Ελλάδα
«Χρέος μου είναι να μην παραιτηθώ» [Όλα όσα έγιναν στο δημοψήφισμα των Σκοπίων]
Ο χαμηλή προσέλευση, το «πανηγυρικό» ΝΑΙ και πώς ο Ζάεφ θα προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες.
Πηγή: Reuters/Marko Djurica
Έπειτα από μήνες αναμονής ολοκληρώθηκε χθες, 30 Σεπτεμβρίου, το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την επικύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο και παρά τις ευοίωνες δημοσκοπήσεις που έκαναν αναφορά για επικράτηση του «ΝΑΙ» και επικύρωση της συμφωνίας, η κάλπη δεν επιβεβαίωσε ακριβώς τους δημοσκόπους καθώς ναι μεν, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είπε «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, μόνο που το συνολικό ποσοστό των όσων προσήλθαν στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 50% καθιστώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το αποτέλεσμα της κάλπης άκυρο.
Η συμμετοχή ανήλθε στο 36,6%
Τα οριστικά αποτελέσματα έδειξαν ότι από το σύνολο των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, το 91,39% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι. Ένα ποσοστό, παρόλα αυτά, που αντιπροσώπευε μόλις το 1/3 του εκλογικού σώματος, με τα 2/3 να τηρούν αποχή πετυχαίνοντας βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ.
Οι επόμενες κινήσεις του Ζάεφ
Τη δέσμευσή του ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο βάσει Συντάγματος. \
Ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει, ο Ζάεφ αντέτεινε «δεν σκοπεύω να παραιτηθώ (...) το καθήκον μου είναι να παραμείνω».
Για τον Ζάεφ, οι πολίτες που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα έκαναν «μια σοβαρή συνεισφορά», έβαλαν «έναν λίθο στα θεμέλια του μέλλοντος» της χώρας. «Πάνω από 650.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα (...). Πάνω από το 90% εξ αυτών υποστήριξε (την αλλαγή της ονομασίας)», πιστεύει ότι η χώρα «πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνει μέλος του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι δηλώσεις των «άλλων»
Ο Όλιβερ Ντέρκοσκι, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της πΓΔΜ, είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής «είναι καθαρό ότι δεν πάρθηκε απόφαση».
Οι πολίτες της πΓΔΜ που πήγαν να ψηφίσουν τάχθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε αμφιβολία για αυτό, αφού οι πολέμιοι της συμφωνίας προτίμησαν να καλέσουν σε αποχή, ώστε να μη θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, αντί του να προτρέψουν τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν όχι.
«Είναι σαφές ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν πήρε πράσινο φως από τους πολίτες», αποφάνθηκε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Έκρινε πως μετά την έκβαση της ψηφοφορίας η κυβέρνηση έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».
Ο Ζάεφ παίρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή
Παρότι το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό, τα μέλη του κοινοβουλίου της πΓΔΜ δεσμεύονταν ότι θα έθεταν σε εφαρμογή το αποτέλεσμά του. Το γεγονός ότι η συμμετοχή δεν ήταν αρκετή ώστε η ψηφοφορία να θεωρηθεί έγκυρη προσφέρει κατά συνέπεια στους αντιπάλους της συμφωνίας την ευκαιρία να ταχθούν εναντίον της όταν η κυβέρνηση τη φέρει στην εθνική αντιπροσωπεία της πΓΔΜ.
Η εθνικιστική αντιπολίτευση έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο Ζάεφ δεν έκανε καμιά αναφορά στη συμμετοχή στις δηλώσεις του, επέμεινε ωστόσο στο ότι η ψήφος αυτών που τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής της ονομασίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν δεν εγκριθεί. «Είμαι αποφασισμένος» η πΓΔΜ να «ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO», επέμεινε ο Ζάεφ. Επανήλθε αργότερα το βράδυ δηλώνοντας ότι είναι «η ώρα να υποστηρίξουμε» την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ.
Οι αντίπαλοι της συμφωνίας διατείνονταν ότι η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος αποτελούσε εθνική ταπείνωση. Ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της πΓΔΜ και οι σύμμαχοί του, τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας (20 ως 25% των 2,1 εκατ. κατοίκων της κατά πλειοψηφία σλαβικής χώρας) δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουν να πείσουν περίπου δέκα βουλευτές του VMRO-DPMNE.
Πηγή: CNN GREECE