Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη για τις επόμενες ημέρες

Θα μοιάζει με εβδομάδα Ιουλίου αλλά θα είναι εβδομάδα Μαΐου.  

 


Article featured image
Article featured image

Βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στη βόρειο Αίγυπτο, ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αέριων μαζών προς την περιοχή μας. Όπως βλέπετε στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα, ο κύριος όγκος της σκόνης βρίσκεται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου, με κίνηση προς την περιοχή μας.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και βαρομετρικό χαμηλό, θα πλησιάζουν την περιοχή μας από τα δυτικά, εκτοπίζοντας ακόμη πιο θερμές για την εποχή αέριες μάζες, αλλά και περισσότερη σκόνη από την Αφρική. Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου σε αρκετά εσωτερικά, ημιορεινά και δυτικά τμήματα του νησιού, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι κανονικές μέγιστες θερμοκρασίες για την εποχή είναι γύρω στους 27 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 23 με 24 στα παράλια και 17 στον Πρόδρομο.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com 

Σήμερα Τετάρτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις πιθανόν να δώσουν λίγες σταγόνες λάσπης το πρωί. Νεφώσεις, όμως, που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα ορεινά/ημιορεινά τις μεσημβρινές ώρες, αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες νωρίς το απόγευμα.

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός αναμένεται να καταστεί κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα επίπεδα της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 6-9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, 28 έως 31 στα παράλια και στους 23 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι αίθριος με σκόνη. Τα επίπεδα σκόνης αναμένεται να κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα δυτικά παράλια, 17 έως 21 στα υπόλοιπα παράλια και στους 12 βαθμούς στη Χιονίστρα. Την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός με λίγες υψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο κατά το διήμερο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε επίπεδα Ιουλίου (7-11 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική για την εποχή). Το Σάββατο αναμένεται μερικώς συννεφιασμένος καιρός, κυρίως από μέσες και υψηλές νεφώσεις. Τοπικά αναμένονται λίγες σταγόνες λάσπης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη και ενδέχεται να είναι πυκνή. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία αρχίζει να σημειώνει σταδιακά μικρή πτώση, αρχικά από τα δυτικά, αφού η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από πιο δροσερό, δυτικό ρεύμα αέρα το οποίο θα εκτοπίσει και τη σκόνη από την περιοχή μας.

Ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η περιοχή μας θα επηρεάζεται από χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια και από αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για βροχές/καταιγίδες, όπως σημειώνει το kitasweather.com.

 

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και τοπικά µέχρι βόρειοι, ασθενείς και παροδικά στα προσήνεµα µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη, αλλά στα ανατολικά και τοπικά στα νότια λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 20 στα υπόλοιπα παράλια και στους 14 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ το απόγευµα θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις. Στα ορεινά δεν αποκλείεται να πέσουν µεµονωµένες βροχές. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα παράλια και στους 23 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο το βράδυ αρχικά θα παρατηρούνται αυξηµένες ψηλές νεφώσεις, αλλά σταδιακά ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί και τοπικά µέχρι βόρειοι, ασθενείς, 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά παροδικά θα εµφανίζονται αυξηµένες νεφώσεις, που πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές. Την Παρασκευή η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο αλλά το Σάββατο θα σηµειώσει πτώση, για να παραµείνει στα ίδια επίπεδα την Κυριακή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ