Είναι αυτή η Λευκωσία που θέλουμε;

Με την πλατεία Ελευθερίας να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έπειτα από τόσα χρόνια στην αναμονή, η Λευκωσία που θέλουμε –ατάκα δανεική από το κρατικό κανάλι- μοιάζει λίγο με αστικό μύθο.

 


Article featured image
Article featured image

Εντούτοις, και αυτό θεωρητικά είναι καλό, οι σχεδιασμοί και οι προγραμματισμοί για ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου της πόλης δεν σταματούν με το εν δυνάμει αποτέλεσμα όταν και εφόσον αυτό υλοποιηθεί να μοιάζει πραγματικά αξιόλογο.

Η σελίδα «Nicosia First» δημοσίευσε δύο εικόνες από μακέτες που αφορούν την ανάπλαση του εξωτερικού τόξου των Τειχών, μαζί με αρκετές λεπτομέρειες τόσο για το έργο όσο και την πορεία του.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα, το Τμήμα Περιβάλλοντος αξιολόγησε το όλο έργο και τώρα ανοίγει ο δρόμος των εργασιών από τον Δήμο Λευκωσίας. Προγραμματίζεται μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 να αρχίσουν οι κατασκευές, με ορίζοντα αποπεράτωσης της πρώτης φάσης τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου τάφρου με τη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας ιδιωτικού αυτοκινήτου από 4 σε 2 λωρίδες (μείωση 36,5%) προς όφελος της επιφάνειας των πεζοδρομίων (αύξηση 60%), καθώς και εξυγίανση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου (πάρκο d’ avila - πάρκο Αγίου Αντωνίου - Constanta).

 



Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος (διπλής κατεύθυνσης) μήκους 1χλμ επί της Λεωφόρου Στασίνου, ο οποίος θα συνδεθεί με το έργο «Ποδηλατική σύνδεση Πανεπιστημίων με το κέντρο της Λευκωσίας» με πρόνοιες για την απρόσκοπτη κυκλοφορία και ασφαλή διακίνηση των ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης.

Η δημιουργία σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων, χώρων στάθμευσης ποδηλάτων και θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και η βελτίωση της διακίνησης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με τη δημιουργία σύγχρονων στάσεων λεωφορείων με συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης κοινού (ITS), θα βοηθήσουν στην οδική κυκλοφορία. Tο έργο καλύπτει έκταση υπαίθριου χώρου 40.000 τ.μ. περίπου και εκτείνεται σε μήκος περίπου 1χλμ.

Το έργο αποτελεί μέρος της Στρατηγικής Μελέτης Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΒΑΑ), του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ), του Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης του Δήμου (ΣΔΒΕ) και του Σχεδίου Περιοχής της Κεντρικής Λευκωσίας.

 



Ο εξοπλισμός που θα απαιτείται για το στάδιο λειτουργίας είναι παγκάκια/καθιστικά, στάσεις λεωφορείων, θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης δημοτών, infokiosk, QR κ.λπ., σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων του δήμου, και θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, υπόγειοι κάδοι ανακύκλωσης και σκυβάλων, ιστοί οδικού φωτισμού και φωτισμός για τους κήπους, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών, ψύκτες πόσιμου νερού, παιγνίδια χώρου παιδικής χαράς, υπαίθρια παιγνίδια στον χώρο, συντριβάνια.

Για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό του έργου θα γίνει αύξηση των σκιασμένων επιφανειών, βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και ηχοαπορρόφηση με φύτευση νέων δεντροστοιχιών και ενίσχυση πρασίνου συνολικά στα πεζοδρόμια και στους κήπους, χρησιμοποίηση του υγρού στοιχείου για φυσικό δροσισμό και επικάλυψη του θορύβου της πόλης (συντριβάνια, νεροκουρτίνες, υδάτινες διαμορφώσεις κ.λπ.).

Τώρα, μένει μόνο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για να βιώσουμε αυτή την αλλαγή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ