Τι είναι το Εργαστήριο Δενδροχρονολόγησης που ίδρυσε το Ινστιτούτο Κύπρου

Μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του Tree-Ring Laboratory του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ, του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Τμήματος Δασών και του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ).

 


Article featured image
Article featured image

Εργαστήριο Δενδροχρονολόγησης ίδρυσε το Ινστιτούτο Κύπρου το οποίο στοχεύει στον εμπλουτισμό της μελέτης της ξύλινης κληρονομιάς της Κύπρου, στην εμβάθυνση της έρευνας και της ιστορίας αρχαιολογικών υλικών, μνημείων και εικόνων, ξύλινων στεγών και δοκών, ενώ αναμένεται να φέρει στο φως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες του παρελθόντος, που σχετίζονται άμεσα με την ιστορία των δασών της Κύπρου.

Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί ως μέρος των «Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας» του Ινστιτούτου Κύπρου, που είναι αφιερωμένα στην αναλυτική και την ψηφιακή διερεύνηση έργων τέχνης, μνημείων και αρχαιολογικών αντικειμένων. Η δενδροχρονολόγηση θα ενισχύσει περαιτέρω το φάσμα των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη μελέτη των μνημείων, των ιστορικών χώρων και των τεχνουργημάτων. Επιπλέον, το εργαστήριο θα επωφεληθεί από την πρόσφατη καθιέρωση της έδρας Α.Γ. Λεβέντη στην Αρχαιολογική Επιστήμη του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς επίσης και από τις εργασίες ερευνητικών ομάδων του ΙΚυ σε κλιματολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες, την υδρολογία και τη διαχείριση των υδάτων.

 

 

Η ίδρυση του Εργαστηρίου αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το Ινστιτούτο Κύπρου και το κέντρο STARC, καθώς υπογραμμίζει όχι μόνο τη δυνατότητα δενδροχρονολογικής έρευνας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη σημασία των ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στη διάρκεια της τελετής υπογραφής για την ίδρυση του Εργαστηρίου Δενδροχρονολόγησης Κύπρου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, υπογράμμισε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί παράδειγμα του ρόλου και της αποστολής του ΙΚυ για την αποτελεσματική ανάπτυξη και εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο και την περιοχή.

Η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της προσπάθειας που εμπλέκει δύο κυβερνητικές υπηρεσίες και στον καθοριστικό ρόλο του ΙΚυ και συγκεκριμένα του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC), στη μελέτη και προστασία της Κυπριακής Κληρονομιάς. «Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του STARC συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των αρχαιολόγων, των συντηρητών, των επιμελητών και των εμπειρογνωμόνων της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια προσπάθεια συμπλήρωσης, υποστήριξης και ενίσχυσης του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων, των μουσείων μας και των πολιτιστικών μας ιδρυμάτων», δήλωσε η Υπουργός. «Αισθάνομαι ικανοποίηση που βλέπω την επίσημη συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων να συνεχίζει να αποδίδει καρπούς με τη δημιουργία ενός μοναδικού εργαστηρίου για την Κύπρο και την περιοχή. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γι’ αυτή την κοινή προσπάθεια μεταξύ εταίρων διεθνούς επιστημονικού κύρους και κυβερνητικών φορέων».

 

 

Οι τέσσερεις εταίροι εκπροσωπήθηκαν από τον Καθ. Sturt Manning Διευθυντή Εργαστηρίου Δέντρων-Δαχτυλιδιών του ΠανεπιστημίουCornell, την Δρα Μαρίνα Σολωμίδου-Ιερωνυμίδου Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων, τον Δρα Ανδρέα Χρίστου Διευθύνοντα Σύμβουλο Δασών του Τμήματος Δασών και τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου Καθ. Κώστα Ν. Παπανικόλα, ο οποίος προσφώνησε την εκδήλωση και υπέγραψε τη συμφωνία για την ίδρυση του Εργαστηρίου Δενδροχρονολόγησης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων η Πρέσβης των ΗΠΑ κα Kathleen A. Doherty, μέλη της κοινότητας αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου, ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσωπικό, και φοιτητές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δημόσια διάλεξη του Καθ. Sturt Manning με τίτλο «Δενδροχρονολόγηση στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» στην οποία παρουσίασε τις μεθόδους της δενδροχρονολόγησης, καθώς και προκαταρκτικά ερευνητικά αποτελέσματα της δενδροχρονολογικής έρευνας για την Κύπρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ