Ο λόγος που πραγματικά δημιουργήθηκε η Monopoly

Τσακωμοί, απληστία, φυλακή και χρήμα.

 


Article featured image
Article featured image

Η γνωστή σε όλους Monopoly είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που μπορεί να προκαλέσει πολλά νεύρα, καυγάδες, ακόμη και κλεψιές.

Όμως όλοι συνεχίζουμε να παίζουμε, γιατί πάντα το κυνήγι του χρήματος μπορεί να γίνει εθιστικό. 

«Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» δεν φτιάχτηκε για να προσφέρει διασκέδαση

Η Monopoly αρχικά ονομαζόταν «το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» και λίγοι γνωρίζουν ότι δεν δημιουργήθηκε για να προσφέρει διασκέδαση. Φτιάχτηκε για να αποτελέσει ένα μάθημα για τις αρνητικές συνέπειες της συσσώρευσης χρήματος και κεφαλαίου.

Η άγνωστη δημιουργός

Το παιχνίδι ήταν έμπνευση της αριστερής φεμινίστριας Lizzy Magie. Εκείνη ήταν που δημιούργησε «το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» το 1903, που μετέπειτα έγινε γνωστό ως Monopoly, αλλά ποτέ δεν πήρε τα εύσημα. Ήθελε μέσα από το παιχνίδι να  περάσει στον κόσμο της πολιτικές της πεποιθήσεις, γράφει το Business Insider. Πίστευε ότι οι άνθρωποι  θα έπρεπε να κατέχουν την αξία των προϊόντων που παράγουν οι ίδιοι, άλλα ότι κέρδιζαν από τη γη, όπως οι φυσικοί πόροι, θα έπρεπε να ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο. 

H Lizzy Magie

Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη είχε στόχο να δείξει τους κινδύνους που κρύβει το μονοπώλιο της γης, κάτι που συμβαίνει όταν η γη αντιμετωπίζεται ως ιδιοκτησία. «Είναι μια πρακτική επίδειξη του σημερινού συστήματος αρπαγής γης με όλα τα συνήθη αποτελέσματα και τις συνέπειες», έγραφε η Magie σε ένα πολιτικό περιοδικό, σύμφωνα με τον Guardian. «Θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί το «Παιχνίδι της Ζωής», καθώς περιέχει όλα τα στοιχεία της επιτυχίας και της αποτυχίας στον πραγματικό κόσμο και το αντικείμενο είναι το ίδιο όπως και η ανθρώπινη φύση, η συσσώρευση πλούτου».

Στη Monopoly, ένα άτομο πετυχαίνει πατώντας στην ατυχία των άλλων. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα, αφού όλα εξαρτώνται από τη ζαριά και το κουτάκι που θα προσγειωθεί ο παίκτης. Ο νικητής έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι νικητής γιατί έκανε τις σωστές επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από τα ζάρια.

Έτσι, ουσιαστικά η Monopoly δεν δημιουργήθηκε ποτέ για να είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Όταν όλα τα ακίνητα έχουν αγοραστεί και οι παίκτες έχουν κάνει αρκετούς γύρους, το τέλος του παιχνιδιού είναι ήδη καθορισμένο. Απλά περιμένουν πότε θα τελειώσουν τα λεφτά.

Πηγή: Huffingtonpost


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ