Ξέρεις τι είναι η τριχοτιλλομανία;

Το πιο πιθανόν είναι να γνωρίζεις την πάθηση, αλλά να μην έχεις ακούσει ξανά την ονομασία της.

 


Article featured image
Article featured image

Η τριχοτιλλομανία λοιπόν, είναι μια σπάνια διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων κατά την οποία ο πάσχων τραβά καταναγκαστικά τις τρίχες του.

Συνηθέστερα τα άτομα που πάσχουν, τραβούν τρίχες από το κεφάλι τους. Μπορεί όμως να τραβήξουν επίσης φρύδια, βλεφαρίδες, ακόμα και τρίχες από την ηβική περιοχή τους.

Η αιτία αυτής της διαταραχής είναι ασαφής. Όμως, όπως και πολλές σύνθετες διαταραχές, τριχοτιλλομανία προφανώς προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Επίσης, ανωμαλίες στο φυσιολογικό επίπεδο σεροτονίνης στον εγκέφαλο, σε  χημικές ουσίες, αλλά και στα επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί να παίζουν ένα ρόλο στην τριχοτιλλομανία.

Το στρες πιστεύεται επίσης ότι παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ και οι περίοδοι υψηλής πίεσης είναι γνωστό ότι οξύνουν την κατάσταση.

Οι άνθρωποι με τριχοτιλλομανία συχνά νιώθουν αμηχανία ή ντροπή για τη συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να το κρύψουν από τους άλλους.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πολύ συχνή η χαμηλή αυτοεκτίμηση μεταξύ των πασχόντων.

Επιπλέον, η καταναγκαστική αφαίρεση μαλλιών μπορεί να οδηγήσει σε φαλακρά σημεία στο τριχωτό της κεφαλής τους ή στα φρύδια τους, γεγονός που επιτείνει την αμηχανία τους και την κατάθλιψη.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε το Tech Insider: 

Με πληροφορίες από LIFO 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ