Πιο στενόμυαλοι εμφανίζονται οι αθεϊστές από τους θρήσκους

Μια παραδοχή που μάλλον κανείς δεν περίμενε, αφού θεωρητικά τα άτομα που απορρίπτουν κάθε είδους θρησκευτικά και θεολογικά πιστεύω, θα ανέμενε κανείς ότι είναι πιο δεκτικοί και ανεκτικοί σε κάθε είδους διαφορετικότητα.

 


Article featured image
Article featured image

Γεγονός παρόλα αυτά που απορρίπτει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύει το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευαν οι θρήσκοι εμφανίζονται πιο δεκτικοί και ανεκτικοί στη διαφορετικότητα.


Οι πιστοί είναι πιο ανεκτικοί στις διάφορες οπτικές που μπορεί να αναπτύσσει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του.


Η έρευνα που περιλάμβανε δείγμα 788 ατόμων από Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων άθεων και αγνωστικιστών σε αρχικό στάδιο εμφάνιζε τους άθεους και τους αγνωστικιστές να πιστεύουν ότι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι από τους θρήσκους. Άποψη η οποία βεβαίως αναιρείται από τα τελικά αποτελέσματα.

Ο Dr Filip Uzarevic, ο οποίος συνυπόγραψε την έρευνα, ανέφερε ότι σκοπός τους ήταν να αποδειχτεί πως το να είναι κάποιος συντηρητικός ή στενόμυαλος δεν είναι «προνόμιο» μόνο των πιστών. Αντίθετα το να διαθέτει κανείς αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχει να κάνει με το αν πιστεύει ή όχι, αλλά εξαρτάται από μια συγκεκριμένη πτυχή του μυαλού, αυτή της κλειστείς σκέψης.

«Όταν φέραμε ενώπιον των συμμετεχόντων καταστάσεις και απόψεις αντίθετες με τις δικές τους για να μετρήσουμε το δείκτη μετριοπάθειας τους, φάνηκε ότι οι θρησκευόμενοι ήταν πιο ανεκτικοί και δεκτικοί. Γεγονός το οποίο εξέπληξε κι εμάς», αναφέρει ο Uzarevic.

Σε μελέτη του με την ονομασία «Είναι οι αθεϊστές, αδογμάτιστοι», ο Dr Uzarevic υποστηρίζει ότι ο αθεϊσμός πλέον σε κάποιες δυτικές χώρες θεωρείται κανονικότητα και ίσως αυτό να επηρεάζει και το κομμάτι της ανεκτικότητας.

Στην έρευνα του, ο Filip Uzarevic εξέτασε τρεις πτυχές της πνευματικής ακαμψίας ανάμεσα σε 445 αθεϊστές και αγνωστικιστές, 255 Χριστιανούς και ένα group 37 ατόμων αποτελούμενο από Βουδιστές, Μουσουλμάνους και Εβραίους. Η έρευνα υποστηρίζει ότι αυτοί που δεν πιστεύουν έβγαλαν καλύτερα αποτελέσματα σε θέματα δογματισμού, εντούτοις απέτυχαν στο σημείο της ανεκτικότητας σε σχέση με το διαφορετικό.

 

*Με πληροφορίες από την Independent


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ