Η μεγαλύτερη μεταμόσχευση προσώπου έγινε σε έναν πυροσβέστη
Πριν 14 χρόνια, ο Patrick είχε καεί την ώρα καθήκοντος, ενώ εργαζόταν ως εθελοντής πυροσβέστης. Ήταν, τότε, 27 ετών.
Ο Hardison έχασε τα βλέφαρά του, τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη και τα μαλλιά του, ενώ ο λαιμός και ο «κορμός» του είχαν καεί επίσης άσχημα. Ο Patrick υποβλήθηκε σε πάνω από 70 χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει στην κανονική του ζωή. Παρά τα μοσχεύματα δέρματος από τα πόδια του, ο ουλώδης ιστός έκανε οδυνηρό για αυτόν να μιλήσει ή να φάει.
To θέμα δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE News και αποτελεί συνεργασία μεταξύ MedPage Todayand και VICE News.
Ένας πυροσβέστης, του οποίου το πρόσωπο είχε καεί πριν από 14 χρόνια, έκανε τη μεγαλύτερη μεταμόσχευση προσώπου που έχει γίνει στον κόσμο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από ιατρικό κέντρο NYU Langone, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
Το πρόσωπο του Patrick Hardison κάηκε ενώ εργαζόταν ως εθελοντής πυροσβέστης στη Senatobia (Mississippi), στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001. Ο Hardison, ο οποίος τότε ήταν 27 ετών, προσπαθούσε να σώσει μια γυναίκα η οποία βρισκόταν μέσα σε ένα σπίτι που καιγόταν. Τότε η οροφή κατέρρευσε και έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να λιώσει η προστατευτική του μάσκα. Ο Hardison δραπέτευσε πηδώντας από ένα παράθυρο, αλλά η ζημιά που είχε πάθει ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν καν να τον αναγνωρίσουν οι συνάδελφοί του.
«Δεν είχα ιδέα ποιος ήταν μέχρι που τον βάλαμε στο ασθενοφόρο και, τότε, με τράβηξε και μου είπε ‘Να προσέχεις την Chrissi και τα παιδιά’», είχε πει ο συνάδελφός του Bricky Cole, στους γιατρούς στο νοσοκομείο, πέρυσι.
Ο Hardison έχασε τα βλέφαρά του, τα αυτιά, τη μύτη, τα χείλη και τα μαλλιά του, ενώ ο λαιμός και ο «κορμός» του είχαν καεί επίσης άσχημα. Ο Patrick υποβλήθηκε σε πάνω από 70 χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιστρέψει στην κανονική του ζωή. Παρά τα μοσχεύματα δέρματος από τα πόδια του, ο ουλώδης ιστός έκανε οδυνηρό για αυτόν να μιλήσει ή να φάει.
Για 14 χρόνια, ο Hardison φορούσε πρόσθετα αυτιά, γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο του μπέιζμπολ, προκειμένου να βγει έξω. Ένας συνάδελφός του πυροσβέστης πρότεινε στον Hardison να σκεφτεί τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου, το 2012. Κάπως έτσι, ο Hardison γνώρισε τον Dr. Eduardo Rodriguez, που τότε βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Maryland, πριν ενταχθεί στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής Hansjörg Wyss του Ιατρικού Κέντρου NYU Langone.
Ο Hardison ήξερε ότι αν αποφάσιζε να προβεί σε μεταμόσχευση προσώπου, θα είχε 50/50 πιθανότητες να ζήσει. Ο Rodriguez, μάλιστα, του τόνισε ότι ένας από τους συναδέλφους του στη Γαλλία που είχε επιχειρήσει μια παρόμοια μεταμόσχευση προσώπου, πριν από 10 χρόνια, είχε αποτύχει και ο ασθενής απεβίωσε.
«Δεν είναι μια επέμβαση για όλους» είπε ο γιατρός, όταν ανακοίνωσε την επιτυχή χειρουργική επέμβαση. «Είναι για πολύ θαρραλέα άτομα». Τον Αύγουστο του 2014, ο Hardison μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση προσώπου. Αλλά η εξεύρεση ενός δότη που να ταιριάζει με τον Hardison ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, διότι ο δότης έπρεπε να έχει τον τύπο αίματός του, καθώς και παρόμοιο χρώμα και δομή των οστών του προσώπου. Επιπλέον, δεν είναι όλες οι οικογένειες των δοτών σύμφωνες σε αυτό το είδος της δωρεάς.
Χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος για να βρεθεί ο σωστός δότης, ο David Rodebaugh, ένας 26χρονος καλλιτέχνης και ποδηλάτης από το Brooklyn, που κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά από ένα ατύχημα με το ποδήλατό του. Όταν η μητέρα του ρωτήθηκε σχετικά με τη δωρεά του προσώπου του, δεν δίστασε να πει «Ναι», σύμφωνα με την Helen Irving, CEO της LiveOnNY - έτσι ονομαζόταν παλιότερα το Δίκτυο Δωρητών Οργάνων της Νέας Υόρκης.
«Ο γιος της πάντα ήθελε να γίνει πυροσβέστης», δήλωσε η Irving. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η καρδιά, το συκώτι, τα οστά και τα μάτια του Rodenbaugh είχαν δοθεί επίσης σε ασθενείς που είχαν την ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνων. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε στις 15 Αυγούστου, διήρκεσε 26 ώρες και συμμετείχαν περισσότεροι από 100 γιατροί και νοσηλευτές. Τώρα, ο Hardison παίρνει φάρμακα για την πρόληψη του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός του, λόγω του νέου ιστού και θα συνεχίσει να τα λαμβάνει για το υπόλοιπο της ζωής του - λιγότερα με την πάροδο του χρόνου.
O δότης, David Rodebaugh (Φωτογραφία: Ιατρικό Κέντρο NYU Langone).
Πριν από την επέμβαση του Ηardison, είχαν πραγματοποιηθεί άλλες εννέα μεταμοσχεύσεις προσώπου και τριχωτού της κεφαλής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Ηνωμένο Δίκτυο για την Κοινή Χρήση Οργάνων (United Network for Organ Sharing). Η επέμβαση ήταν ιστορική, σύμφωνα με το νοσοκομείο, διότι περιελάμβανε το πλήρες τριχωτό της κεφαλής, τα αυτιά, τα κανάλια του αυτιού, τις δομές των οστών και τα βλέφαρα. Παρά το γεγονός ότι τα βλέφαρα είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες μεταμοσχεύσεις, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια μεταμόσχευση έγινε σε κάποιον που δεν ήταν τυφλός.
«Η επέμβαση θέτει νέα πρότυπα στη μεταμόσχευση προσώπου και θα χρησιμεύσει ως ένα καταπληκτικό εργαλείο μάθησης», δήλωσε ο Rodriguez. «Έχω ενθαρρυνθεί ιδιαίτερα με την επιτυχία που είχαμε στη μεταφύτευση των βλεφάρων, από τον David στον Patrick. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διατήρηση της όρασης σε ασθενείς, στο μέλλον».
Οι ιατρικές δαπάνες κυμάνθηκαν μεταξύ 850.000-1.000.000 δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας πριν και μετά τη διαδικασία. Τα έξοδα θα καλυψει μια επιχορήγηση του Ιατρικού Κέντρου NYU Langone. Έπειτα από 10 ημέρες, ο Hardison κατάφερε να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Μετά από αυτό, η οικογένειά του ήταν σε θέση να τον επισκεφθεί. «Έχω κερδίσει περισσότερα από ένα νέο πρόσωπο», είπε ο Hardison σε μια δήλωση. «Έχω μια νέα ζωή».
Έχουν περάσει 93 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση και το σώμα του Hardison δεν έχει δείξει σημάδια απόρριψης του μεταμοσχευμένου προσώπου, το οποίο συνήθως συμβαίνει εντός 90 ημερών από την επέμβαση. Τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, θα υποβληθεί σε μια άλλη διαδικασία για να βελτιώσει τα μάτια και τα χείλη του.