Λίγες μέρες πριν το 2018, μας πει goodbye, η Μ.Γ γράφει ένα κείμενο γεμάτο νοσταλγία, μυρωδιές, κιτς στιγμές και μνήμες που σημάδεψαν τα δικά της Χριστούγεννα και όχι μόνο.
Γράφει η Μ.Γ
Εγώ γεννήθηκα σε μια εποχή που τα Χριστούγεννα ήταν το εορταστικό «Ευχάριστο Σαββατόβραδο, η Πρωτοχρονιά ήταν «Χαρούμενη Πρωτοχρονιά ΡΙΚ» και τα Θεοφάνεια ήταν κυπριώτικο σκετς «Λουκουμάδες και Καλικάτζαροι».
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ήταν όσο διάσημη και ταπεινή ταυτόχρονα χρειαζόταν για να κάνει γκεστ εμφάνιση στις «Τρεις Χάριτες» και οι «Τρεις Χάριτες» ήταν όσο διάσημες και ταυτόχρονα όσο ταπεινές τους επέτρεπε το γεγονός ότι έπαιζαν σε πρώτη προβολή και όχι σε επανάληψη!
Ο Μακόλει Κάλκιν έμενε μόνος στο σπίτι για πρώτη φορά και ο Μίστερ Μπιν προσέφερε μεγάλη, ανείπωτη, «βουβή» χριστουγεννιάτικη χαρά. Ζούσε ο Στράτος Διονυσίου, ο οποίος ήταν το απευθείας λινκ για το πρόγραμμα που θα κρατούσε συντροφιά στους τηλεθεατές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και φυσικά μαζί του τραγουδούσε η Γλυκερία με τραγούδια του νόστου, κυρίως, για τους ξενιτεμένους.
Κάπου εμφανιζόταν και ο κ. Σαββόπουλος με την εκπομπή στην ΕΡΤ «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», όπου σύστηνε την πρωτοεμφανιζόμενη Ελευθερία Αρβανιτάκη. Πολύ vintage εποχή, ούτε καν «Μπράβο Ρούλα», μόνο Ειρήνη Χαραλαμπίδου με τους λήγοντες στη σειρά του 90’!
Ήταν εποχές Χριστούγεννα και City Plaza, όπου το Κρουασαντερί έδινε μια νότα μικρού Παρισιού στην Λευκωσία, που μέχρι τότε θεωρούσε κρουασάν μόνο αυτό του αμυγδάλου σε σχήμα πέταλο, που αν δεν καταναλωθεί σε τρεις μέρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς αυτοάμυνας.
Το City Plaza με το Κρουασάντερι από τη μια και Desoro από την άλλη, ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία. Αυτός ο συνδυασμός κρουασάν και piercing έδινε στην περιπέτεια μια νότα τύπου και σαλόνι και αλώνι και λαός και Kολωνάκι και χτυποκάρδια στο Μπεβερλι Χιλς 90210 και ‘twin peaks’! Ασκούσε βασικά αυτή τη μυστήρια γοητεία που ασκούν τα αντίθετα όταν έλκονται.
Όταν ήρθε δε το Jumbo ήταν άλμα στον πολιτισμό. Ήταν λες και φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά η πόλη. Τέτοια χαρά και πολιτιστική ανάταση βίωσε η πόλη ξανά πολλά χρόνια μετά με την άφιξη του ΙΚΕΑ στο νησί, για να αποκτήσει η πόλη μετά το Παρίσι και ένα Σουηδικό αέρα.
Η Λευκωσία μπήκε βήμα-βήμα στην Ευρώπη. «Τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας» πολυκατάστημα ήταν ο κ. Τσαούσης με τα 100000001 είδη, που τις μέρες των Χριστουγέννων γίνονταν 100000008, αφού συνήθιζε να στολίζει 7 Άγιους Βασίληδες στην βιτρίνα, χωρίς κανένα ιδιαίτερό λόγο.
Θρύλος βέβαια της Λευκωσίας ήταν ο δήμαρχος που έφερε το χιόνι, το καρουζέλ και τα άλλα ειδικά χριστουγεννιάτικα εφέ στην τάφρο, για ένα πιο λονδρέζικο αέρα και μια μυρωδιά απατηλή γερμανικής χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Την τιμητική τους, βέβαια, στο στολισμό έχουν οι δήμοι και η μάχη των round about (κυκλικών κόμβων), όπου κάθε δήμος εύχεται από το μετερίζι του – το δικό του round about- καλές γιορτές με κάτι στολισμούς υπερφυσικούς, που σου δημιουργούν το ίδιο μυστήριο με τις πυραμίδες δηλ. ότι αποκλείεται να είναι προϊόν ανθρωπίνου χεριού και η μόνη λογική εξήγηση είναι να στόλισε εξωγήινος, συμπέρασμα που προκύπτει από τις ποσότητες, τα μεγέθη και το γούστο!
Είναι βέβαια κατ’ εξοχήν κιτς εποχή τα Χριστούγεννα, είναι όμως και εποχή αγάπης και θαλπωρής, χαράς και διασκέδασης με αγαπημένα πρόσωπα, εποχή που αποπνέει μια αισιοδοξία στο κατώφλι του τέλους του ημερολογιακού έτους και της αρχής του νέου έτους.
Όλοι εύχονται χαρά, υγεία και ευτυχία, αυτό εύχομαι και εγώ, όμως προτείνω να ανοίξουμε λίγο το κάδρο των Χριστουγέννων και να νοιαστούμε όχι μόνο για τους δικούς μας, αλλά και για τους άλλους, αυτούς που για όποιο λόγο δεν πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα τους αφορούν, όχι για να πιστέψουν στα Χριστούγεννα, αλλά για να πιστέψουν στο μήνυμα των Χριστουγέννων στη χαρά, στην υγεία και στην ευτυχία για όλους. Με άλλα λόγια στα πλαίσια της άλλης μεγάλης μάχης της εποχής, που είναι μελομακάρονα ή κουραμπιές, κάνε το μεγάλο βήμα ακόμα και αν είσαι κουραμπιές!
Καλά Χριστούγεννα και πραγματικά ευτυχισμένο το νέο έτος για όλους!
ΑΡΘΡΟ: Πωλείται ένα από τα πιο εμβληματικά εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας