Το ματς ΑΠΟΕΛ-Τότεναμ θα είναι αφιερωμένο σε μια μεγάλη μορφή που έπαιξε και στους δύο

Το ΑΠΟΕΛ θα υποδεχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, την Τότεναμ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτό είναι γνωστό. Γνωρίζεις, όμως, τι ενώνει τις δύο ομάδες;

 


Article featured image
Article featured image

Γνωρίζεις ότι μια μεγάλη μορφή του ποδοσφαίρου, ο Ίαν Μουρς, αγωνίστηκε και στους δύο συλλόγους; Αυτός είναι και ο λόγος που οι «γαλαζοκίτρινοι» πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν από την UEFA όπως ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.

 



Η UEFA δέχτηκε και ο ΑΠΟΕΛ με τη σειρά του προσκάλεσε τους δύο γιους του αείμνηστου Μουρς, έτσι ώστε να είναι στο γήπεδο και το παιχνίδι που θα είναι προς τιμήν του πατέρα τους.

Μάλιστα, ο ένας εξ’ αυτών, ο Μάικ, με ανάρτηση στα social media αναφέρθηκε στο γεγονός εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία των πρωταθλητών Κύπρου.

 



Ποιος είναι ο Ίαν Μουρς

Γεννημένος στo Chesterton της Αγγλίας ,στις 5 Οκτωμβρίου 1954, ο Μουρς, μαθητής τον τότε καιρό, έπαιξε στην Stoke City σαν αριστερός winger. Πηγαίνοντας στην πρώτη ομάδα της Stoke City, πέτυχε hat trick ως επιθετικός και από εκείνη τη χρονιά και μετά έπαιζε και επίσημα στην θέση του επιθετικού. Ο Μουρς είχε δύο συμμετοχές με την Εθνική Ελπίδων της Αγγλίας. Το 1974 μετακόμισε στην Tottenham και από εκεί δανεικός το 1979 μέχρι το 1982 στην ομάδα της Leyton Orient. Επέστρεψε στους Bolton Wanderers για ένα χρόνο, μέχρι και το 1983, όπου έπαιξε δανικός στην Barnsley. Τον Ιούλιο του 1983 έρχεται στον ΑΠΟΕΛ σαν σχεδόν άγνωστος παίκτης, αλλά εξελίχθηκε σε πραγματικό θρύλο! Μέσα σε αυτά τα χρόνια κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και δύo super cups, έχοντας 116 εμφανίσεις και 39 γκολ (τα περισσότερα γκολ που πέτυχε συνολικά σε μια ομάδα). Το 1988 επέστρεψε στην Αγγλία και ανεπιτυχώς έπαιξε για την ομάδα του Tamworth όπου και επίσημα σταμάτησε την καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής το 1990.

 



Ο Μουρς άργησε να προσαρμοστεί στον ΑΠΟΕΛ αλλά με την πάροδο του χρόνου έγινε ένας δεινός γκολτζής και φυσικά έγινε ο αγαπημένος των «πορτοκαλί». Δύσκολο για εκείνες τις εποχές για έναν ξένο παίκτη να γίνεται αγαπημένος της κερκίδας αφού πολύ δύσκολα στον ΑΠΟΕΛ έβλεπες ξένο παίκτη. Εκτός από δεινός γκολτζής αποδείχτηκε και πολύ σπουδαίος δημιουργός αφού αρκετές φορές έδινε έτοιμα γκολ σε συμπαίκτες του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν ακτύπητο δίδυμο με τον επίσης σπουδαίο ποδοσφαιριστή Γιάννο Ιωάννου. Μεγάλη μορφή του ΑΠΟΕΛ ο Ιαν Μουρς αφού και μέχρι τώρα πολλοί γράφουν ακόμα για εκείνον και ακόμα περισσότεροι έχουνε να λένε για το άτομο του, τον χαρακτήρα του και το πώς ήταν σαν παίκτης στο ΑΠΟΕΛ.

Ο Ιάν Μουρς απεβίωσε στην ηλικία των μόλις 43 χρονών, το 1998, από καρκίνο στους πνεύμονες.

 



 

Στην πιο πάνω φωτογραφία φαίνονται οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ (από αριστερά) Κώστας Μιαμηλιώτης, Παναγιώτης Μαραγκός και Ian Moores! Τα παιδιά που διακρίνονται είναι οι (από αριστερά) Κωστής και Θεόδωρος από τον Στρόβολο, στην ηλικία των 5 χρονών τότε. Πηγή φωτογραφίας: apoelpartidarios.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ