Αυτό το άρθρο αφορά (κυρίως) τους άντρες

Και δεν χρειάζονται ούτε εισαγωγές ούτε πιασάρικες ατάκες για να σας πείσουμε να το διαβάσετε.

 


Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των όρχεων, ο οποίος μεταξύ άλλων εμφανίζεται συχνότερα στους νέους έως 35 ετών.

Ωστόσο και παρά τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισής του σε αυτές τις ηλικίες, ο πλειοψηφία των αντρών γνωρίζει ελάχιστα, έως και καθόλου για τις επιπτώσεις αλλά και για τα συμπτώματά του.

Ο λόγος που προκύπτει αυτό, οφείλεται κυρίως στο ότι εξακολουθεί να είναι θέμα - ταμπού το οποίο λίγοι τολμούν να συζητήσουν, ακόμη και με το γιατρό τους, ενώ ακόμη χειρότερα οι περισσότεροι δεν προχωρούν καν σε αυτοεξέταση.

Τα καλά νέα, εντούτοις, είναι ότι ο καρκίνος των όρχεων είναι ιάσιμος σε ποσοστό πάνω από 98%, στα αρχικά στάδια.   

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που «προδίδουν» ότι κάποιος έχει καρκίνο στους όρχεις;

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) ενημερώνει για τα συμπτώματα, συνιστώντας αυτοεξέταση μία φορά το μήνα.   

 

Συχνά συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι:

- Πρήξιμο ή και διόγκωση στον έναν ή και στους δύο όρχεις που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στους όρχεις ή το όσχεο, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. - Αίσθημα «βάρους» στο όσχεο.  

- Ήπιος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλίας ή στη βουβωνική χώρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή πόνο στους μαστούς. Σε πιο προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση ή στην κοιλιά ή δύσπνοια.  

Η ΕΟΠΕ εξηγεί ότι θα μπορούσε να είναι απολύτως φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλον, ή να κρέμεται ελαφρά χαμηλότερα από τον άλλο. Επίσης, ορισμένες μη κακοήθεις παθήσεις, όπως ή φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου των όρχεων.  

Η φλεγμονή του όρχεος (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στον όρχι. Και οι δύο μπορεί να προκληθούν από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.  

Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς για να αποκλεισθεί ο καρκίνος των όρχεων, είναι το υπερηχογράφημα οσχέου, καθώς και οι εξετάσεις αίματος άλφα φετοπρωτεΐνη (AFP), βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη (βήτα-hCG) και γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH).

 

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχετικα

Influencer δημοσίευσε φωτογραφίες από το τροχαίο της και το ίντερνετ εξοργίστηκε

Πλέον το Facebook σε αφήνει να δεις όλα όσα ξέρει για σένα

Ανοίγει νέο πάρκο ψυχαγωγίας στη Λευκωσία

Η παραλία «Καρέτα» στο Κίτι οργώνεται από τρακτέρ

4 δελφίνια βγήκαν βόλτα ανοικτά της Λεμεσού

Γιατί δεν ενεργοποιούμε το a/c αμέσως μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο