Ποιοι και γιατί σκοτώνουν τις αλεπούδες

Ευχόμαστε και ελπίζουμε η εικόνα με τις δύο νεκρές αλεπούδες στα Καμπιά να είναι η τελευταία που βλέπουμε στο διαδίκτυο, εικάζουμε όμως πως δεν θα είναι...

 


Article featured image
Article featured image

Ακόμη μία κυνηγετική χρονιά ξεκίνησε, γεμάτη εικόνες από σκοτωμένους λαγούς, πέρδικες και… αλεπούδες.

Ναι, αλεπούδες. Ένα μη βρώσιμο είδος, το οποίο ωστόσο κάποιοι κυνηγοί βλέπουν ανταγωνιστικά και σκοτώνουν, καθώς θεωρούν υπεύθυνο για την έλλειψη θηράματος κατά την κυνηγετική περίοδο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Χθες, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με δύο νεκρές αλεπούδες σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου στα Καμπιά, οι οποίες όπως όλα δείχνουν σκοτώθηκαν από κυνηγούς.

Φαινόμενο το οποίο εντοπίζουμε πλέον κάθε χρόνο, με τους κυνηγούς να νιώθουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, καθώς έως σήμερα και παρότι το κυνήγι της αλεπούς είναι παράνομο και τιμωρείται με πρόστιμο έως και 2000 ευρώ, καμία καταδικαστική απόφαση δεν έχει υπάρξει.

Όπως αναφέρει στη CITY ο Εκπρόσωπος Τύπου της Θήρας, Πέτρος Αναγιωτό, ο λόγος που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι παρανομούντες είναι επειδή οι κυνηγοί που σκοτώνουν αλεπούδες, δεν το κάνουν για να αξιοποιήσουν κάπως το θήραμα, αλλά για να τις εκδικηθούν που τους τρώνε το θήραμα. Έπειτα, τις αφήνουν εκεί και φεύγουν. «Είναι δύσκολο για τη Θήρα να εντοπίσει τους κυνηγούς που σκοτώνουν αλεπούδες, αφού σε αντίθεση με τους λαγούς ή τις πέρδικες που τις έχουν μαζί τους στο αυτοκίνητο, την αλεπού δεν θα την βρούμε πουθενά ως αποδεικτικό στοιχείο». Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, συνεχίζει, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια απόφαση δικαστηρίου για παράνομη θήρευση αλεπούς.

 



Άρθρα: Ο Γιώργος Κωνσταντίνου ποζάρει κρατώντας μια αλεπού [εικόνες & βίντεο]



 

Δύσκολη η φρούρηση των απαγορευμένων περιοχών

Παγκύπρια υπάρχουν περί τις 600 απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη φρούρησή τους από μέλη της Υπηρεσίας Θήρας. «Δεν μπορούμε να έχουμε παντού φρουρούς, άλλωστε η Υπηρεσία λειτουργεί βάσει πληροφοριών και καταγγελιών τις οποίες διερευνά. Ενώ οι έλεγχοι που γίνονται σε κυνηγούς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κυνήγι αλεπούς για τους λόγους που σας εξήγησα πιο πάνω. Σαφώς και υπάρχουν περιοχές με έντονο πρόβλημα λαθροθηρίας στις οποίες επικεντρωνόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο.

 

 outdoor

 

Δικαιολογία ο υπερπληθυσμός του είδους

Εδώ και μερικά χρόνια, εσωτερικές μελέτες της Υπηρεσίας Θήρας κατέδειξαν πως στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υπερπληθυσμού αλεπούδων, το οποίο μάλιστα φέτος έχει οξυνθεί όπως αναφέρει ο κ. Αναγιωτός.

Σε ερώτηση εάν η Υπηρεσία Θήρας ωθεί έμμεσα τους κυνηγούς να σκοτώνουν αλεπούδες για να μειωθεί ο πληθυσμός τους, ο κ. Αναγιωτός ήταν κάθετος «Ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο από λειτουργούς της Υπηρεσίας μας, άλλωστε όπως ανέφερα και πριν, το κυνήγι αλεπούς εξακολουθεί να είναι παράνομο, πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση;».

Οι μοναδικές περιπτώσεις που δίνονται άδειες σε ιδιότητες για έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς είναι όταν επηρεάζεται άμεσα από αυτές, όπως ένας κτηνοτρόφος του οποίου οι αλεπούδες τρώνε τα ζώα του, σημειώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου. Η Υπηρεσία Θήρας, από την άλλη, για να προβεί σε έλεγχο του πληθυσμού των αλεπούδων, πρέπει πρώτα να εκδώσει διάταγμα ο Υπουργός με τα μέσα και τα μέτρα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

 

Τρώνε, όντως, το θήραμα οι αλεπούδες

Οι αλεπούδες μαζεύονται σε περιοχές και σημεία που υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τροφή. Άρα, το ότι οι αλεπούδες συμβάλλουν στο μειωμένο (φετινό) θήραμα είναι μια πραγματικότητα, ωστόσο, δεν είναι η πηγή του προβλήματος, είναι απλώς μία ακόμη αιτία και σαφώς αυτός δεν είναι λόγος να τις σκοτώνουμε για να μπορέσουμε στην πορεία να σκοτώσουμε εμείς αυτά που αφήνει η αλεπού.

 

Αν αντιληφθείς κάποιον να πυροβολεί παράνομα αλεπού, μπορείς να καλέσεις άμεσα στην Υπηρεσία Θήρας στο 22 662428 ή στην Αστυνομία Κύπρου για να καταγγείλεις το περιστατικό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ