Η χειρονομία του Βιεϊρίνια. Αυτό.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχαηλίδης υπογράφει ένα άρθρο άποψης στο protagon.gr, με τίτλο «Ο ‘γίγαντας’ αρχηγός του ΠΑΟΚ», εκθειάζοντας τον Βιεϊρίνια και δη τη χειρονομία του απέναντι στην αλόγιστη συμπεριφορά του προέδρου του.

 Η κίνηση του αρχηγού του ΠΑΟΚ ήταν σίγουρα το highlight του αγώνα.


 

Πιο κάτω αυτούσιο το κείμενο:

 

Ο Βιεϊρίνια όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στο –με το χέρι στη σκανδάλη– αφεντικό του και τους φουσκωτούς που το συνόδευαν. Ο Πορτογάλος έδειξε και στον Ιβάν Σαββίδη τι σημαίνει αρχηγός. Και η ενέργειά του συγκράτησε και τους οπαδούς. Είναι ένας γίγαντας ύψους 1,72 μ.

Μέσα στον γενικό σαματά της Τούμπας, μόνο ένα πράγμα με έκανε να μείνω με ανοικτό το στόμα – όλα τα’ άλλα τα ‘χω ξαναδεί στην Ελλάδα: διαιτητές λίγους, προέδρους μαφιόζους, παράγοντες αλλόφρονες, πολιτικούς της πλάκας, οπαδούς αναρχικούς, φασίστες ή απλώς βαρεμένους ή μπαφιασμένους.

Εκείνο που δεν έχω ξαναδεί, είναι έναν ποδοσφαιριστή να ορθώνει το ανάστημά του απέναντι σε όλα αυτά, και χωρίς πομπώδεις εξαλλοσύνες, με ένα μόνο νόημα, να τους βάζει στη θέση τους – τουλάχιστον στη συνείδηση των ανθρώπων που σκέφτονται ακόμα.

Τον λένε Αντελίνο Βιεϊρίνια, είναι 32 ετών, Πορτογάλος, και είναι αρχηγός του ΠΑΟΚ.

  

Στον αγώνα με την ΑΕΚ, όταν μπούκαρε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης, απειλώντας Θεούς και δαίμονες, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, και κάνοντας νόημα-διαταγή στους παίκτες του «πάμε να φύγουμε, βγείτε από το γήπεδο», ο Βιεϊρίνια στάθηκε απέναντι στον ωρυόμενο, πανίσχυρο και πάνοπλο ιδιοκτήτη της ομάδος, άρα και στο δικό του αφεντικό, και σηκώνοντας απλώς το δάκτυλό του, ήταν σαν να του ‘λεγε «κόψ’ τες μαλακίες, ούτε να το σκέφτεσαι, δεν έχεις καμιά θέση εδώ μέσα εσύ, εμείς έχουμε και όσο και αν νοιώθουμε αδικημένοι από την απόφαση του διαιτητή, θα μείνουμε εδώ να τελειώσουμε το παιχνίδι».

Ακόμα πιο ωραίο, στην σκηνή αυτή, είναι ότι ο Σαββίδης περικυκλωνόταν και από τους φουσκωτούς του. Τους οποίους επίσης «απώθησε» το υψωμένο δάχτυλο του αρχηγού.

Δεν ξέρω ποια τύχη θα έχει ο Βιεϊρίνια. Ο Σαββίδης, ξέρω ότι είναι άνθρωπος που δεν ανέχεται να του αμφισβητεί κάποιος τη δύναμή του. Και ο πορτογάλος παίκτης, ο υπάλληλός του, ακριβώς αυτό έκανε. Και μάλιστα ενώπιον όλων.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Βιεϊρίνια έχει μπει στις καρδιές πολλών, ως «γίγαντας». Και σκεφθείτε ότι έχει ύψος μόλις 1 και 72 εκατοστά.

Στη δικιά μου, σίγουρα. Δεν θυμάμαι άλλον ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, που σε ανάλογες περιπτώσεις μπουκαρίσματος του αφεντικού τους μέσα σε αγωνιστικούς χώρους, οπλισμένος ή μη, να τον έβαλε έτσι στη θέση του. Θυμίζοντάς του ότι, στα ποδοσφαιρικά πρακτικά παγκοσμίως, μέσα στον αγωνιστικό χώρο αφεντικό της ομάδας είναι ο αρχηγός της και όχι ο ιδιοκτήτης της.

Αυτός ο αρχηγός, το ίδιο νόημα «όχι, μη φύγετε», έκανε και στους συμπαίκτες του, λήπτες και αυτοί της προεδρικής εντολής να πάρει την ομάδα και να φύγει. Έχω την αίσθηση, ότι αυτή του η κίνηση μπορεί να επέδρασε και στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που πρέπει να πω ότι χθες επέδειξαν και αυτοί πρωτόγνωρη αυτοσυγκράτηση. Όταν είσαι άμυαλος, όταν βράζει το αίμα σου, και βλέπεις τον «ηγέτη» να μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο σαν μη πω τι, φυσικό είναι να σου τη βαρέσει και σένα και να τα κάνεις όλα ρημαδιό.

Obrigado Adelino André Vieira de Freitas, aka Vieirinha

 


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ