Με τόση σκόνη είναι λογικό τα παιδιά να βγαίνουν στην αυλή του σχολείου;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, επιδέχεται απάντηση.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Άκης Κατσούδας/LIFO



Στην εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα, 5 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, γίνεται μια υπενθύμιση των μέτρων που πρέπει να λαμβάνουμε για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων των υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα άτομα υψηλού κινδύνου, ανάμεσα στα οποία είναι και τα παιδιά.

Τα άτομα που ανήκουν στις εν λόγω ομάδες (υψηλού κινδύνου), όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα πρέπει (μεταξύ άλλων) να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι που ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. Πρέπει, δηλαδή, να αποφεύγεται η σωματική άσκηση, όπως επίσης και να περιορίζεται ο χρόνος παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

 

Σε σχέση με τα παιδιά και δη με το σχολείο, επικοινωνήσαμε με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.), του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για να ρωτήσουμε κατά πόσο έχει βγει κάποια σχετική εγκύκλιος για τη σκόνη.

Οι ίδιοι μάς παρέπεμψαν στην τελευταία εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου, με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2018, σε σχέση με τη σκόνη. Μας ανέφεραν μάλιστα πως οι Διευθύνσεις των Σχολείων είναι υποχρεωμένες να ανατρέχουν στις εγκυκλίους όταν τα επίπεδα στην ατμόσφαιρα είναι ψηλά.

 

Αν δείτε στην εγκύκλιο παρακάτω, οι οδηγίες είναι σαφείς:

-Θα πρέπει να ενημερώνεστε επί καθημερινής βάσης για τα επίπεδα σκόνης από την ιστοσελίδα του Κλάδου Ποιότητας Ατμοσφαιρικού Αέρα (www.airquality.dli.mlsi.gov.cy)

-Στις περιπτώσεις που διαπιστώνετε ότι τα επίπεδα σκόνης στην περιοχή σας είναι αυξημένα (προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν την οριακή τιμή που καθορίζεται από τη σχετική νομοθεσία) είναι υποχρέωση της διεύθυνσης του σχολείου να μεριμνά ώστε να αποφεύγεται η διεξαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο ύπαιθρο καθώς και η παραμονή των παιδιών για μεγάλη χρονική διάρκεια στην αυλή του σχολείου ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους.

 

 

Μπαίνοντας στο site Air Quality in Cyprus που αναφέρεται στην εγκύκλιο, διαπιστώσαμε πως σήμερα, στην Πάφο για παράδειγμα, αλλά και στη Λεμεσό, τα επίπεδα ρύπανσης είναι πολύ ψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο, περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα που κινήθηκε χθες Δευτέρα, η ρύπανση στη και στη Λευκωσία. 

Δες σχετικό πίνακα παρακάτω:



 

Δες επίσης τα επιτρεπόμενα όρια:

 

Παράλληλα, συνομιλώντας σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις με γονείς που έχουν παιδιά σε Δημοτικά Σχολεία της πρωτεύουσας, μας είπαν πως τα παιδιά τους βγήκαν στην αυλή κανονικά, κάνοντας όλα τα διαλείμματα.

 

Οπότε, θέτουμε ξανά το ερώτημα, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι ρητορικό: Με τόση σκόνη είναι λογικό τα παιδιά να βγαίνουν στην αυλή του σχολείου;

 

Κεντρική φωτογραφία: Άκης Κατσούδας/LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ