«Είναι θέμα ψυχολογίας και ανδρισμού», μας είπε στο τηλέφωνο ο Διευθυντής Tριχολογικής Κλινικής στην Κύπρο κ. Παντελής Φτελλέχας. «Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η εμφύτευση τρίχας στα μούσια. Είχαμε τέτοια αιτήματα και πριν 10 χρόνια, μόνο που τότε ήταν πολύ λιγότερα και για συγκεκριμένο σκοπό. Τότε, για παράδειγμα, έρχονταν ιερείς που δεν είχαν αρκετό μούσι και μας ζητούσαν να τους προσθέσουμε τρίχες για να φαίνεται πιο πλούσιο και γεμάτο. Τα τελευταία χρόνια, έρχονται πιο νέοι, μεταξύ 25- 30 χρονών, οι οποίοι είτε δεν έβγαλαν καθόλου μούσια είτε έχουν κενά σε διάφορα σημεία του προσώπου και θέλουν να τα γεμίσουν».
Όπως εξηγεί ο κ. Φτελλέχας, τα μούσια μπορεί να χρησιμοποιηθούν με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να αφαιρέσεις τρίχες από την περιοχή εκεί, για να γεμίσεις κάποια κενά στο τριχωτό της κεφαλής όταν η τρίχα των μαλλιών δεν αρκεί και ο άλλος είναι με τρίχα από το μαλλιά της κεφαλής, να γίνει εμφύτευση στο μούσι. Στην Κύπρο, το πιο σύνηθες είναι να παίρνουμε τρίχες από τα μούσια και να προσθέτουμε σε μικρές περιοχές στα μαλλιά.
Τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί ο κ. Φτελλέχας, υπάρχει μια ανοδική τάση στις εμφυτεύσεις στα μούσια, αλλά δεν δείχνει να είναι κάτι το οποίο θα επικρατήσει, ακριβώς γιατί οι λόγοι που γίνεται δεν αφορούν τα trends της εποχής. «Σαφώς υπάρχουν και αυτοί που έχουν παράλογες απαιτήσεις, όπως ‘θέλω να μου βάλεις 30 τρίχες σε αυτό το σημείο κάτω από το μάγουλο’, την ώρα που η πυκνότητα στα μούσια του είναι ικανοποιητική. Εκεί δεν προχωράμε σε εμφύτευση, αφού η απαίτηση είναι σαφώς παράλογη».
Άλλες παράλογες απαιτήσεις έχετε;
Όχι, εκτός από την περίπτωση που προανέφερα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Για παράδειγμα έχουμε Άραβες οι οποίοι ζητούν εμφύτευση τρίχας στο στήθος, επειδή δεν έχουν, για να δείχνουν πιο ανδροπρεπείς. Μια απαίτηση που βασίζεται όμως στην κουλτούρα τους, άρα δεν μπορώ να τη θεωρήσω παράλογη.
Η διαδικασία είναι ίδια με αυτή της εμφύτευση μαλλιών;
Θεωρητικά ναι, υπάρχουν όμως αρκετές ιδιαιτερότητες και διαφορές, αφού εκεί το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και θέλει άλλη τεχνική, ενώ για το μούσι χρειάζονται πολύ περισσότερες τρίχες, απ’ ότι στο κεφάλι. Εδώ να σημειώσουμε ότι η τρίχα που μεταφέρεται, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή αν μεταφερθεί από το κεφάλι στο μούσι, θα μεγαλώνει σαν τρίχα από το κεφάλι, δεν θα αλλάξει ο τρόπος που πολλαπλασιάζεται.
Και τι ζητάνε περισσότερο οι Κύπριοι;
Συνήθως τα αιτήματα των πελατών μας είναι για γέμισμα κάποιων κενών σε σημεία στα μάγουλα, στο μουστάκι και στο λαγώχειλο, με το αποτέλεσμα να είναι 100% φυσικό.
Μια τέτοια επέμβαση πόσο διαρκεί και πόσο κοστίζει;
Εξαρτάται από το τι θα ζητήσει ο πελάτης, εντούτοις το μίνιμουμ είναι μία ημέρα και το μάξιμουμ, δύο ημέρες. Το κόστος τώρα, ένεκα της δυσκολίας και της ιδιαιτερότητας της επέμβασης, είναι περίπου διπλάσιο από αυτήν της εμφύτευση μαλλιών στο κεφάλι.
Τέλος, στην Κύπρο οι άντρες επιλέγουν να κάνουν εμφύτευση μαλλιών;
Υπάρχει μεγάλο ποσοστό αντρών που προχωρούν σε εμφύτευση, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκόσμια. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σχεδόν το 50% των αντρών θα αντιμετωπίσουν αραίωση του τριχωτού της κεφαλής τους σε κάποια φάση. Το μεγαλύτερο ποσοστό, αυτό ισχύει και για την Κύπρο, ξεκινά προληπτικά με θεραπείες στα 20 – 25 και από τα 25 έως τα 35 προχωρά σε εμφύτευση. Οι μεγαλύτερες ηλικίες, όταν το αποφασίσουν, το κάνουν μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Είτε αυτό είναι αλλαγή στα επαγγελματικά τους, μια προαγωγή που συνάδει με αλλαγή στάτους, είτε η εύρεση μιας νεότερης συντρόφου, είτε επειδή απλά δεν θέλουν να νιώθουν ότι μεγαλώνουν.
*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο έχουν δημοσιευθεί σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και δεν αφορούν περιπτώσεις Κυπρίων.