Δείτε Eurovision χωρίς ενοχές [Τι λέει επιστημονική έρευνα]

Βασικά, αν γουστάρετε να βλέπετε ή έστω να συζητάτε για τη Eurovision, δεν χρειάζεται πλέον να το κάνετε στα κρυφά. Αν οποιοσδήποτε ψευτοκουλτουριάρης φίλος σας σάς χλευάσει, μπορείτε απλώς να του πείτε ότι κανονικά θα έπρεπε και ο ίδιος να παρακολουθεί τον διαγωνισμό, αφού κάνει καλό στη ψυχολογία.

 


Article featured image
Article featured image

Ήρθε η ώρα να πάρετε το αίμα σας πίσω. Απενοχοποίηση τώρα, λοιπόν!

Πώς; Παραθέτοντας τα αποτελέσματα μιας διεθνής έρευνας που έφεραν εις πέρας ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με υπεύθυνο έναν Έλληνα, τον Δρ. Φίλιππο Φιλιππίδη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMC Public Health» και έδειξαν ότι οι άνθρωποι είναι κατά 4% πιο χαρούμενοι από τη ζωή τους για κάθε δέκα θέσεις που ανεβαίνει η χώρα τους στην κατάταξη της Eurovision.

Αυτή είναι μια διπλή νίκη, καθώς λειτουργεί σαν δικαιολογία γι' αυτούς που πορώνονται με τον διαγωνισμό, αλλά και για τους υπόλοιπους που τον παρακολουθούν σαν ένοχη απόλαυση.

Η έρευνα έδειξε πως η συμμετοχή στον διαγωνισμό και μόνο, είναι αρκετή για να υπάρξει θετική επίδραση. Βέβαια, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η αποχή μιας χώρας από την Eurovision, πιθανότατα έχει να κάνει με οικονομικούς παράγοντες που, ούτως ή άλλως, επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών της.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Δρ. Φιλιππίδης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η μελέτη ξεκίνησε από μια αστεία συζήτηση στο Τμήμα μας, το οποίο μελετά την επίπτωση που έχουν οι δημόσιες πολιτικές, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι οικονομικές συνθήκες στον τρόπο ζωής και στην υγεία των ανθρώπων. Στο Τμήμα εργάζονται άνθρωποι από πολλές χώρες και έτσι αποφασίσαμε να διερευνήσουμε κατά πόσο και ο διαγωνισμός της Eurovision επιδρά στην εθνική ψυχική υγεία μιας χώρας. Εκπλαγήκαμε κι εμείς που διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει μια σχέση».

 

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έρευνα συμμετείχαν 160.000 άνθρωποι από 33 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια που είχαν να κάνουν με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους. Αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες μιας χώρας ανεβαίνουν ψυχολογικά με τη συμμετοχή της σε μεγάλες αθλητικές ή καλλιτεχνικές διοργανώσεις, ακόμη και αν σε δεν ασχολούνται καθημερινά με αυτές. Ωστόσο, η τελική κατάταξη δεν αλλάζει ιδιαίτερα τα ποσοστά ικανοποίησης, αφού η βασικότερη διαφορά -ένα 13%- παρατηρείται κυρίως στη συμμετοχή ή μή στον διαγωνισμό. Με λίγα λόγια, παρότι χαιρόμαστε με τις πιο υψηλές θέσεις, δεν έχει σημασία αν θα κερδίσουμε, όσο το να λάβουμε μέρος.

Όλα αυτά, βέβαια, συσχετίζονται με πολλούς εξωγενείς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση του εκάστοτε τόπου. Αν το δούμε και πρακτικά, όμως, το να φωνάζεις «Fuego» ή «My Number One» στο σαλόνι σου τρώγοντας πίτσα με τους φίλους σου και παρακολουθώντας την τελική βαθμολογία, είναι σαφέστατα καλύτερο για τη ψυχολογία σου από το να βλέπεις μόνος σου βίντεο στο YouTube με μια σακούλα πατατάκια στο χέρι.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ