Ζήσαμε την εμπειρία μιας γευσιγνωσίας ελαιολάδου... και ήταν super!

Βρεθήκαμε Σάββατο πρωί, στην Πάφο, για μια αλλιώτικη γευσιγνωσία. Γευόμασταν ελαιόλαδο, προσπαθώντας να βρούμε τα χαρακτηριστικά του και να καταλήξουμε στο καλύτερο από αυτά.

 


Article featured image
Article featured image

Η πολύ σύντομη διάλεξη (ή καλύτερα η casual παρουσίαση) από τον Δρ. Τάσο Κυριακίδη ξεκίνησε με την ατάκα ότι ο Τρωϊκός Πόλεμος ενδέχεται να μην έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης (όπως αναφέρει το γνωστό παραμύθι) αλλά για λόγους που αφορούσαν το εμπορίου του ελαιόλαδου (αυτό το «παραμύθι» φαντάζει σίγουρα πολύ πιο ρεαλιστικό).

Αυτή είναι μια πληροφορία που θεωρητικά δεν βοηθά στο να εκτιμήσεις περισσότερο το λάδι της ελιάς.

Αν όμως ακούσεις από έναν επιστήμονα όπως ο Δρ. Κυριακίδης, ο οποίος είναι καθηγητής και ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale (Αμερική), ότι η καθημερινή χρήση δύο κουταλιών ελαιόλαδου τη μέρα συντείνει στη χαμηλότερη πίεση, στη χαμηλότερη γλυκόζη και ινσουλίνη, σε μείωση οξείδωσης (που έχει σχέση με την εμφάνιση και εξάπλωση του καρκίνου) και φλεγμονών, αλλά και στη βελτίωση λιπαρών (LDL, HDL). Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι καταναλώνει καθημερινά δυο κουταλιές λάδι και ότι πάει πολύς καιρός από τότε που επισκέφτηκε για τελευταία φορά κάποιο γιατρό.

Επιπλέον, άμα μάθεις μερικά βασικά tips από ένα ειδικό έτσι ώστε να ξεχωρίζεις ένα καλό ελαιόλαδο από ένα λιγότερο καλό ελαιόλαδο, ή έστω να αντιλαμβάνεσαι τις διαφορές τους και να τα κάνεις σωστά match με το φαγητό που έχεις μπροστά σου (σαλάτες, ψάρι, κρέας), ή πού και πώς να τα χρησιμοποιείς στο μαγείρεμα ή πώς να τα συνδυάζεις σωστά ακόμα και με το κρασί, τότε πολύ εύκολα θα μπορέσεις να αντιληφθείς πόσο σημαντικό και πολύπλευρο είναι το πιο δημοφιλές συστατικό της μεσογειακής διατροφής!

 

 

Οι somelier λαδιού

Πρόσφατα, μάλιστα, πιστοποιήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Γαστρονομίας και το Εργαστήριο Ελαιόλαδου της Νέας Υόρκης ως sommelier λαδιού. Με αυτή του την ιδιότητα, μαζί με την κυρία Jill Myers, εκπαιδεύτρια και επίσης sommelier λαδιού από τη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο του πολύ ενδιαφέροντος σεμιναρίου που έγινε στο εστιατόριο Mediterraneo, στο ξενοδοχείο Annabelle, σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα της Πάφου, πραγματοποίησαν για όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ένα πολύ ενδιαφέρον tasting ελαιολάδου.

 

 

Κι εκεί που είσαι συνηθισμένος να γεύεσαι κρασιά, ουίσκι, μπύρες ή άντε το πολύ καφέ, ξαφνικά πίνεις ελαιόλαδο σερβιρισμένο σε σφηνάκι και προσπαθείς να απομονώσεις τα χαρακτηριστικά του: το άρωμα, τη γεύση, τη φρεσκάδα, την πικράδα, την οξύτητα, το χρώμα, την υφή…

Και πιστέψτε με, κανένα ελαιόλαδο δεν είναι ίδιο με το άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπόλοιπα που αναφέρονται πιο πάνω και μπορείς να δοκιμάσεις σε γευσιγνωσία.

 

 

Η Κορωνέικη και οι άλλες

Δοκιμάσαμε συγκεκριμένα τρία ελληνικά ελαιόλαδα (της διάσημης Κορωνέικης ποικιλίας, από την οποία προκύπτει το 70% της παραγωγής στην Ελλάδα), δύο ιταλικά και ένα ισπανικό (Picual) και, αφού μάθαμε μερικά tips από τους ειδικούς, μπορούσαμε πλέον να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους και να πούμε πλέον με σιγουριά, και φυσικά αιτιολογώντας την απάντησή μας, ποιο μας άρεσε περισσότερο!

 

Χαρακτηριστικά και αξίες του EVOO

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε επίσης ανάλυση των χαρακτηριστικών και αξιών του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου EVOO (Extra Virgin Olive Oil), το οποίο παράγεται από επίλεκτες ελιές, μια ημέρα μετά από τη συγκομιδή του, μέσω φυσικής διαδικασίας που δεν περιλαμβάνει τη χρήση θερμικών ή χημικών ουσιών. Παρουσιάστηκαν επίσης τα πολλαπλά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής.

 

 

Οι Έλληνες τρώνε πολύ λάδι

Αν θες ακόμα μια πληροφορία για να πειστείς να βάλεις το ελαιόλαδο στην καθημερινότητά σου, μάθε λοιπόν πως ο λαός που καταναλώνει το περισσότερο ελαιόλαδο στον κόσμο είναι οι Έλληνες (25 λίτρα ανά άτομο, ανά χρόνο), με τους Ισπανούς και Ιταλούς να ακολουθούν καταϊδρωμένοι (με 12 λίτρα ανά άτομο, ανά χρόνο), ενώ οι Αμερικάνοι τρώνε μόνο 1 λίτρο ανά άτομο, ανά χρόνο).

 

Εχθροί ελαιολάδου

Τέλος, αν θες να διατηρήσεις το ελαιόλαδό σου σε ψηλό επίπεδο ποιότητας και φρεσκάδας, μάθε πως οι εχθροί του (που επιτυγχάνουν την οξείδωσή του είναι το οξυγόνο (να κλείνει καλά το πώμα του), το φως (να φυλάγεται σε σκοτεινό μέρος, με μέση υγρασία 54-55%), η ζέστη (να φυλάγεται σε σημείο με μέση θερμοκρασία 14-15 βαθμούς κελσίου) και φυσικά, ο χρόνος (όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο).

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ