Τι είναι αυτό το 4/20 που ανέβασαν κάποιοι στο Facebook;

Παρότι δεν γνωρίζουμε τους φίλους σου στο Facebook, είμαστε σίγουροι ότι έστω και ένας θα ανέβασε στο status του χθες το 4/20 έτσι για το yolo.

 


Article featured image
Article featured image

Τι είναι όμως αυτό το 4/20;

Την απάντηση τη βρήκαμε σε άρθρο του Άρη Δημοκίδη στα mikropragmata, ο οποίος εξηγεί τι ακριβώς είναι αυτός ο αριθμός, από πού προήλθε και φυσικά τι γίνεται όταν εμφανίζεται.

Στις 4:20 τα ξημερώματα (και πιο σπάνια τα μεσημέρια) οι μπάφοι σκάνε προς τιμή του «four twenty», που έμοιαζε ένας άγραφος νόμος που διέταζε τους καπνιστές να πιούν με το που θα δουν αυτήν την ώρα στο ρολόι.

Ένα νέο άρθρο του BBC όμως αναφέρει ότι εκτός από την ώρα σημαντική είναι και η ημερομηνία. Στις ΗΠΑ γράφεται πρώτα ο μήνας, και μετά η ημέρα – οπότε η εικοστή Απριλίου δεν γράφεται «20-4» αλλά «4-20″…



420

Κάθε 20 Απριλίου, οι καπνιστές χόρτου θα συγκεντρωθούν στις ΗΠΑ για να γιορτάσουν μια καθαγιασμένη ημερομηνία στο ημερολόγιο τους, την 04.20 ή 20 Απριλίου, καπνίζοντας μαριχουάνα, ενδεχομένως στις 4:20 το απόγευμα. Οι εορτασμοί στις 4/20 έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η προέλευση τους φαίνεται να βρίσκεται στις περιπέτειες μιας ομάδας φίλων από το γυμνάσιο του San Rafael, στη Βόρεια Καλιφόρνια, το 1971.

Το φθινόπωρο του ’71, οι πέντε έφηβοι είχαν στην κατοχή τους έναν ζωγραφισμένο στο χέρι χάρτη για τον εντοπισμό μιας καλλιέργειας μαριχουάνας στο Point Reyes, βορειοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο.

Οι φίλοι – οι οποίοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Waldos, επειδή συνήθιζαν να κρύβονται πίσω από έναν τοίχο – συναντήθηκαν μετά το σχολείο, στις 4:20 μ.μ. και ξεκίνησαν για το κυνήγι του θησαυρού τους. Δεν βρήκαν ποτέ το οικόπεδο. «Καπνίζαμε πολύ χόρτο κατά τη διάρκεια» λέει σήμερα ο Dave Reddix ή Waldo Dave, ο 59χρονος σκηνοθέτης. «Η μισή διασκέδαση ήταν ο δρόμος ψάχνοντας να το βρούμε». Έτσι η ομάδα άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο 420.

Το ίδιο έκαναν φίλοι και γνωστοί που ήταν μέλη στη ροκ μπάντα Grateful Dead. Ο όρος διαδόθηκε στους οπαδούς της μπάντας, που είναι γνωστή ως Deadheads. 

Στη συνέχεια, το 1990, ο Steve Bloom, ένας συντάκτης της περιοδικού High Times -που είναι αφιερωμένο στην κουλτούρα της μαριχουάνας, είδε το 420 να εξηγείται σε ένα φυλλάδιο σε μια συναυλία των Grateful Dead. Το προσωπικό του περιοδικού, βλέποντας τη δημοσίευση σχετικά με τη μαριχουάνα, άρχισε να το χρησιμοποιεί. (Έκαναν meetings στις 16:20, μαζί με τις ουσίες, φυσικά).

Είκοσι χρόνια αργότερα, μια άλλη δημοσίευση, του 420 Magazine, ανέφερε τον ισχυρισμό μιας αντίπαλης ομάδας αγοριών του San Rafael που υποστήριζαν ότι αυτοί είχαν επινοήσει. Αλλά οι Waldos, οι οποίοι έχουν δείξει γράμματα και άλλα τεκμήρια στο περιοδικό High Times, υπερασπίζονται σθεναρά την εκδοχή τους. «Είμαστε οι μόνοι με αποδεικτικά στοιχεία», επιμενει ο Waldo Steve.

Ο ίδιος λέει πως ο όρος έχει αποτελέσει ένα είδος ημι-ιδιωτικού κώδικα, και οι καπνιστές κάνναβης τείνουν να τον εντοπίζουν παντού – σε αριθμούς κτιρίων, σε τιμές, ακόμα και στα ρολόγια στην ταινία Pulp Fiction. Όταν μάλιστα η πινακίδα των 420 μιλίων στον αυτοκινητόδρομο Interstate70 στο Κολοράντο κλάπηκε επανειλημμένα, οι υπάλληλοι τον αντικατέστησαν τελικά με μια πινακίδα που γράφει 419,99 μίλια. Στις ΗΠΑ έξι πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση του χόρτου: Όρεγκον, Κολοράντο, Νεβάδα, Αλάσκα, Καλιφόρνια και Ουάσινγκτον ενώ σε άλλες τρεις έχει νομιμοποιηθεί η χρήση αλλά όχι η πώληση (η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, Μασαχουσέτη και Μέιν). Εκεί το 4-20  αναμένεται να γιορταστεί καταλλήλως.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ