Έρχονται βροχές και καταιγίδες στην Κύπρο

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Σήμερα Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και ανατολικό μισό του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί αρχικά ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, 29 έως 30 στα παράλια και 20 στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2-3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 10 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και το εσωτερικό. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί αρχικά ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με σήμερα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 10 στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και το απόγευμα στα ορεινά κυρίως συννεφιασμένος. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Παρασκευή αναμένεται να μας επηρεάσει βαρομετρικό χαμηλό υποστηριζόμενο από σκάφη μικρού μήκους κύματος (short wave trough) στην ανώτερη ατμόσφαιρα. O καιρός αρχικά αναμένεται μερικώς συννεφιασμένος με το ενδεχόμενο μεμονωμένων βροχών στα δυτικά, βόρεια και ορεινά. Από το μεσημέρι και μετά και κυρίως αργά το απόγευμα θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των νεφώσεων και αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους σε αρκετές περιοχές του νησιού. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για κάποιο γενικευμένο ή ακόμα και παγκύπριο πέρασμα από βροχές/καταιγίδες σε αυτό το διάστημα.

Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται πιο κάτω από την κανονική για την εποχή.

Το Σάββατο ο καιρός βελτιώνεται αλλά τοπικά αυξημένες νεφώσεις που θα παρατηρούνται αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την Παρασκευή.

Την Κυριακή η πιθανότητα βροχής αυξάνεται. Αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με το Σάββατο.

Η μέση βροχόπτωση του μήνα είναι 4.5 χιλιοστά και από την πρώτη του μήνα μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί μόλις το 4%. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ωστόσο φαίνεται ότι ο Οκτώβριος θα καταγράψει ικανοποιητικές μετρήσεις, για τις οποίες θα δώσουμε εκτιμήσεις σε επόμενο δελτίο μας.

Το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, είναι επίσης η τελευταία μέρα του υδρολογικού έτους. Η βροχόπτωση από την 1η Οκτωβρίου 2016 μέχρι σήμερα βρίσκεται στο 82%, κλείνοντας ως ολιγομβρία, με προοπτική πάντως να αυξηθεί ελαφρώς.

Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις περιοχές!

 

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου:

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Σήµερα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις, αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και µετά το µεσηµέρι στα ορεινά, το εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και το απόγευµα µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και παροδικά στα νότια και νοτιοδυτικά παράλια, µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και στα προσήνεµα παράλια το απόγευµα µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 31 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 29 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 25 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά στα δυτικά και βόρεια θα παρατηρούνται αυξηµένες χαµηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη, ενώ στα ανατολικά παράλια θα καταστεί λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 18 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 19 στα παράλια και στους 12 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη και την Πέµπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά διαστήµατα θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις.

Την Παρασκευή, τοπικά αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και µετά το µεσηµέρι πιθανόν και µεµονωµένες καταιγίδες.

Η θερµοκρασία την Τετάρτη δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, ενώ τη Πέµπτη και την Παρασκευή αναµένεται σταδιακά πτώση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ