Πληροφορική: Μάθε όλα όσα χρειάζεσαι για τα πολυζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος (και του παρόντος)

Εάν προσανατολίζεστε σε σπουδές στον χώρο της Πληροφορικής, τότε η ιδανικότερη επιλογή είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC) και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Article featured image
Article featured image


Στα πολυζήτητα επαγγέλματα τόσο του παρόντος όσο, κυρίως, του μέλλοντος βρίσκει κανείς σχεδόν όλες τις ειδικότητες της Πληροφορικής: από τα data και τα δίκτυα έως την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν τομέα, ο οποίος συνεχίζει να εξελίσσεται ραγδαία, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας, με ολοένα και μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Για τον λόγο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι οι απόφοιτοι αυτών των προγραμμάτων σπουδών έχουν πολύ υψηλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας, δεδομένης και της ταχείας στροφής της οικονομίας και της κοινωνίας προς την ψηφιοποίηση και την εικονική πραγματικότητα.

Οι σπουδές στην επιστήμη της πληροφορικής είναι από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στους νέους και νέες που προσανατολίζονται σε διάφορες ειδικότητες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα θα τους εξασφαλίσουν άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Φυσικά, η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού οι αυξανόμενες τεχνολογικές ανάγκες των οργανισμών απαιτούν επαγγελματίες του κλάδου, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά. Την αναγκαιότητα της ψηφιακής τεχνολογίας και των λύσεων που προσφέρει επιβάλλει η παρούσα κατάσταση, ενώ αναμένεται να στρέψει ακόμα περισσότερο όλα τα βλέμματα στο ψηφιακό μέλλον.

Εάν, λοιπόν, προσανατολίζεστε σε σπουδές στον χώρο της Πληροφορικής, τότε η ιδανικότερη επιλογή είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC).

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά μερικές από τις πιο σύγχρονες ειδικότητες Πληροφορικής που προσφέρονται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου:


Πληροφορική - Bachelor of Science


Το πρόγραμμα σπουδών στην Πληροφορική εισάγει τους φοιτητές στις βασικές θεωρητικές και πρακτικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών. Είναι συγχρονισμένο με τις εξελίξεις στον τομέα και βασισμένο στις οδηγίες των διεθνών οργανισμών (IEEE και ACM).

Κατά τη διάρκεια του 4ετούς προγράμματος φοίτησης, οι φοιτητές αποκτούν δεξιότητες σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως τη ρομποτική, τον ψηφιακό σχεδιασμό παιχνιδιών, την ανάπτυξη εφαρμογών στο διαδίκτυο, τις βάσεις δεδομένων, τις εφαρμογές κινητών, τα λειτουργικά συστήματα και τα δίκτυα υπολογιστών.

Το πρόγραμμα καινοτομεί με τη χρήση της εκπαιδευτικής ρομποτικής για την εισαγωγή των φοιτητών στον κόσμο του προγραμματισμού και της ανάπτυξης λογισμικού. Παρέχεται, επιπλέον, η δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς στον τομέα της πληροφορικής και της ρομποτικής, στους οποίες ομάδες του EUC έχουν επανειλημμένως διακριθεί.

Οι απόφοιτοι, αποκτώντας ισχυρές θεωρητικές βάσεις και πρακτικές ικανότητες στην ανάλυση και ανάπτυξη συστημάτων, βάσεων δεδομένων, κατανεμημένων συστημάτων, εφαρμογών λογισμικού και λογισμικών συστημάτων, μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και να δημιουργήσουν τις δικές τους νεοφυείς εταιρίες.

Το πρόγραμμα συνεχώς εξελίσσεται και ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Πληροφορικής, όπως τους τομείς της Μηχανικής Λογισμικού, του Cloud Computing (Υπολογιστικό Νέφος), της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Κυβερνοασφάλειας, των Δικτύων Υπολογιστών και των Μαζικών Δεδομένων, προσφέροντας παράλληλα εγνωσμένα μεταπτυχιακά προγράμματα αντίστοιχης θεματολογίας.

27%20july%20Business%20Studies%201000x650%20a.jpg


Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Bachelor of Science


Ολοένα και πιο απαραίτητοι είναι οι μηχανικοί ΗΥ για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών και της δικτύωσης υπολογιστών. Γι’ αυτό τον λόγο, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει στους φοιτητές τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στη Μηχανική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εξασφαλίζοντάς τους τις αναγκαίες δεξιότητες στους τομείς της μηχανικής λογισμικού, του τεχνικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών που απαιτούνται για το σχεδιασμό, την παράδοση και τη διατήρηση αποτελεσματικών και αποδοτικών συστημάτων υπολογιστών.

Οι φοιτητές αποκτούν μια ουσιαστική βάση στις αρχές και τη θεωρία της Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενώ καλύπτουν τεχνολογικά θέματα, όπως η εξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το Cloud Computing, η Κυβερνοασφάλεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ένα βασικό συστατικό του προγράμματος είναι η πρακτική εργαστηριακή άσκηση για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας λύσης σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές καλούνται να διεξάγουν έρευνα μέσω πρακτικής άσκησης στους αναπτυσσόμενους τομείς της Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ενώ παράλληλα, ενισχύονται με τις κατάλληλες δεξιότητες και ικανότητες για να δημιουργήσουν τις δικές τους νεοσύστατες επιχειρήσεις και να γίνουν οι νέοι επιχειρηματίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.


Πτυχίο στην Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική


Για εκείνους οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες πάνω στη σχεδίαση ηλεκτρικών κυκλωμάτων και συστημάτων επικοινωνίας, τότε το πτυχίο στην Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί την ιδανική επιλογή. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πτυχίο το οποίο αναγνωρίζεται από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) και την Ένωση Υπολογιστικών Μηχανημάτων (ACM) και δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να ειδικευτούν σε ένα συγκεκριμένο τομέα, που σχετίζεται με τους τομείς της ενέργειας ή των τηλεπικοινωνιών.

Πιο αναλυτικά, σπουδάζοντας Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική στο EUC, οι φοιτητές αποκτούν δεξιότητες στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό και τη συντήρηση συστημάτων επικοινωνιών, ηλεκτρικών κυκλωμάτων και πινακίδων ελέγχου. Την ίδια ώρα, λαμβάνουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης σε κυπριακές ή πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και των Τηλεπικοινωνιών.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών
της Σχολής Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα euc.ac.cy ή επικοινωνήστε στο info@euc.ac.cy και στο 22713000.

Έναρξη φθινοπωρινού
τετραμήνου: 3 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ