Γιαπωνέζα ερμηνεύει live κυπριακό τραγούδι και μάλιστα στη διάλεκτο

«Τωρά που λείφτης τον ππαρά εδίκλισες τζαι κάτω, τόσο τζαιρό αππώνεσουν παιάκιν μυρωάτον» τραγουδάει η Harumi Moriyama και το κυπριακό facebook διασκεδάζει με την πολύ ιδιαίτερη αυτή διασκευή.

 


Article featured image
Article featured image

Οι Monsieur Doumani έκαναν share πριν από μερικές ώρες ένα youtube link όπου οι FRENTE AL FUEGO διασκευάζουν και ερμηνεύουν το τραγούδι τους «Παιάκιν Μυρωάτον», ένα από τα τραγούδια που ήταν στον πρώτο τους δίσκο «Grippy Grappa» του 2013 και το οποίο ερμήνευσε αρχικά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο η κυρία Μαρούλλα Κωνσταντίνου από τον Αστρομερίτη.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που το έκαναν share οι Monsieur Doumani, έχει ξεπεράσει τα 1000 views.

Λογικά, θα αναρωτιέσαι πώς έφτασε η φήμη των Monsieur Doumani στην Ιαπωνία, σε σημείο που να τους ανακαλύψει ένα τοπικό συγκρότημα και να μπει στη διαδικασία να διασκευάσει ένα τραγούδι που είναι στην κυπριακή διάλεκτο.

 

 

Η απάντηση είναι νομίζω πιο απλή απ’ ότι ίσως πιστεύουμε. Καθόλου περίεργο, αν αναλογιστούμε πως οι Monsieur Doumani είναι ένα από τα ελάχιστα σχήματα-καλλιτέχνες στο νησί που μας εκπροσωπούν επάξια στο εξωτερικό, ή αν προτιμάτε, που κάνουν διεθνή καριέρα με την έννοια του όρου όπως θα έπρεπε να είναι.

Έχουν παίξει σε venues και φεστιβάλ όπως WOMAD, Konzerthaus Vienna, Paradiso, Songlines Encounters, Sommarscen Malmo, ενώ τα highlights στο βιογραφικό τους από το 2011 που έχουν συσταθεί δεν είναι και λίγα, με πιο σημαντικά τις υποψηφιότητες ως «best group» στα «Songlines Music Awards 2016» και στα «Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2015», όπως επίσης και η κατάκτηση της κορυφής των Tranglobal World Music Chart, από τον δίσκο «Sikoses», που έμεινε στο No.1 για ολόκληρο το Νοέμβριο του 2015 (δες εδώ και άλλα σημαντικά στην πορεία τους).

Με όλα αυτά, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πώς ταξιδεύει η φήμη της μπάντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και πώς καταλήξαμε, Ιάπωνες, να ακούνε live στην κυπριακή διάλεκτο ένα τραγούδι που αφορά στην κυπριακή πραγματικότητα και συγκεκριμένα «στον παραλογισμό του Νεοκύπριου να αλλάξει με το έτσι θέλω και με δανεικά χρήματα τον τρόπο ζωής του και την απότομη προσγείωση που του επεφύλασσε η κρίση», όπως οι ίδιοι ανέφεραν χαρακτηριστικά σε μια παλαιότερη συνέντευξή τους.

Ακούστε παρακάτω το original τραγούδι των Monsieur Doumani:

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ