Ρωτήσαμε την ΑΗΚ γιατί αυξήθηκε και πάλι το ρεύμα

Και κατά πόσο έρχονται κι άλλες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

 


Article featured image
Article featured image

Ενώ μάθαμε παράλληλα για την κοινοπραξία που ετοιμάζει με τον Αρχιεπίσκοπο και τις ετοιμασίες που κάνει για την υποδοχή του φυσικού αερίου.

«Νέες αυξήσεις φωτιά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», ήταν ένας από τους τίτλους που κυκλοφόρησαν σαν είδηση χθες, ενημερώνοντάς μας για τις νέες αυξήσεις (+4%) που θα κληθούμε να πληρώσουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα, σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων.

Αν αγανακτισμένος σκέφτεσαι να τερματίσεις την παροχή ηλεκτρικού στο σπίτι και να αρχίσεις να κυκλοφορείς με κεριά και φανάρια, σε καταλαβαίνουμε, ωστόσο πριν μετατραπείς σε ερημίτη στο ίδιο σου το σπίτι, διάβασε τους λόγους κάθε τόσο καλούμαστε να πληρώνουμε νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και πώς η ΑΗΚ προετοιμάζεται για τη νέα εποχή που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα. 



Η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ήταν άμεση και περιεκτική «Ναι, θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο του 2018».

Όπως εξηγεί η κα Παπαδοπούλου, αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος παρατηρούνται από την αρχή του χρόνου, κάθε μήνα, εκτός από τον περασμένο Οκτώβριο ο οποίος σημείωσε μία ανεπαίσθητη μείωση της τάξης του 0,66%.

Ο λόγος, συνεχίζει, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. «Κάθε 15 ημέρες η Αρχή Ηλεκτρισμού αγοράζει καύσιμα ενώ είναι υποχρεωμένη να διατηρεί αποθεματικό τριών μηνών. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζουμε καύσιμα σε διάφορες τιμές κάθε φορά, αυτό μας αναγκάζει να αναπροσαρμόζουμε την τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με την τιμή αγοράς. Αν, λοιπόν, θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο, αυξάνεται ανάλογα και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαια, η κάθε αύξηση η μείωση εμφανίζεται ετεροχρονισμένα αφού λόγω του τρόπου με τον οποίο αγοράζουμε καύσιμα δεν μπορούμε να τιμολογούμε ταυτόχρονα με την υπάρχουσα τιμή των καυσίμων». Όλες οι αυξήσεις ή μειώσεις, μετακυλούνται απευθείας στον καταναλωτή ο οποίος καλείται να πληρώσει το κόστος και αυτό συνέβαινε διαχρονικά, ξεκαθαρίζει η κυρία Παπαδοπούλου. «Πάντοτε η ΑΗΚ ακολουθούσε την ίδια τακτική, απλώς πέρσι για παράδειγμα το κόστος των καυσίμων μειωνόταν συνεχώς, άρα και η τιμή της κιλοβατώρας, για να γίνει πιο αντιληπτό μπορώ να σας αναφέρω ότι από τον Νοέμβριο 2017, έως τον Νοέμβριο 2018 είχαμε 27,7% αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας. 

Στην ερώτηση γιατί δεν μειώνει τα έσοδά της η ΑΗΚ αφού δεν μπορεί να ελέγξει την τιμή του πετρελαίου, η κυρία Παπαδοπούλου ξεκαθαρίζει ότι η ΡΑΕΚ μείωσε κατά πολύ τα έσοδα της ΑΗΚ, ωστόσο κάποια έσοδα πρέπει να υπάρχουν για τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις που προβαίνει για βελτίωση του οργανισμού.



Πώς μπορεί, όμως, να μειωθεί εναλλακτικά η τιμή της κιλοβατώρας;

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, απαντάει ευθέως ότι η τιμή της κιλοβατώρας δεν μπορεί να μειωθεί ως δια μαγείας. Οι μοναδικές λύσεις που θα επιφέρουν πραγματικές μειώσεις τιμών αυτή τη στιγμή, είναι η χρήση φυσικού αερίου και αύξηση χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας,

Σχετικά με τη χρήση φυσικού αερίου, η ΑΗΚ δηλώνει πως ήδη έχει τροποποιήσει της μηχανές που λειτουργούν στο σταθμό του Βασιλικού για να λειτουργούν με Φ.Α, ενώ ήδη προχωρά και σε τροποποίηση των μηχανών και στους υπόλοιπους σταθμούς, το μόνο που λείπει είναι το φυσικό αέριο. «Πίσω στο 2003 είχαμε ζητήσει άδεια από την τότε κυβέρνηση για αγορά φυσικού αερίου, για να εξυπηρετούμε τις δικές μας ανάγκες ως οργανισμός και μας το είχαν αρνηθεί, άρα αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», σημειώνει η κα Παπαδοπούλου.

 

Η κοινοπραξία με την Αρχιεπισκοπή

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η ΑΗΚ προχωρά με πιο εντατικά βήματα, καθώς τρέχει η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, ενώ παράλληλα τροχοδρομεί και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Ακρωτηρίου στη Λεμεσό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ