Γιατί δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για το φονικό τσουνάμι στην Ινδονησία;

Πώς γίνεται ένα τέτοιο φαινόμενο να δημιουργηθεί τόσο αιφνίδια;

 


Article featured image
Article featured image

Κι όμως, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ένεκα των σπάνιων φαινομένων που ήταν οι αιτίες για την πρόκλησή του, ήταν δύσκολο να προβλεφθεί και να υπάρξει κάποια ανακοίνωση.

Με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 281, μέχρι στιγμής, τους αγνοούμενους στους 57 και πέραν των 1000 ατόμων να είναι τραυματίες η Ινδονησία ζει ξανά τον εφιάλτη έναν παρόμοιο εφιάλτη, όπως αυτόν του 2004.

Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα έγιναν τόσο αιφνίδια, που ούτε καν προειδοποίηση δεν υπήρξε γι’ αυτό που θα ερχόταν. Ποιος, όμως, ο λόγος που σε μία χώρα που πλήττεται από τέτοια φαινόμενα κανείς ειδικός δεν κατάφερε αν προβλέψει το τσουνάμι που ερχόταν; 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί γιατί τα πράγματα έγιναν τόσο ξαφνικά και κανείς δεν μπόρεσε να δει τίποτα προηγουμένως.





Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Λέκκα έχει ως εξής:

«Το τσουνάμι που εκδηλώθηκε στον πορθμό Σούντα μεταξύ των νήσων Ιάβα και Σουμάτρα στην Ινδονησία (22-23/12) χαρακτηρίζεται από μία σπάνια σύμπλεξη γεωδυναμικών και αστρονομικών φαινομένων.

Αρχικά μία μικρή έκρηξη σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά κέντρα στον κόσμο, το Κρακατόα, δρομολόγησε μία υποθαλάσσια κατολίσθηση στον πυθμένα, η οποία μετέθεσε τεράστιες ποσότητες ύδατος και προκάλεσε το τσουνάμι που έπληξε τις εκατέρωθεν ακτές του πορθμού.

Το φαινόμενο ενισχύθηκε από την υψηλή στάθμη της θάλασσας λόγω παλίρροιας με παράλληλη εμφάνιση πανσέληνου. Εκτιμάται ότι το ύψος του τσουνάμι ήταν 2 μέτρα και ενισχύθηκε κατά ένα μέτρο, εξαιτίας της παλίρροιας.

Η μορφή αυτή εκδήλωσης τσουνάμι είναι και η πλέον επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σεισμική δόνηση, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προειδοποιητικά για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών ή καν να ενεργοποιήσει τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης.

Το τσουνάμι κατέφθασε σε ελάχιστο χρόνο και απροειδοποίητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν έγκαιρα οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις, οι οποίες μετακινούν τεράστιους όγκους νερού στον πυθμένα της θάλασσας.

Η πολυπλοκότητα του φαινομένου και οι νέες μορφές εκδήλωσης κινδύνων δημιουργούν ένα σύνθετο πλαίσιο διακινδύνευσης και καταστροφών που επιβάλει την άμεση επιστημονική αντίδραση και διερεύνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκφράζονται φόβοι ότι οι έντονες γεωδυναμικές διεργασίες στην περιοχή μπορούν να ενεργοποιήσουν τεράστιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις με συνέπεια τη γένεση τσουνάμι με ύψος κύματος της τάξης των δεκάδων μέτρων. Με δεδομένα το πολύπλοκο ανάγλυφο της κλειστής θάλασσας και τη μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού στις ακτές, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας».

 

Με πληροφορίες από CNN GREECE


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ