Κι όμως, αυτό είναι το Fig Tree Bay

Η εικόνα στη δυτική πλευρά του κόλπου, με την άμμο να έχει υποχωρήσει, είναι αποκαρδιωτική.

 


Article featured image
Article featured image

Η θλιβερή αυτή εικόνα παρουσιάζεται στη δημοφιλή παραλία «Fig Tree Bay», στο παρά πέντε της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Να υπενθυμίσουμε πως μιλάμε για την παραλία που κάθε χρόνο ψηφίζεται ανάμεσα στις 10 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, από το TripAdvisor!

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του «Φ», κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι το σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της παραλίας παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια και συγκεκριμένα αφότου ο Δήμος χωρίς άδεια προχώρησε στην τοποθέτηση βράχων στην ανατολική πλευρά του κολπίσκου του «Fig Tree Bay» με στόχο να ανακοπεί το φαινόμενο της διάβρωσης. Η παρέμβαση αυτή έφερε, όπως καταγγέλλουν, τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς πλέον δημιουργείται το πρόβλημα με την υποχώρηση της άμμου στη δυτική πλευρά του κόλπου.

Επισήμως, το σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης που παρουσιάζει η διάσημη παραλία, όπως και αρκετές άλλες στον Πρωταρά, αποδίδεται στη μορφολογία του εδάφους και σε ανωμαλίες και ζημιές που έχει υποστεί η παραλία από τις καιρικές συνθήκες και τις θαλασσοταραχές στη διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα η θάλασσα να απορροφά όλη την άμμο από την παραλία και έξω να μένουν μόνο τα βράχια.

 



Η λύση στο πρόβλημα, όπως μας λέχθηκε από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου, είναι η μεταφορά άμμου προς την περιοχή που έχει απογυμνωθεί και ήδη για το σκοπό αυτό διεξάγεται μελέτη από τις συναρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία και με την Επαρχιακή Διοίκηση, προκειμένου να διαφανεί από ποιο σημείο ενδείκνυται να γίνει η μεταφορά άμμου.

Ο Έπαρχος Αμμοχώστου, Γιώργος Χρυσαφίνης, δήλωσε πως η ανεπίσημη θέση των ειδικών, όπως έχει μεταφερθεί προφορικώς, είναι ότι η άντληση της άμμου πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον κόλπο του «Fig Tree» και όχι από αλλού, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ο κ. Χρυσαφίνης επεσήμανε πάντως ότι αυτή τη φορά η μελέτη θα περιλαμβάνει και βυθομέτρηση, αλλά και όλη την εμπειρογνωμοσύνη και επιστημοσύνη που χρειάζεται, προκειμένου η άμμος να παρθεί από συγκεκριμένο σημείο που θα υποδείξουν οι ειδικοί για να μεταφερθεί στην περιοχή που έχει απογυμνωθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρακτική που ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια ήταν να κατεβαίνουν μπουλντόζες στις παραλίες, αλλά και αγωγός άντλησης άμμου από τη θάλασσα με σκοπό τη διαμόρφωση της παραλίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος, μέσω σωλήνα-ρουφήχτρας, που μεταφέρει άμμο από κάποιο βάθος της θάλασσας προς τις παραλίες του Πρωταρά γινόταν αυθαίρετα δίχως να έχουν προηγηθεί μελέτες ειδικών.

 



 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η παραλία του «Fig Tree Bay» θυμίζει τις ρηχές παραλίες της Λάρνακας, καθώς οι λουόμενοι προσεγγίζουν το νησάκι με τα πόδια αντί κολυμπώντας.

 

Διάβασε επίσης: Το Fig Tree Bay όπως δεν το έχεις ξαναδεί [εικόνες]



Πηγή: Φ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ