Μια άσκηση μπορεί να προβλέψει το πότε θα πεθάνεις

Μπορεί να είναι μακάβριο, αλλά όπως και να το κάνουμε έχει κάποιο ενδιαφέρον.

 


Article featured image
Article featured image

Πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει ξανά για τη συγκεκριμένη άσκηση, την περίφημη Sitting and Rising Test του ενός λεπτού, η οποία μπορεί να προβλέψει με μία συγκεκριμένη μέθοδο το πότε θα πεθάνεις.

Η άσκηση βασίζεται επί της ουσίας στην αδυναμία των μυών όσο μεγαλώνουμε και στην έλλειψη ισορροπίας η οποία αυξάνει τις πιθανότητες που έχουμε για να πέσουμε. 

Η απλή άσκηση του να κάθεσαι και να σηκώνεσαι ξανά, χωρίς να κρατιέσαι από πουθενά, θα μπορούσε να υποδείξει το χρόνο ζωής που σας απομένει, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μία ομάδα γιατρών, οι οποίοι επινόησαν αυτή την άσκηση ως τεστ δύναμης και της ευλυγισίας των ασθενών τους.

Ο Claudio GilAraujo, από το Πανεπιστήμιο Gama Filho του Ρίο Ντε Τζανέιρο, είναι ένας από τους γιατρούς που επινόησαν αυτό το τεστ με σκοπό την άμεση εκτίμηση της ευλυγισίας αθλητών. Σήμερα, το χρησιμοποιεί για να πείθει τους ασθενείς του να αθλούνται για να διατηρήσουν τους μύες τους πιο δυνατούς, να ενισχύσουν την ισορροπία τους και να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με το περιοδικό Discover.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Cardiology, ερευνητές περιέγραψαν τα αποτελέσματα του SRT σε 2002 ενήλικες, ηλικίας 51 έως 80 ετών, στην κλινική Clinimex Exercise Medicine του Ρίο. Κατέγραψαν ότι οι ασθενείς που συγκέντρωσαν κάτω από 8 στους 10 βαθμούς, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν τέλεια βαθμολογία.   

Σύμφωνα με το τεστ κάθε φορά που κάποιος στηρίζονταν η πιάνονταν από κάπου για να σηκωθεί ή να καθίσει έχανε έναν βαθμό ενώ μισό βαθμό έχανε κάθε φορά που έχανε την ισορροπία του.

Όσοι συγκέντρωσαν κάτω από τρεις βαθμούς είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε πόντος που κέρδιζαν οι συμμετέχοντες, σήμαινε και 21% μείωση της θνησιμότητας από κάθε είδους αιτία. 

 

Προσοχή:

Μην το προσπαθήσετε εάν πάσχετε από αρθρίτιδα ή εάν πιστεύετε ότι η άσκηση θα σας προκαλέσει τραυματισμούς.

- Φορέστε άνετα ρούχα, όχι παπούτσια, και εξασφαλίστε ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας. Πάρτε μία στάση σα να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα, χωρίς να στηρίζεστε πουθενά. Σηκωθείτε ξανά, χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια ή τα γόνατά σας για να σπρώξετε το σώμα σας.

- Βάλτε κάποιον να σας βαθμολογήσει και κάντε την άσκηση μπροστά σε καθρέφτη για να παρατηρήσετε τυχόν ταλαντώσεις ή «αδικίες». Το πρώτο μέρος του τεστ, το κάθισμα, αντιστοιχεί σε 5 βαθμούς, και το δεύτερο μέρος, το σήκωμα, σε άλλους 5. Αφαιρείτε ένα βαθμό κάθε φορά που χρησιμοποιείτε      τα χέρια ή τα γόνατά σας για στήριξη. Αφαιρείτε μισό βαθμό κάθε φορά που χάνετε την ισορροπία σας και υπολογίζετε την τελική σας βαθμολογία.

  

Με πληροφορίες από LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ