Σοκάρουν οι εικόνες από τη σύλληψη παιδιών σε προάστιο του Παρισιού [ΒΙΝΤΕΟ]
146 μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος.
Το εν λόγω βίντεο κυκλοφορεί μαζικά εδώ και μερικές ώρες, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό που μόλις παρακολούθησες δεν είναι εικόνες από μια χώρα με ολοκληρωτικό καθεστώς. Είναι εικόνες από τη Γαλλία του 2018 και τις συλλήψεις μαθητών λυκείου, στην πόλη Μαντ-λα-Ζολί (Mantes la Jolie), ένα από τα πιο υποβαθισμένα προάστια του Παρισιού, όπου ζουν πολλοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών.
Στο βίντεο, δεκάδες μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος, τους οποίους οι αστυνομικοί είχαν συγκεντρώσει στον κήπο ενός οικήματος και στην μάντρα γειτονικού σπιτιού, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο κατά τα οποία δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με την Αστυνομία.
Οι μαθητές των λυκείων που έχουν βγει στους δρόμους, διαμαρτύρονται για την μεταρρύθμιση στις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και δίνει την δυνατότητα στις ακαδημίες να επιλέγουν τους φοιτητές τους με μια βάση κριτηρίων που σε πολλά θυμίζουν πρόσληψη σε επιχείρηση, μη δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.
Προβλήματα από τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις καταλήψεις έχουν δημιουργηθεί σε 280 λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα όπου έγιναν 700 συλλήψεις ανηλίκων.
Πολλοί γονείς των 146 μαθητών που συνέλαβε η Αστυνομία και τους φόρεσε χειροπέδες, στην πόλη Μαντ-λα-Ζολί, δεν γνωρίζουν σε ποια κρατητήρια είναι τα παιδιά τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ένα παιδί με αυτισμό και ένα 12χρονο.
Μέχρι τώρα από την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» απουσίαζαν τα προάστια. Tο σοκαριστικό, όμως, βίντεο με τις συλλήψεις των 147 μαθητών στο υποβαθμισμένο προάστιο, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε γειτονιές-πυριτιδαποθήκες.
Πώς απαντά ο Γάλλος υπουργός Παιδείας στο σοκαριστικό θέαμα
Σοκαρισμένος δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, από τις εικόνες της χθεσινής σύλληψης 146 νεαρών μπροστά σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν, επισημαίνοντας πάντως ότι υπήρξαν βίαια επεισόδια που οδήγησαν σε αυτή την επιχείρηση της Αστυνομίας.
«Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (…) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.
«Τι συνέβη χθες στην Μαντ-λα-Ζολί; Υπήρχαν στοιχεία εκτός λυκείου, άτομα συχνά άνω των 20 ετών, που είχαν συγκεντρώσει κάδους απορριμμάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχαν αποκλείσει το λύκειο, είχαν επιστρατεύσει μαθητές ενίοτε και από άλλα λύκεια, είχαν εισβάλλει σε ένα οίκημα, κλέψει γκαζάκια (…) Διέπραξαν ακρότητες, επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες επεδίωξαν να τους θέσουν υπό έλεγχο και θέτοντάς τους υπό έλεγχο, τους έβαλαν απέναντι σε έναν τοίχο με τις εικόνες που βλέπουμε», συνέχισε.
«Όταν είδα τις εικόνες αυτές, σοκαρίστηκα. Αλλά ζητώ, στον κόσμο αυτόν στον οποίο βλέπουμε τα πράγματα με έναν πολύ μεροληπτικό τρόπο, να εντάξουμε τα πράγματα στο πλαίσιό τους», επέμεινε.
«Δεν λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», σημείωσε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ.
Οι εικόνες αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν αγανάκτηση. Ο δικηγόρος Ζαν-Πιερ Μινάρ ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να προσφύγει στην «IGPN (την ανώτατη αστυνομική αρχή) και στον Υπέρμαχο των Δικαιωμάτων» όσον αφορά αυτήν την «σκηνή πολέμου».
Την Πέμπτη, 80 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί και «σε περίπου 300 σημειώθηκαν επεισόδια», διευκρίνισε ο υπουργός. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν.
«Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι μαθητές και έχουν ανάμειξη σε αυτό και δυστυχώς συχνά αυτοί που πιάνονται στα πράσα είναι μαθητές διότι οι άλλοι είναι επαγγελματίες της βίας», κατέληξε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία».