Τελικά θα «χτυπήσει» την Κύπρο το φαινόμενο ‘Θησέας’;

Πραγματικό γεγονός ή είδηση hoax;

 


Article featured image
Article featured image

Το ‘νέο’ κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στα Μέσα, κάνοντας λόγο για το έντονο καιρικό φαινόμενο με βροχές, καταιγίδες και ανέμους το οποίο έρχεται από την Ελλάδα και θα επηρεάσει την Κύπρο, από σήμερα Πέμπτη (18/1).

Όντως, είναι αλήθεια ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα επηρεάστηκε από το έντονο καιρικό φαινόμενο με την ονομασία «Θησέας» που διήρκησε περίπου 1 εβδομάδα και εξασθένησε το περασμένο σαββατοκύριακο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, πέρασε και από την Κύπρο την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, εντούτοις ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένο και ανεπαίσθητο.

Αρχές της εβδομάδας (15/1), η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου και διάφοροι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι εξέδωσαν δελτία καιρού, τα οποία έκαναν αναφορές στο βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει την Κύπρο από τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/1), το οποίο θα περιλαμβάνει βροχές, ανέμους και χιόνια στα ορεινά.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σύγχυση, με διάφορα Μέσα να θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό, είναι ο ελληνικός «Θησέας» προκαλώντας με δημοσιεύματά τους πανικό ανάμεσα στον κοινό.

Νωρίς το πρωί, σήμερα, επικοινωνήσαμε με λειτουργό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος «το φαινόμενο που επηρεάζει την Κύπρο ΔΕΝ είναι ο ‘Θησέας’, είναι απλώς ένα έντονο χειμωνιάτικο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα περιλαμβάνει υψηλής ταχύτητας ανέμους, λίγες βροχές, και χιόνια στα ορεινά. Μακάρι να είχαμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σήµερα ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναµένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο, ενώ αργά το απόγευµα αναµένονται χιόνια και σε ορεινές περιοχές. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ισχυροί µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ και τοπικά στα προσήνεµα µέχρι σφοδροί, 6 µε 7 µποφόρ για καταστούν αργά το απόγευµα δυτικοί ως βορειοδυτικοί, της ίδιας έντασης.

Η θάλασσα θα είναι αρχικά ταραγµένη µέχρι κυµατώδης, για να καταστεί σταδιακά µέχρι το απόγευµα πολύ κυµατώδης µέχρι τρικυµιώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 4 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ορεινά αναµένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Αργότερα το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί και αρχικά τοπικά δυτικοί, ισχυροί µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ και τοπικά στα προσήνεµα µέχρι σφοδροί, 6 µε 7 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι πολύ κυµατώδης µέχρι τρικυµιώδης. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 3 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 7 στα δυτικά και βόρεια, στους 6 στα υπόλοιπα παράλια και στους µείον 3 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου θα σχηµατιστεί παγετός. Την Παρασκευή, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος και σχετικά ψυχρός.

Στην περιοχή θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεµοι, οι οποίοι από το απόγευµα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Το Σαββατοκυρίακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος ενώ θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση την Παρασκευή, αισθητή άνοδο το Σάββατο για να κυµανθεί στα ίδια επίπεδα την Κυριακή.

 

Προειδοποίηση Αστυνομίας Κύπρου

Εν όψει των καιρικών συνθηκών που αναμένονται, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Αστυνομία υπενθυμίζει μερικές απλές συμβουλές για τη διακίνηση στο οδικό δίκτυο σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι με άσχημο καιρό  απαιτεί προηγούμενο έλεγχο των υαλοκαθαριστήρων και των ελαστικών του οχήματος και προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου του οχήματος.

1. Οδηγείτε τα οχήματά σας με χαμηλές ταχύτητες

2. Κρατάτε απόσταση από το προπορευόμενο σας όχημα

3. Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας των οχημάτων σας

4. Να είστε συνεχώς συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση

5. Όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγονται οι άσκοπες διακινήσεις

6. Σε μέρη όπου έχει «μαζευτεί» μεγάλη ποσότητα νερού, αποφύγετε να επιχειρήσετε να εισέλθετε σε αυτό 





Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική στην Επαρχία Πάφου για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Σε άμεση επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάφου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και έντονης βροχόπτωσης που πλήττουν την Επαρχία Πάφου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η Υπηρεσία έχει συγκροτήσει ειδικά συνεργεία για άμεση ανταπόκριση άντλησης νερών από πλημμυρισμένα υποστατικά και δρόμους καθώς και συνεργεία διάσωσης ατόμων εκεί και όπου χρειαστεί.

Για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων στην Επαρχία Πάφου, σε επιφυλακή βρίσκονται σήμερα 13 άτομα, με τον αξιωματικό υπηρεσίας, που επανδρώνουν τους δύο σταθμούς στην Πάφο και την Πόλη Χρυσοχούς.



 

Τι προβλέπει το kitasweather.com 

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, συνοδεία ισχυρού ψυχρού μετώπου, επηρεάζει την περιοχή μας από τα δυτικά/βορειοδυτικά. Σήμερα Πέμπτη αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και παρατεταμένες. Το απόγευμα αναμένονται τοπικές καταιγίδες. Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες και πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι.

Τα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές και αναμένεται να δώσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται βροχή τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά από αργά το πρωί προς μεσημέρι αναμένεται να αρχίσει χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Μέχρι αργά το απόγευμα τα χιόνια θα επεκταθούν σταδιακά και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές από τα 1100 μέτρα περίπου και άνω. Στα ορεινά θα επικρατεί πυκνή ομίχλη και η ορατότητα είναι μειωμένη. Οι άνεμοι το πρωί θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύονται σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 4-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά σε πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις 6-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 9 και πιο τοπικά τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και 3 βαθμούς στη Χιονίστρα. Από αργά το πρωί προς το μεσημέρι η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή, αισθητή πτώση και μέχρι αργά το απόγευμα θα κυμαίνεται από 4 έως 6 βαθμούς πιο κάτω από τις θερμοκρασίες που προαναφέραμε.

Η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πολύ πιο χαμηλή λόγο των ανέμων. Απόψε αρχικά, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως πριν τα μεσάνυχτα, αλλά ο καιρός σύντομα βελτιώνεται. Οι καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως το δυτικό μισό του νησιού και παράλια και θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Στα ορεινά και τοπικά ψηλότερα ημιορεινά πάνω από 850 μέτρα, αναμένονται χιόνια.

Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι πυκνές νωρίς το βράδυ, κυρίως στα ορεινά της επαρχίας Πάφου και βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, λόγω του φαινομένου Lake Effect Snow. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέχρι πολύ ισχυροί έως θυελλώδη 6-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 6 έως 8 στα παράλια και -5 βαθμούς στη Χιονίστρα. Η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πολύ πιο χαμηλή λόγο των ανέμων. Στα ορεινά και ψηλότερα ημιορεινά θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και ψυχρός. Σταδιακή περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Πέμπτη.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ την Κυριακή θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Άνοδος θερμοκρασίας. Από τη Δευτέρα αναμένεται να επηρεαστεί η περιοχή μας από νέο σύστημα χαμηλών πιέσεων από τα δυτικά, το οποίο φαίνεται να κινείται αργά και αναμένεται να δώσει ένα τριήμερο με αρκετές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακά αισθητή πτώση. Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας φαίνεται να συνεχίζει να είναι ευνοϊκή ώστε να δεχτούμε ακόμα ένα αξιόλογο σύστημα π


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ