Ο τελευταίος λευκός ρινόκερος στον κόσμο έφυγε από τη ζωή

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του μόνο δύο θηλυκά.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, είχε ληφθεί απόφαση από αξιωματούχους προστασίας της άγριας ζωής αλλά και τους προηγούμενους φροντιστές του ζώου να γίνει ευθανασία στον 45χρονο ρινόκερο, τον Σουδάν, λόγω της ταχείας επιδείνωσης της κατάστασής του.

Αντιμετώπιζε σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονταν με την ηλικία του και είχαν επηρεάσει τους μύες και τα οστά του, ενώ έφερε εκτεταμένες πληγές στο δέρμα.

Ο ρινόκερος στις αρχές Μαρτίου δεν έβγαινε από το χώρο του λόγω δυσφορίας από μια βαθιά πληγή στο δεξί του πίσω πόδι.

«Η κατάστασή του επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες. Δεν μπόρεσε να σηκωθεί και υπέφερε πολύ», δήλωσε ο Ol Pejeta.

Ο Σουδάν είχε ζήσει στο ζωολογικό κήπο του Dver Kralove, στην Τσεχική Δημοκρατία, πριν μεταφερθεί στο Ol Pejeta Conservancy, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια του Ναϊρόμπι, όπου ζούσε με τις δύο τελευταίες θηλυκές του ίδιου είδους, την 27χρονη Ναχίν και τη 17χρονη Fatu.

 


 

Όπως ανέφερε η ομάδα WildAid, ο Sudan ζούσε σε κέντρο προστασίας ζώων στην Κένυα, περικυκλωμένος από ένοπλους φύλακες που προσπαθούσαν να τον σώσουν από λαθροθήρες.

«Ήταν ένας ευγενικός γίγαντας, η προσωπικότητά του ήταν απίστευτη και αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του πολλοί ήταν αυτοί που τον φοβούνταν. Αλλά δεν είχε κανένα κακό στοιχείο», είπε ο Elodie Sampere, εκπρόσωπος του κέντρου.

 

Ελπίδες για γονιμοποίηση των δύο θηλυκών

Οι ειδικοί πήραν γενετικό δείγμα από Sudan, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τα δύο θηλυκά του είδους, αποκάλυψε ο Sampere.

«Απλώς ελπίζουμε ο κόσμος να μάθει από την απώλεια του Sudan και να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να σταματήσει το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων», ανέφερε ο διευθυντής της WildAid, Peter Knights.

Οι ρινόκεροι στοχοποιούνται από λαθροθήρες, καθώς στην Ασία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα κέρατά τους έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ειδικοί θεωρούν πως το κέρας τους προσφέρει περισσότερα κέρδη από το εμπόδιο ναρκωτικών.

 


 

Το κέντρο προστασίας ζώων, όπου φιλοξενούνταν ο Sudan, έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αποστέλλοντας ακόμη και «μυστικούς πράκτορες» σε γειτονικές περιοχές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για λαθροθήρες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ρινόκερος αντιμετώπιζε προβλήματα υπογεννητικότητας, κάτι που έκανε την αύξηση του αριθμού του είδους ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ο Sudan είχε γίνει είδηση το περασμένο έτος όταν το Tinder τον ονόμασε τον «πιο περιζήτητο εργένη στον κόσμο» προσπαθώντας να συγκεντρώσει κονδύλια για την προστασία του είδους του.

Ο βόρειος μαύρος ρινόκερος εξαφανίστηκε πριν από επτά χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Απομένουν ακόμη πέντε είδη ρινόκερου στον κόσμο και όλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

 



Πηγή: CNN / TheToc


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ