Η Γαλάτεια βοήθησε τους Κύπριους δασκάλους να κερδίσουν όσα διεκδικούσαν

Δεν γνωρίζουμε αν η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή αν συμβαίνει το αντίστροφο, σίγουρα όμως όταν η τηλεόραση αντιγράφει τη ζωή, ενίοτε το αποτέλεσμα είναι απίστευτα ενδιαφέρον.

 


Article featured image
Article featured image

«Μα καταλάβεις ίντα που γινίσκεται Πετρή; Τζαι πραγματικά παραξενεύκουμαι πολλά με τούτα ούλλα που μου λαλείς, ειδικά εσού που ξέρεις πόσο πολλά αγωνίζουμε για τα δικαιώματα, όι μανιχά των δασκάλων, αμά ούλλου του κόσμου που εργάζεται. Για ένα καλλύττερο μεροκάματο, για μια καλλύττερη ζωή.

Κάλμαρε Γαλάτειά μου, κάλμαρε. Έντζαι είμαι εναντίον σου, είμαι μιτά σου. Έτο φοούμαι πως με τούτο ούλλο το άδικο που σας πνίει να μεν κάμετε τίποτε που ε να γυρίσει μετά εναντίον σας. Γαλάτειά μου, εσού να σκεφτείς τη ζωή μας, το σπίτι μας, μείνε δαμέ στο πλευρό μου. Άησ’ τες συντεχνίες τζαι τους αγώνες.

Όι Πετρή. Τζαι ξέρεις πολλά καλά ότι αν μεν κάμω τούτο που κάμνω, εν να χάσω ένα κομμάτι του εαυτού μου. Τζαι τότες εν θα είμαι η Γαλάτεια που αγάπησες. Εν θα σταματήσω, τζαι ελπίζω να σε έχω τζαι σένα στο πλευρό μου».

 

Ο πιο κάτω διάλογος, αν δεν υπήρχαν τα ονόματα Γαλάτεια και Πετρής στην εξίσωση, άνετα θα μπορούσε να είναι φρέσκος-πρόσφατος... Ακόμα να συνέλθει η κοινή γνώμη από τα όσα εκτυλίχθηκαν με αφορμή τη 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμα συζητιούνται τα όσα προηγήθηκαν της μεγαλειώδους πορείας στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και όχι μόνο, αλλά και τα όσα ακολούθησαν.

Κι όμως, ο διάλογος αυτός θεωρητικά είναι 55 χρόνων.

Η κρίση στην παιδεία δεν είναι καινούργιο «φρούτο». Αν εμείς φέτος είχαμε την εμπειρία μιας 48ωρης απεργίας, με τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους να αντιδρούν ενάντια στην Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που ενέκριναν μια σειρά μέτρων για εξορθολογισμό και καλά της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, το 1963 οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προσήλθαν σε μία καθολική απεργία η οποία διήρκησε 12 ολόκληρες ημέρες, διεκδικώντας μάλιστα πολύ περισσότερα πράγματα.

Αν δεν έτυχε να ακούσεις ποτέ πριν για την ίσως πιο δυναμική κινητοποίηση των Κύπριων εκπαιδευτικών, η οποία διήρκησε 12 ημέρες, έχοντας μάλιστα ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να κερδίσουν τελικά τα όσα διεκδικούσαν, μέσα από 15 ολόκληρα επεισόδια της σειράς εποχής του ΣΙΓΜΑ, «Γαλάτεια», θα μπορείς να πάρεις μια δυνατή γεύση. Το πρώτο επεισόδιο, εκεί δηλαδή που εντάσσεται στην πλοκή της σειράς ο «αγώνας» των εκπαιδευτικών και δη της ίδιας της πρωταγωνίστριας (Γαλάτειας), θα προβληθεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την αγαπημένη σειρά!

 

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΖΩΗ Ή ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ;

Πολλές φορές, όταν μια σειρά, ένα ντοκιμαντέρ, ή μια ταινία, έχουν στόρι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, πολύ πιο εύκολα κάποιος μπορεί να ταυτιστεί με αυτό που βλέπει, ενώ και ο δημιουργός μπορεί πιο αποτελεσματικά να μας δώσει τις δικές του παράπλευρες ιστορίες όταν «πατά» πάνω σε κάτι οικείο ή έστω αναγνωρίσιμο.

Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση, εννοώντας την καταγραφή κάποιων ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος μέσω μιας σειράς εποχής, είναι πως εκτός από τον συλλογικό αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στο σύστημα και την αδικία, μπορείς να δεις και τον προσωπικό αγώνα κάποιων εκπαιδευτικών, όπως η Γαλάτεια.

 

Είναι αυτή η εσωτερική πάλη που βιώνεις και σε ισοπεδώνει. Κατά πόσο πρέπει, δηλαδή, να κάνεις την επανάστασή σου, πολλές φορές εντάσσοντας τον εαυτό σου στο απέναντι στρατόπεδο από αυτό που φαινομενικά ανήκεις, έχοντας ως μόνο γνώμονα το δίκαιο και το κοινό καλό.

Είναι αυτό που λέει χαρακτηριστικά η Γαλάτεια στον Πετρή: «Ξέρεις πολλά καλά ότι αν μεν κάμω τούτο που κάμνω, εν να χάσω ένα κομμάτι του εαυτού μου». Αυτό είναι τελικά όλη η μαγκιά. Να έρθεις σε ρήξη ακόμα και με κοντινά σου πρόσωπα, να ξεβολευτείς, να εκτεθείς, να ρισκάρεις, διεκδικώντας κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο ενώ η κοινή λογική λέει πως θα έπρεπε να είναι. Στην προκειμένη περίπτωση (τότε, το 1963), έναν καλό μισθό, μια σύνταξη και ίσα δικαιώματα γυναικών και ανδρών στο επάγγελμα.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: ΟΤΑΝ ΠΟΕΔ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην ίσως πιο δυναμική κινητοποίηση των Κύπριων εκπαιδευτικών, η οποία διήρκησε δώδεκα ημέρες και η οποία είχες ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να κερδίσουν τελικά όσα διεκδικούσαν.

Αρχές Ιουλίου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει 159 θέσεις για την εκπαίδευση ενώ παράλληλα εγκρίνει και μία σειρά μέτρων για εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων οι οποίοι συγκρούστηκαν με την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Μια ρήξη που διήρκησε κάτι περισσότερο από 3 μήνες, με αποκορύφωμα την 48ωρη απεργία στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά και μια μεγαλειώδη πορεία που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Ιούνιος 1963 (55 χρόνια πριν) και η ψήφιση του μεταρρυθμιστικού νόμου περί διδασκάλων και καθηγητών δημιουργεί μεγάλη ρήξη, αφού εκπαιδευτικοί και ΠΟΕΔ δεν ικανοποιούνται με το περιεχόμενο, με την ΠΟΕΔ να προβαίνει για πρώτη φορά σε μονοήμερη απεργία στις 26 Ιουνίου, ενώ λίγους μήνες αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου 1963, δάσκαλοι και καθηγητές ξεκινούν μία καθολική απεργία η οποία διαρκεί 12 ημέρες!

Δύο μεγάλες κρίσεις στον χώρο της Παιδείας οι οποίες αν και χρονικά απέχουν μεταξύ τους 55 χρόνια, εντούτοις μοιάζουν στους βασικούς τους άξονες, ακολουθώντας παρόμοια πορεία και κορύφωση.

 

 

Τι έγινε, όμως, το 1963 και ο τομέας της εκπαίδευσης οδηγήθηκε στη μεγάλη απεργία των 12 ημερών;

Λίγο μετά τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενόσω η κυβέρνηση Μακαρίου προσπαθούσε να δημιουργήσει κράτος, ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο με επίκεντρο τους δασκάλους και τους καθηγητές, προκαλεί αντιδράσεις και φέρνει τη ρήξη ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκπαιδευτικές οργανώσεις.

 

Η προκλητική συμπεριφορά ενός βουλευτή που οδήγησε στην πρώτη απεργία

Μεσούσης της κρίσης που είχε δημιουργηθεί, βουλευτής της κοινότητας Λύσης επισκέπτεται σχολείο του χωριού και καλεί τους μαθητές να μαζέψουν πέτρες και να τις ρίξουν στους δασκάλους τους, ενώ παράλληλα γράφει συνθήματα εναντίον των δασκάλων, στους πίνακές τους. Για πρώτη φορά, τότε, η ΠΟΕΔ προβαίνει επίσημα σε μια μονοήμερη απεργία, στις 26 Ιουνίου του 1963, ως μέτρο αντίδρασης απέναντι στη στάση του βουλευτή.



Η ισχύς εν τη ενώσει

Τέλος Αυγούστου και με την ένταση μεταξύ εκπαιδευτικών και κράτους να παραμένει αμείωτη, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφασίσουν να συνταχθούν μαζί και έτσι  συγκροτούν μια Κοινή Επιτροπή ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ. Στην επιτροπή αυτή μετείχαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της κάθε οργάνωσης οι οποίοι συνεδρίαζαν μαζί παίρνοντας κοινές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, έθεσαν ως όρο ότι κάθε οργάνωση αποδέχεται και υποστηρίζει τα αιτήματα των υπολοίπων.

 

 

Η 12ήμερη απεργία

Για πρώτη φορά οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφασίζουν με γνώμονα τη συνεργασία τους και τις κοινές τους θέσεις μια παγκύπρια απεργία διαρκείας, η οποία κράτησε 12 ολόκληρες ημέρες. Αρχής γενομένης της 3ης Νοεμβρίου 1963 η μεγαλειώδης παγκύπρια απεργία κράτησε έως τις 15 Νοεμβρίου του 1963, με πολλές αναταράξεις, διαφωνίες, εσωτερικές έριδες, διαμεσολαβητικές προσπάθειες και διαβουλεύσεις για τη λήξη της.

Τη λύση έδωσε ένας γιατρός, ο οποίος μεσολάβησε ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με την απεργία να λύνεται.

 

 

Τα περισσότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο διάστημα, αφορούσαν το συνταξιοδοτικό γιατί δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση. Λίγες μέρες μετά το γεγονός έφτασε στην Κύπρο μια επιτροπή από την Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή έρχεται με την πρόφαση ότι θα συζητήσουν για την κυπριακή εκπαίδευση αλλά στην πραγματικότητα έρχεται διότι υπήρξε ενόχληση στην Ελλάδα για τις απεργίες.

Αξιολογώντας την κατάσταση θα βρει πληθώρα προβλημάτων ανάμεσα σε αυτά και προβλήματα που αφορούν συντάξεις των εκπαιδευτικών στην Κύπρο. Το γεγονός αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία για τους εκπαιδευτικούς αφού ανάγκασε την ΕΚΣK να ψηφίσει την πλήρη ταύτιση της εκπαίδευσης στην Κύπρο με την Ελλάδα.

 



Το βιβλίο από το οποίο η παραγωγή της σειράς άντλησε πολλές πληροφορίες 

 

Η 12ΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 15 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ

Με τις διαμάχες και τον αγώνα των δασκάλων για τα δίκαια αιτήματά τους θα ασχοληθεί εκτενώς η σειρά εποχής του ΣΙΓΜΑ, «Γαλάτεια», τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μέσα από 15 επεισόδια θα παρουσιαστεί η πορεία προς την απεργία, οι διενέξεις, οι αντιθέσεις, οι παρεμβάσεις για κατάπνιξη της εξέγερσης και τέλος, οι ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η πρωταγωνίστρια Γαλάτεια, ούσα και η ίδια δασκάλα, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για τη διεκδίκηση των κεκτημένων των εκπαιδευτικών από την κυπριακή Κυβέρνηση, πρωτοστατώντας στον Αγώνα.

Όσοι παρακολουθούν τη σειρά, γνωρίζουν πως η Γαλάτεια εξ αρχής ήταν ένα επαναστατικό πνεύμα. Συμμετείχε, μάλιστα, και στον αγώνα του ’55 – ’59. Το όνειρό της ήταν να γίνει δασκάλα, αλλά ο πατέρας της διαφωνούσε λόγω του ότι προερχόταν από εύπορη οικογένεια.

Χρόνια μετά, η Γαλάτεια είναι πλέον μεσήλικας, έχει μια κόρη 20 χρόνων, ενώ είναι δασκάλα στο επάγγελμα. Και όπως είναι φυσικό σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά κυρίως λόγω χαρακτήρα, έχει εμπλακεί ενεργά με τα συνδικαλιστικά.

Οπότε, το πρόβλημα που προκύπτει είναι πως, όταν οι συντεχνίες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αρχίζουν να ετοιμάζονται για την απεργία, η ίδια δείχνει θερμό ενδιαφέρον. Συμμετέχει, μάλιστα, σε όλες τις συνελεύσεις αλλά και στις απεργίες που ακολουθούν.

Στην ιστορία, η κρίση στην Παιδεία περνά, τόσο για τη σχέση της με τον Πετρή (σ.σ. σύζυγος της), ο οποίος είναι ευνοημένος μιας πολιτικής παράταξης, όσο και για τη σχέση της με τον Πολυδεύκη, ο οποίος είναι θείος της αλλά και συνεργάτης υπουργού της κυβέρνησης, αφού ως γνωστό ήταν και πρωτεργάτης στον Αγώνα που προηγήθηκε.

Όπως είναι αναμενόμενο, τόσο ο Πετρής όσο και Πολυδεύκης, λόγω του ότι έχουν θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση, είναι εναντίον της απεργίας.

Όπως και τώρα, που η κυβέρνηση δεν ήθελε την αναταραχή μέσα στους κόλπους της, έτσι και τότε προσπαθούσαν να πείσουν τη Γαλάτεια όχι μόνο να αρνηθεί τους συναδέλφους της αλλά να προσπαθήσει κιόλας να τους αλλάξει γνώμη.

Η Γαλάτεια, φυσικά, επιμένει αναφέροντας πως «αυτά που θέλουν είναι δίκαια» και αυτό προκαλεί σύγκρουση ανάμεσα στην ίδια και στους Πετρή και Πολυδεύκη.

Πέραν τούτου, η σειρά εστιάζει επίσης στο πώς ένα γεγονός, όπως η απεργία, έφθειρε τη σχέση Πετρή και Γαλάτειας. Ο Πετρής συνειδητοποίησε πως ψυχράνθηκαν οι δυο τους.

Ο Πολυδεύκης πιέζει τη Γαλάτεια, χρησιμοποιώντας και την ατάκα «Αν δεν σταματήσετε, ακόμα και αν λυθεί η απεργία, εσύ θα στιγματιστείς ως ένας από αυτούς που δημιούργησαν όλο αυτό το κακό». Τελικά, όμως, τους προλαβαίνουν τα γεγονότα, τελειώνει η απεργία, έπειτα από μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ανάγκασε τη δική μας κυβέρνηση να βρει λύση (δίνοντας στους απεργούς εκπαιδευτικούς αυτά που διεκδικούσαν). Παρόλα αυτά, η εξέλιξη αυτή αφήνει μια πικρία στη Γαλάτεια.

Ενώ η ίδια είναι της φιλοσοφίας ότι Ε/κ και Τ/κ πρέπει να είμαστε μαζί, εντούτοις στεναχωριέται και προβληματίζεται που στο νεοσύστατο κυπριακό κράτους (του 1963) δεν μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα χωρίς μεσολάβηση τρίτων. Αξίζει να σημειωθεί πως όλο αυτό έγινε στη φάση λίγο πριν τα γεγονότα του 1963, με τους Ε/κ και τους Τ/κ.

Μάλιστα, όταν τη ρωτά ο Πετρής «Γιατί σε πειράζει που μεσολάβησε η Ελλάδα;», η ίδια του θέτει το δίλημμα: «Έχουμε ένα κράτος πλέον. Πώς θα σου φαινόταν αν στα προβλήματα των Τ/κ μεσολαβούσε η Τουρκία;».

ΓΑΛΑΤΕΙΑ

Καθημερινά, στις 19:15, στο ΣΙΓΜΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ