Κάποιοι πατάνε και καταστρέφουν την σπάνια κυπριακή Τουλίπα

Πρώτα ήταν το ροζ λιβάδι στην Κλήρου και τώρα οι τουλίπες στη Δένεια.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από tτότε που το timeline του Facebook και φυσικά το Instagram, είχε γεμίσει με φωτογραφίες από το ομολογουμένως πανέμορφο ροζ λιβάδι στο χωριό Κλήρου, διαβάστε σχετικά εδω...>>> https://goo.gl/LE92k5.

Τότε, σχεδόν καθημερινά δεκάδες εκδρομέων επισκέπτονταν το σημείο για να φωτογραφίσουν το όμορφο τοπίο, μπαίνοντας μέσα στο λιβάδι και καταστρέφοντας τα λουλούδια που είναι Σφυρούιν (Lamium Amplexicaule ή το λάμιον το περίβλαστον) και μενεξεδιά Σιλήνη.

Λίγο οι εκκλήσεις των τοπικών Αρχών προς το κοινό να μην πατάει τα λουλούδια, λίγο το ότι πέρασε η μόδα του, ο κόσμος άφησε το ροζ λιβάδι αλλά μυαλό δεν έβαλε αφού φαίνεται ότι πήραν σειρά οι κυπριακές τουλίπες στο χωριό Δένεια.

 

Όπως ενημερώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος με επιστολή του, το περασμένο σαββατοκύριακο αρκετοί ήταν αυτοί εξέδραμαν στην περιοχή με στόχο να δουν και να φωτογραφίσουν την ενδημική τουλίπα Tulipacypria. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταπάτηση και καταστροφή αρκετών φυτών στην περιοχή.

Η Tulipacypria φυτρώνει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο και είναι πολύ σπάνιο φυτό διότι βρίσκεται στα κατεχόμενα χωριά Κορμακίτη - Μύρτου-Πάναγρα και στις ελεύθερες περιοχές μόνο στον Ακάμα και στα όρια της Κοινότητας Δένειας.

 



Το εν λόγω φυτό είναι ενταγμένο στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (Αρ. 92/43/ΕΟΚ) και στον Νόμο για την Προστασία και Διαχείριση της Φύσης και της Άγριας Ζωής [Αρ. 153(Ι)/2003]. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της Οδηγίας και τη Νομοθεσίας, εφόσον το είδος είναι ενδημικό και σπάνιο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τη διατήρηση και διαχείριση του έτσι ώστε να μην υποβαθμιστούν ή καταστραφούν οι φυσικοί οικότοποι όπου βρίσκεται ή να μειωθούν οι λιγοστοί πληθυσμοί του που υπάρχουν στο νησί, από την αποκομιδή, συλλογή, εκρίζωση, κοπή και καταστροφή των φυτών.

Με βάση τα πιο πάνω, για την προστασία της σπάνιας κυπριακής τουλίπας, καλείται το κοινό όπως, στην περίπτωση που επιθυμεί να δει ή να φωτογραφίσει τους πληθυσμούς του φυτού στη Δένεια, να το κάνει προσεχτικά και με μέριμνα, έτσι ώστε να μην καταστραφούν οι πληθυσμοί του και οι φυσικοί του οικότοποι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ