Κάπως έτσι διασκέδαζαν οι Κύπριες στις 8 Μαρτίου, 31 χρόνια πριν

Η απόλυτη γυναικοκρατία.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτός ήταν και ο πηχυαίος τίτλος του «Περιοδικού» στο φωτορεπορτάζ - αφιέρωμα, το 1987, για την Ημέρα της Γυναίκας, θέλοντας να δώσει έμφαση στο τι διαδραματιζόταν το βράδυ της 8ης Μαρτίου στα διάφορα κέντρα διασκεδάσεως... όπου απαγορεύονταν αυστηρά οι άντρες.

Και οι κανόνες ήταν τόσο αυστηροί, όπως αναφέρει το άρθρο, που όποιος άντρας τολμούσε να παραβεί τους κανόνες και να εισέλθει εκείνο το βράδυ σε κάποιο τέτοιο μαγαζί, τον έπαιρναν κυριολεκτικά με τις ντομάτες, τα μαρούλια και κάθε λογής φθαρτό που ήταν διαθέσιμο.

Παρόμοια τύχη είχε και ο φωτογράφος του «Περιοδικού», Στέλιος Παπαστυλιανού, ο οποίος προσπαθώντας να φωτογραφίσει τις γυναικοπαρέες που διασκέδαζαν δέχτηκε γιουχαΐσματα και διάφορα φρούτα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όμως, κατάφερε να πάρει μερικές λήψεις από τις στιγμές ξεφαντώματος γυναικών σε Λευκωσία και Λάρνακα οι οποίες απέχουν παρασάγγας από το τι γίνεται σήμερα την ίδια μέρα, 3 δεκαετείες μετά.

Το γιατί σήμερα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα, ίσως μπορεί να γίνει κατανοητό και αντιληπτό από τις απαντήσεις που μας έδωσαν 21 γυναίκες τις οποίες ρωτήσαμε να μας πουν πώς θα γιορτάσουν τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας (διάβασε σχετικά εδω...>>> https://goo.gl/R3V8V).

Αναμφίβολα όμως, έχει ενδιαφέρον το πιο κάτω φωτορεπορτάζ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την εποχή στην οποία διαδραματίζεται στην οποία θεωρητικά η θέση της γυναίκας ήταν σαφώς πιο υποβαθμισμένη από σήμερα.

 

Δες ολόκληρο το αφιέρωμα στις σελίδες που ακολουθούν: 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ