Η Ελένη Φουρέιρα που φέτος εκπροσωπεί την Κύπρο στη Eurovision, εμφανίστηκε σε φωτογραφία να σχηματίζει από κοινού τον αλβανικό αετό με τον εκπρόσωπο της Αλβανίας στην Eurovision, Eugent Bushpepa.
Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι δημοσιευμάτων –κυρίως αρνητικών- και κυρίως από ελλαδικές ιστοσελίδες τα οποία στοχοποίησαν την Ελένη Φουρέιρα μιλώντας όχι-και-με-τόσο κολακευτικά σχόλια για την πράξη της.
Στην Κύπρο το γεγονός πέρασε κάπως στα ψιλά, αφού το θέμα με τον αλβανικό αετό δεν μας είναι και πολύ οικείο. Παρόλα αυτά, η αίσθηση που προκάλεσε όλο αυτό, μας έκανε εντύπωση και ψάξαμε να βρούμε τι ακριβώς σημαίνει ο σχηματισμός του αλβανικού αετού με τα χέρια και έπαθαν όλοι παράκρουση.
Την απάντηση τη βρήκαμε στα mikropragmata και την παραθέτουμε αυτούσια.
Τι συμβολίζει αυτό το σχήμα των χεριών;
Στην Αλβανία υπάρχει είναι γνωστός θρύλος, ο θρύλος του αετού. Κάποτε, ένας νεαρός είδε έναν αετό που πετούσε σε χαμηλό ύψος και κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι. Ο αετός πέταξε το φίδι στη φωλιά του για να ταΐσει το μικρό παιδί του ωστόσο, το φίδι ήταν ακόμη ζωντανό και θα μπορούσε να δηλητιριάσει το μικρό αετόπουλο. Τότε ο νεαρός, που παρακολουθούσε αυτήν την σκηνή, σκότωσε με το βέλος του το φίδι και πήρε μαζί του το μικρό αετόπουλο.
Καθώς πήγαινε προς το σπίτι του ο αετός έκρυψε τον ήλιο και τον ρώτησε:
– «Γιατί πήρες το παιδί μου;»
-«Γιατί το έσωσα και μου ανήκει» απάντησε ο νεαρός.
-«Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη» του είπε ο αετός.
Ο αετός βοήθησε τον νεαρό, ο οποίος έγινε βασιλιάς και οι άνθρωποι αποκαλούσαν «γιο του αετού». Απέκτησε δόξα και δημιούργησε μια χώρα που έγινε γνωστή ως η «γη του αετού». Ο δικέφαλος αετός πριν γίνει σύμβολο στη σημαία της Αλβανίας ήταν σύμβολο των πιο γνωστών οικογενειών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Εγινε επισήμως σημαία του Αλβανικού κράτους στις 28 Νοεμβρίου 1912. Ο σχηματισμός του αετού με τα χέρια από τους Αλβανούς είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Το φόντο είναι κόκκινο και συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία της χώρας ενώ ο δικέφαλος αετός προέρχεται από το θυρεό του εθνικού ήρωα της χώρας, Γεωργίου Σκεντέρμπεη ή Καστριώτη. Τα δύο κεφάλια συμβολίζουν την κυριαρχία σε Ανατολή και Δύση.