Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα [και γιατί μας είναι απαραίτητη]

«Η ανθεκτικότητα αναφέρεται στην ικανότητα να προσαρμοστεί κανείς στο στρες και τις αντιξοότητες της ζωής. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιρροής της στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής, η ανθεκτικότητα έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος για τους ακαδημαϊκούς ερευνητές και ειδικούς που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας και της ευημερίας».

 


Article featured image
Article featured image

Το κέντρο Resilient Lives – Centre for Social and Emotional Health καθώς επίσης και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Resilient Lives Foundation, αναλαμβάνει δράση, σε μία προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο και τις δοκιμασίες μεγάλου αριθμού παιδιών και των οικογενειών τους που βιώσαν ή βιώνουν δύσκολες καταστάσεις που μπορεί κάποτε να έχουν γρήγορο και αίσιο τέλος αλλά κάποτε γίνονται χρόνιες και διαρκούν.

Η Δρ. Ειρήνη Λόρδου, Παιδοψυχίατρος και συνιδρύτρια του Resilient Lives Foundation εξηγεί στη CITY το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ψυχικής ανθεκτικότητας στη ζωή μας, η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπισή της.

Οι τρόποι παρέμβασης του κέντρου, όπως αναφέρει, έχουν στραφεί σε δύο κατευθύνσεις, αφ’ ενός στην πρόληψη - δηλαδή στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση – αφ’ ετέρου στο κτίσιμο Ψυχικής Ανθεκτικότητας (Resilience) σε πολλά συστήματα, παιδί, οικογένεια, σχολείο, κοινωνία.

 

Μερικές από τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται γι’ αυτό είναι:

• Η Γνωσιοσυμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) με βάση την Συνειδητότητα

• Η Διαλεκτική Συμπεριφοριστική Θεραπεία

• Καλλιέργεια επιτελικών δεξιοτήτων

• Εκπαίδευση γονέων

• Κτίσιμο αξιών με παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας

• Boot-camp γυμναστική σε γονείς και παιδιά. 

 



Στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας όπου χρησιμοποιούν ένα παρόμοιο  μοντέλο όπως αυτό του κέντρου μας, έρευνες έχουν δείξει την θετική συσχέτιση των προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανθεκτικότητα με τη μείωση της ψυχοπαθολογίας και αύξηση ποιότητας ζωής.  Η αποστολή του κέντρου, είναι να οικοδομήσει και να προωθήσει την ανθεκτικότητα στα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες τους. 

«Με την λέξη ανθεκτικότητα εννοούμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια ή τις δυσχέρειες της ζωής, να είμαστε σε θέση να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και τις δυσκολίες καθώς και να μπορούμε να ευδοκιμούμε στη ζωή μας, παρά τις δυσκολίες ή τις αποτυχίες που προκύπτουν. Απελευθερώνοντας τις δυνατότητες των ανθρώπων ώστε να μπορούν να αναλάβουν θετικούς και δημιουργικούς ρόλους ως μέλη της ευρύτερης κοινωνίας», διευκρινίζει η Δρ. Λόρδου.

 

Ποιες υπηρεσίες παρέχει το κέντρο; 

Εστιάζουμε στη διάγνωση και τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων ατομικών και ομαδικών ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων καθώς και ψυχοκοινωνικών ή/και ψυχοφαρμακευτικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, στοχεύουμε στην πρόληψη των ψυχικών ή συναισθηματικών δυσκολιών σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους. Επιμένουμε σε μια περιεκτική και διεπιστημονική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπ’ όψη μας όλους τους βιοψυχοκοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την πορεία των δυσκολιών, όπως συμπεριφορικές δυσκολίες, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές διάθεσης, νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΔΕΠ-Υ, αυτισμός, κλπ.), τραύμα, διατροφικές διαταραχές κα.

 



 

Κάποιοι από τους επιμέρους στόχους σας;

Το κέντρο διεξάγει βιβλιογραφικές επισκοπήσεις σχετικά με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που προάγουν την ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα. Παράλληλα ανιχνεύει και αξιολογεί τις ανάγκες αναφορικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας σε επίπεδο σχολείων, τοπικών κοινοτήτων, πόλεων ή κρατών αξιοποιώντας τα εργαλεία της κοινωνικής, κλινικής και επιδημιολογικής έρευνας. Τέλος αναπτύσσει πρωτόκολλα και προγράμματα για την ανίχνευση, αξιολόγηση, προαγωγή και καλλιέργεια της ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας, καθώς επίσης και εφαρμόζει αυτά τα πρωτόκολλα και προγράμματα σε ατομικό, ομαδικό, οικογενειακό και κοινοτικό επίπεδο.

 

Λίγα λόγια για το Resilient Lives Foundation

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Resilient Lives Foundation ιδρύθηκε παράλληλα με το κέντρο Resilient Lives – Centre for Social and Emotional Health, ώστε να προσφέρεται δωρεάν αξιολόγηση και στήριξη σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, μέσα από το δίκτυο εθελοντών του Resilient Lives Foundation.

Το δίκτυο εθελοντών περιλαμβάνει ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους, κλινικούς /σχολικούς ψυχολόγους) όπως επίσης και άλλους ειδικούς που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας, για παράδειγμα εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Επιπλέον, το δίκτυο εθελοντών περιλαμβάνει φοιτητές όλων των επιπέδων προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, και διδακτορικούς, από όλες τις πιο πάνω επιστημονικές ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές - ειδικοί του Resilient Lives Foundation προσφέρουν δωρεάν αξιολόγηση των αναγκών παιδιού, γονέων, και της οικογένειας, και σχεδιάζουν το θεραπευτικό σχέδιο παρέμβασης, παραπέμποντας το περιστατικό στο δίκτυο των εθελοντών του Resilient lives Foundation, για οικογένειες υψηλού κοινωνικό-οικονομικού ρίσκου.

Παράλληλα, οι εθελοντές – φοιτητές του Resilient Lives Foundation προσφέρουν δωρεάν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά (ατομικά/ομαδικά), στους γονείς και στην οικογένεια με δωρεάν ομαδική εβδομαδιαία εποπτεία των εθελοντών - ειδικών. Οι εθελοντές - φοιτητές μπορούν να έρχονται στις θεραπευτικές ομάδες και να εμπλέκονται με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να κυλούν όλα ομαλά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και να βοηθούν εθελοντικά παιδιά ή/και εφήβους που χρειάζονται συνοδό στο χώρο των ομαδικών παρεμβάσεων, είτε αυτές διεκπεραιώνονται στο χώρο του κέντρου ή σε εξωτερικούς χώρους, όπως σχολεία, πάρκα.

Όλοι οι εθελοντές του Resilient Lives Foundation βοηθούν στις ενημερώσεις που γίνονται στο κοινό και που προγραμματίζονται για προώθηση της ανθεκτικότητας. Μπορούν να παρουσιάζουν εφ’ όσον το επιθυμούν θέματα και υλικό γύρω από την ανθεκτικότητα.

 

Συν-ιδρυτές του Resilient Lives

Δρ. Ειρήνη Λόρδου, Παιδοψυχίατρος

Δρ. Μάχη Κλεάνθους, Παιδοψυχίατρος

Δρ. Μαρία Κοντούλης, Κλινική Ψυχολόγος

Στέφανη Ναζίρη, Σχολική Ψυχολόγος

Ελεάνα Χατζημηνά, Σχολική Ψυχολόγος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ