«Αν φοιτητής μου δηλώσει υποστηρικτής του Χίτλερ θα τον κόψω στο μάθημα»

Η ανάρτηση του ακαδημαϊκού και υποψήφιου Δημάρχου Λευκωσίας Παναγιώτη Σταυρινίδη, που δίχασε το διαδίκτυο.

 


Article featured image
Article featured image

Είναι άραγε οι πολιτικές πεποιθήσεις ενός φοιτητή, λόγος για να μην περάσει ένα μάθημα; Και αν αυτές οι πεποιθήσεις προάγουν τον φασισμό, τη μισαλλοδοξία και το ναζισμό, τότε ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης;

Ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Σταυρινίδης, γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο, πολύ συχνά με αναρτήσεις του παίρνει θέση σε κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, χωρίς να φιλτράρει και να επεξεργάζεται τη σκέψη του.

Όπως έπραξε και αυτή τη φορά με αφορμή την είσοδο του ΕΛΑΜ στην φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο είναι καθηγητής, με 136 ψήφους και μία έδρα. 

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κος Σταυρινίδης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στις 23 Μαρτίου, σχολίασε το περιστατικό παίρνοντας μια ομολογουμένως έντονη και για κάποιους απαράδεκτη θέση.   «Αν φοιτητής μου δηλώσει θαυμαστής ή υποστηρικτής του Χίτλερ, θα τον κόψω από το μάθημα για τις πεποιθήσεις του ανεξάρτητα από την επίδοσή του στο μάθημα. Θα το πράξω, θα υποστηρίξω αν χρειαστεί την πράξη μου και θα δεχτώ τις όποιες συνέπειες. Καμιά ανοχή στους νεοναζί». 

Όπως ήταν αναμενόμενο η θέση του αυτή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις τόσο υπέρ όσο και εναντίον του, με πολλούς να θεωρούν απαράδεκτο ένας καθηγητής να ασκεί την εξουσία του, βάσει πολιτικών πεποιθήσεων.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα όταν το ζητούμενο είναι ο ναζισμός και ο φασισμός; 

Την επόμενη ημέρα (24/3) και έπειτα από τον ντόρο που δημιουργήθηκε, ο κος Σταυρινίδης επανήλθε με νέα ανάρτηση, υποστηρίζοντας ξανά τα λεγόμενά του ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε απειλές που δέχτηκε για τα όσα σημείωσε. «Συνεχίζω να υποστηρίζω όλα όσα είπα χθες. Οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν. Αν το πανεπιστήμιο με καλέσει σε απολογία, θα υποστηρίξω ξανά την άποψη μου. Τα όσα άκουσα από χθες, απλά επιβεβαιώνουν το προφανές: Οι ναζί είναι ανάμεσα μας, ενίοτε ως δήθεν δημοκράτες. ΥΓ. Αν δώσεις πτυχίο ψυχολογίας σε ένα ναζί, δώσε πτυχίο ιατρικής σε ένα κατά συρροή δολοφόνο. Το ίδιο είναι».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ