Από ιδιωτική συλλογή οι Μαύροι Κύκνοι της Λεμεσού;

Χαριτολογώντας θα λέγαμε πως η εικόνα δύο μαύρων κύκνων στη θάλασσα της Λεμεσού είναι το ίδιο αλλόκοτη με το να βλέπεις Ιπποπόταμο στο Φράγμα του Κούρη ή Μονόκερο στην Κοιλάδα των Κέδρων. Τόσο απίθανο.

 


Article featured image
Article featured image

Ο μαύρος κύκνος (Cygnus Atratus) είναι ένα μεγάλο υδρόβιο πτηνό που βρίσκεται κυρίως στις νοτιοανατολικές και νοτιοδυτικές περιοχές της Αυστραλίας. Οπότε, από την Αυστραλία στην Κύπρο, πετώντας, είναι απίθανο να έχει έρθει.

Πώς βρέθηκαν όμως στη Λεμεσό οι Μαύροι Κύκνοι; Ποια είναι η ιστορία πίσω από την εμφάνιση των δύο κατά τ’ άλλα συμπαθητικών μαύρων πουλιών που όλοι σπεύδουν να φωτογραφήσουν;


Χθες (Τρίτη) βρίσκονταν στην περιοχή του Μόλου, στο ύψος του Ζωολογικού Κήπου Λεμεού, ενώ σήμερα (Τετάρτη) θεάθηκαν στο Lady’s Mile.




Λειτουργός του Ιδρύματος Terra Cypria μάς ενημέρωσε πως αφού πήγε επί τόπου για να επιβεβαιώσει ότι όντως πρόκειται για μαύρους κύκνους (ακούγοντας για αυτούς, πριν κυκλοφορήσουν φωτογραφίες, αρχικά κάποιοι θεώρησαν πως μπορεί να είναι και κορμοράνοι), ακολούθως επικοινώνησε με τον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού για να ρωτήσει μήπως τα εν λόγω πτηνά είναι από τη δική τους συλλογή. Η απάντηση του Κήπου ότι τα πουλιά δεν είναι δικά τους, ενισχύει την άποψη ότι οι δύο κύκνοι ενδεχομένως προέρχονται από ιδιωτική συλλογή –είτε από κάποιο άλλο πάρκο είτε από κάποιο σπίτι.

 



Φωτογραφία: Antri Peyiazi

 

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να έχουν μεγαλώσει στην αιχμαλωσία, σε κάποια ιδιωτική συλλογή στο νησί και για κάποιο λόγο είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι είτε έχουν ξεφύγει από τον ιδιοκτήτη τους.

Και δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, ζώα και πτηνά που έχουν μάθει να περιμένουν για την τροφή τους ,αφού έχουν μεγαλώσει σε συγκεκριμένες συνθήκες, δύσκολα καταφέρνουν να επιβιώσουν αν ξαφνικά βρεθούν ελεύθερα.





Φώτο Κόκος

 

Την πιο πάνω άποψη συμμερίζονται και οι λειτουργοί στον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε. Το πιο ιδανικό σενάριο για αυτά θα ήταν να τα ψάξει για να τα περισυλλέξει ο ιδιοκτήτης τους.



Φωτογραφίες: Επαρχιακός Ναυαγοσωστικός Όμιλος Λεμεσού

 

Πάντως, απ’ ότι έχουμε ενημερωθεί από το Birdlife Cyprus, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στην Κύπρο η παρουσία του εν λόγω είδους κύκνου (Μαύρος Κύκνος - Cygnus Atratus). Οι πιο πρόσφατες παρουσίες κύκνων στο νησί, ήταν μία που σημειώθηκε τον Γενάρη του 2010, στο Ακρωτήρι Λεμεσού και άλλη μία που έγινε τον Γενάρη του 2012, στα Κατεχόμενα. Και οι δύο αφορούσαν τον (κανονικό) Κύκνο με την επιστημονική ονομασία Cygnus Olor. Ενημερωτικά, υπάρχουν επίσης άλλα δύο είδη, ο Νανόκυκνος και ο Αγριόκυκνος.

 



Φωτογραφίες: Λεύκιος Σεργίδης

 

Ο λόγος που το συγκεκριμένο είδος δεν έρχεται στην Κύπρο είναι επειδή τα ενδιαιτήματα, οι βιότοποι δηλαδή που χρησιμοποιούν για να ζήσουν και να αναπαραχθούν, δεν υπάρχουν στην Κύπρο.

Όσο για τους δύο κύκνους που αναφέρουμε ότι καταγράφηκε η παρουσία τους στο νησί, έχει να κάνει απλώς με στάσεις τους στο πλαίσιο της αποδημίας τους. Ενίοτε, στη διάρκεια του ταξιδιού τους με προορισμό τη Βόρειας Ευρώπης, αν πέσουν σε βαρυχειμωνιά, θα πρέπει να κατέβουν πιο χαμηλά, οπότε ενίοτε κάνουν στάση στην Κύπρο. Σπάνια συμβαίνει αυτό βέβαια, και πάντα τον χειμώνα, αλλά δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί.

 



Φωτογραφίες: Laura Necula

 

Όπως καταλαβαίνετε, η ιστορία πίσω από τους δύο πολυφωτογραφημένους Μαύρους Κύκνους της Λεμεσού τελικά δεν είναι και τόσο παραμυθένια!





Φώτο Κόκος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ