Νέο χαμηλό βαρομετρικό από την Ιορδανία την Παρασκευή

Το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό με επίκεντρο την Τουρκία και σφήνα ύφεσης (Short Wave Trough) στη μέση τροπόσφαιρα, που έδωσαν τοπικές βροχές στην περιοχή μας, έχουν κινηθεί ανατολικά.

 


Article featured image
Article featured image

Από αργά χθες (Δευτέρα) βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί σημειώνονταν κατά διαστήματα τοπικές βροχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους σημειώθηκε ελαφριά χιονόπτωση χωρίς χιονόστρωση.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να μας επηρεάσει θερμό μέτωπο από τα νοτιοδυτικά με τοπικές βροχές κυρίως κατά το δεύτερο μισό της μέρας.

Νέο πιο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να μας επηρεάσει την Παρασκευή προς Σάββατο αλλά το πόσο θα επηρεαστούμε δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην Ιορδανία, υποστηριζόμενη από αποκομμένη ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα, ακολουθεί βόρεια πορεία προς την Κύπρο αλλά η ακριβής της πορεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Παρόλο που τα μοντέλα πρόγνωσης παρουσιάζουν αρκετές βροχές στο νησί μας από αυτό το σύστημα, υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις στις ποσότητες από ανανέωση σε ανανέωση των μοντέλων. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτό το σύστημα να μεταφέρει σκόνη από τη Συρία αλλά και πάλι η ακριβής πορεία του θα καθορίσει κατά πόσο θα ευνοήσει τελικά τη μεταφορά σκόνης και σε ποια ποσότητα στην περιοχή μας.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού όπως αναρτήθηκε στο KitasWeather:

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 14 στα παράλια και -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος αλλά σταδιακά θα καταστεί συννεφιασμένος από τα δυτικά και αναμένονται τοπικές βροχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση με πιθανή, ελαφριά χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στην κανονική για την εποχή και θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 18 στα παράλια και 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Στα ορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές κυρίως στα ορεινά και βόρεια. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο.

Από απόγευμα προς βράδυ Παρασκευής και κυρίως το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στο Τρόοδος.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να κινηθεί ανατολικά την Κυριακή των καρναβαλιών αλλά δεν αποκλείεται να παρατηρούνται βροχές το πρωί.

Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός φαίνεται να προσφέρεται για εξόδους στην ύπαιθρο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ