Οι Unite Cyprus απαντούν σε 12 δύσκολα ερωτήματα πολιτών

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την ίδρυση του κινήματος Unite Cyprus, ζητήσαμε από 12 Κύπριους πολίτες να μας στείλουν από μία ερώτηση για τους ακτιβιστές που ίδρυσαν το κίνημα που φιλοδοξεί να ενώσει την Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Επιμέλεια: Ανδρέας Κάτσιης

 

Όταν πριν ένα χρόνο εμφανίστηκε στο timeline μας το λογότυπο της Unite Cyprus, κανείς δεν πίστευε ότι θα αντέξει περισσότερο από ένα μήνα. Ήταν, άλλωστε, μια περίοδος που ευνοούσε την εμφάνιση τέτοιων ακτιβιστικών κινημάτων που προωθούσαν τη λύση και την επανένωση του νησιού.

Η πρώτη viral ενέργεια, έγινε όταν φωτογραφίες profile στο Facebook άρχισαν να ντύνονται με το λογότυπο του κινήματος και να κοινοποιούνται διάφορες δικοινοτικές δράσεις του κινήματος στη νεκρή ζώνη στη Λήδρας.

Και όσο οι συνομιλίες των δύο ηγετών γίνονταν όλο και πιο συχνές και όσο δημιουργείτο η εικόνα ότι αυτή τη φορά είμαστε πολύ κοντά στη λύση, τόσο η Unite Cyprus μεγάλωνε και αποκτούσε υπόσταση και παρουσία στα κοινά, στέλνοντας αντιπροσωπία της στο Κραν Μοντανά για να είναι παρούσα στις συνομιλίες που θα πραγματοποιούνταν εκεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων.   

 



Μας έχουν κατηγορήσει ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας, της Ελλάδας, των δυτικών δυνάμεων, της Ρωσίας και η λίστα είναι μακρά. Στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων κάποιοι δημιουργούσαν ψέματα ενάντια στα μέλη μας ενώ κάποιοι δέχτηκαν προσωπικές επιθέσεις και απειλές διαδικτυακά, επιθέσεις βασισμένες σε ψέματα και αισχρότητες.







Αρκετοί τους χαρακτήρισαν γραφικούς, άλλοι, πλούσια «πελλοκοπελλούθκια», που δεν έχουν με κάτι άλλο να ασχοληθούν και κάποιοι προδότες που ξεπουλιούνται για τα συμφέροντα τρίτων.   

Οι ίδιοι, μιλώντας μαζί τους, αυτό που υποστηρίζουν είναι πώς για το μόνο πράγμα που θα ντρέπονταν είναι αν αύριο τα παιδιά τους, τους ρωτήσουν τι έκαναν για την πατρίδα μας και αυτοί δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν.

Με αφορμή, λοιπόν, τον ένα χρόνο από τη δημιουργία του αμφιλεγόμενου κινήματος Unite Cyprus, στείλαμε 12 -κάπως σκληρά- ερωτήματα πολιτών στην ακτιβιστική ομάδα που βρίσκεται πίσω από το κίνημα και αυτοί απάντησαν σε όλα.

 




Πρέπει να καταλάβουμε ότι μία συμφωνία σ’ ένα πιθανό δημοψήφισμα δεν σημαίνει την ειρήνη. Μία πολιτική συμφωνία είναι ένα σημαντικό στάδιο για χτίσουμε την ειρήνη κάτω από τον ίδιο ουρανό








Εκ μέρους της Ε/κ πλευράς απάντησε η Ανδρομάχη Σοφοκλέους και εκ μέρους της Τ/κ πλευράς ο Kemal Baykalli.

 

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε, έχετε άτομα από άλλες πόλεις και από τα προάστια ή μόνο από τη Λευκωσία; (αφορά και τις δύο πλευρές).

[Μάριος]

- Όλες μας οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές σε όλους, από όλη την Κύπρο. Όταν ξεκινήσαμε και είχαμε τις καθημερινές συναντήσεις στη νεκρή ζώνη της Λήδρας, πολίτες έρχονταν από όλες τις πόλεις, Κερύνεια, Λεμεσό, Αμμόχωστο ακόμα και από την Πάφο. Φυσικά καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο για τους πολίτες να έρχονται κοντά, ειδικά όταν δεν υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό. Εξ ου και πλέον η οργάνωση προσπαθεί να φτάσει και στις άλλες πόλεις για να δημιουργηθούν μικροί πυρήνες παντού, θέλοντας να φτάσουμε σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Δεν έχει σημασία μόνο η Λευκωσία, είναι ένα θέμα που αφορά την Κύπρο και θέλουμε άνθρωποι από όλη την Κύπρο να έχουν πρόσβαση σ’ ένα πυρήνα έκφρασης που να είναι κοντά τους.

 




Πιστεύουμε ότι οι πλείστοι πολιτικοί μας δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι οραματιστές, να ηγούνται δια του παραδείγματος, να αποφεύγουν την διαφθορά ή απλώς να λένε την αλήθεια.






Θεωρητικά, για να σας ακολουθεί κάποιος σε όλα όσα διοργανώνεται χρειάζεται αρκετός ελεύθερος χρόνος. Να υποθέσουμε ότι τα μέλη σας αποτελούνται από άτομα που δεν εργάζονται για βιοπορισμό;

[Νικόλας]

- Στ’ αλήθεια, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο αφού οι ακτιβιστές μας έχουν δουλειές πλήρους απασχόλησης κάτι που κάνει την αφοσίωσή τους ακόμη πιο σημαντική. Έχεις δίκιο, χρειάζεται χρόνο να είσαι αφοσιωμένος στην UCN. Υπάρχουν στιγμές που είμαστε ‘πνιγμένοι’ επειδή είμαστε κανονικοί άνθρωποι, με δουλειές και οικογένειες, άνθρωποι που πρέπει να δουλεύουμε για να ζήσουμε. Προσπαθούμε να ασχολούμαστε με αυτό στον ελεύθερο μας χρόνο όπως το κάνουν τόσοι άνθρωποι που ασχολούνται με εθελοντισμό, με θέματα προσφυγικά ή με περιβαλλοντικές ακτιβιστικές οργανώσεις. Παρ’ όλα αυτά, φυσικά, όσο και αν προσπαθούμε, πάντα καταλήγουμε να κλέβουμε χρόνο από προσωπικές υποχρεώσεις για να ασχολούμαστε με τα θέματα της UCN, αφού πραγματικά πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Αυτή είναι η πατρίδα μας και δεν θα την εγκαταλείψουμε. Γιατί δεν έρχεστε μαζί μας, να δείτε πώς είναι και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που το κάνουν;

 



 



Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι ‘τα πολιτικά’ πρέπει να αφήνονται στα πολιτικά κόμματα και μόνο. Δεν είναι έτσι.  





Οι Unite Cyprus είναι κάτι σαν χόμπι. Ασχολείστε, δηλαδή, όποτε έχετε χρόνο ή είναι κάτι πιο ουσιώδες;

[Ιωάννα]

- Δεν το βλέπουμε στ’ αλήθεια ως χόμπι. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι ‘τα πολιτικά’ πρέπει να αφήνονται στα πολιτικά κόμματα και μόνο. Δεν είναι έτσι. Ναι, κανένας μας δεν εργάζεται στην UCN επαγγελματικά και δεν βγάζουμε λεφτά απ’ αυτό, άρα καταλαβαίνουμε πώς το εννοείς. Αλλά το χόμπι είναι κάτι που κάνουμε για τους εαυτούς μας. Το να παλεύουμε για μία ενωμένη πατρίδα για τις μελλοντικές γενιές δεν μπορεί να είναι χόμπι αλλά μία ευθύνη που χρωστούμε στα παιδιά μας. Όταν πρόσφατα Τουρκοκύπριοι ακτιβιστές της ομάδας συναντήθηκαν και αποφάσισαν μία σειρά από δράσεις για στήριξη του Νικόλα Σκουρίδη που θέλει να κτίσει το σπίτι του στην Λάπηθο, αυτό είναι κάτι που εμείς το θεωρούμε ουσιώδες. Το όραμά μας αφορά μία ενωμένη Κύπρο. Και επειδή ξέρουμε ότι η ενότητα δεν έρχεται ΜΟΝΟ από το πολιτικό σύστημα, η αποστολή μας λέει ότι εργαζόμαστε για να ενώσουμε τους Κύπριους, ψάχνοντας την αλήθεια, χτίζοντας τη βαθιά κατανόηση, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και προωθώντας ένα κοινό μέλλον. Πιστεύουμε ότι αυτά είναι σημαντικά κομμάτια πάνω στα οποία πρέπει να εργαστούμε.



Θα σας ενδιέφερε να «κατεβάσετε» κοινό ψηφοδέλτιο με Τουρκοκύπριους για τις ευρωεκλογές;

[Σωκράτης]

- Υποστηρίζουμε όλες τις δράσεις που προωθούν τη συνεργασία και την ειρήνη στο νησί μας. Έτσι υποστηρίζουμε όλες τις πλευρές όταν κάνουν θετικά βήματα είτε σε πολιτικά θέματα είτε όχι. H UCN, όμως, δεν εντάσσεται στο πολιτικό κομματικό πλαίσιο, έτσι δεν θα είναι αυτή που θα παρουσιάσει ποτέ τέτοια λίστα. Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα ούτε σκοπεύουμε να επιλέξουμε εκείνον τον δρόμο.

 



 




Όντας τόσα χρόνια χωριστά, είναι εύκολο να ξεχνούμε πώς μπορούμε να ζούμε μαζί, εμείς όμως θέλουμε να το υπενθυμίζουμε.




 

Ποια είναι η δομή της οργάνωσής σας και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις;

[Αντωνία]

- Παίρνουμε αποφάσεις συλλογικά. Η UCN είναι καινοτόμος και οριζόντια. Χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εβδομαδιαίες συναντήσεις για να παίρνουμε αποφάσεις. Καθοδηγούμαστε από τη δήλωση για το όραμα και την αποστολή μας, που δημιουργήθηκε, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε με μία μακρά διαδικασία και με τη συμμετοχή των εκατοντάδων ανθρώπων που την ακολουθούν. Όσο αυτές παραμένουν πιστές στο όραμα και την αποστολή μας, οι ακτιβιστές της UCN παίρνουν πρωτοβουλίες για να αναπτύξουν πρότζεκτ, δράσεις και θέσεις. Και μετά τις παραθέτουμε για συζήτηση και έγκριση ανάμεσα στους ακτιβιστές.

 

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως με την πάροδο του χρόνου το Unite Cyprus θυμίζει περισσότερο πολιτικό κόμμα παρά ακτιβιστικό κίνημα;

[
Άρτεμις]

- Η UCN είναι μία πρωτοβουλία ακτιβιστών και δεν έχουμε την πρόθεση να τη μετατρέψουμε σε ένα πολιτικό κόμμα. Ο λόγος που υπάρχει όμως αυτή η σύγχυση είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι ‘τα πολιτικά’ πρέπει να αφήνονται στα πολιτικά κόμματα και μόνο. Εμείς λέμε ότι ως πολίτες, «τα πολιτικά», η πολιτεία και το μέλλον μας είναι τόσο σημαντικά που δεν γίνεται να αφήνονται στους επαγγελματίες πολιτικούς και μόνο. Και για να είμαστε σαφείς, πιστεύουμε ότι οι πλείστοι πολιτικοί μας δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να είναι οραματιστές, να ηγούνται δια του παραδείγματος, να αποφεύγουν την διαφθορά ή απλώς να λένε την αλήθεια. Σύμφωνα με μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2017, 94% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει εξαπλωθεί παντού στην Κύπρο.  Γι’ αυτό ζητούμε από όλους εσάς να σταθείτε κριτικά απέναντι στην πολιτική ζωή του τόπου, σκεπτόμενοι την παρούσα κατάσταση της χώρας μας. Ζητούμε από τον κόσμο να μη ξεχνά ότι στο τέλος της μέρας τα πάντα είναι μία πολιτική απόφαση. Το περιβάλλον, η συνύπαρξη, τα μέσα ενημέρωσης, η διαφάνεια, η ηθική, η μεταχείριση των ζώων, η παιδεία. Όλα.

 




Θέλουμε να ενισχύουμε μία κουλτούρα όπου τα πράγματα δεν κρίνονται από το χρώμα τους, αλλά από την ουσία τους. 










Ποιο θεωρείτε ως το σημαντικότερο επίτευγμά σας στον ένα χρόνο που υπάρχει το κίνημα;

[Μιχάλης]

- Tο ότι επιβιώσαμε με ένα κίνημα ενότητας που περιλαμβάνει ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο. Γραφειακούς υπαλλήλους, επαγγελματίες, συνταξιούχους, πρόσφυγες, φοιτητές, δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, εργάτες. Κύπριοι από όλες τις κοινότητες. Ξένοι που ζουν στο νησί χρόνια. Εκπατρισμένοι που αγαπούν την Κύπρο. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θέλουμε να μεγαλώνει, θεωρούμε σημαντικό ότι έχουμε διατηρήσει το σπόρο για το μέλλον και συνεχίζουμε τη συζήτηση για τη λύση και τη συμβίωση, έστω κι αν τα πράγματα είναι δύσκολα. Όντας τόσα χρόνια χωριστά, είναι εύκολο να ξεχνούμε πώς μπορούμε να ζούμε μαζί, εμείς όμως θέλουμε να το υπενθυμίζουμε. Ξέρετε, θέλουμε να ενισχύουμε μία κουλτούρα όπου τα πράγματα δεν κρίνονται από το χρώμα τους, αλλά από την ουσία τους. Θέλουμε να βλέπουμε πέρα από τις κοινότητες. Αν κάτι είναι αρνητικό το κρίνουμε και λαμβάνουμε δράση ενάντιά του. Δεν μας νοιάζει από που προέρχεται. Aν κάτι είναι θετικό, το επευφημούμε και το στηρίζουμε. Δεν μας νοιάζει ποιος το έκανε. Αυτή είναι η Κύπρος που θέλουμε και χαιρόμαστε που βοηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

 



Η πρωτοβουλία μας είναι πρωτοποριακή στον τρόπο που οργανώνεται. Προσπαθεί να δρα και στις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουμε καινοτόμους και πρακτικούς τρόπους να διατηρήσουμε το κίνημα. Εξελισσόμαστε και αλλάζουμε συνεχώς.





Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι το κίνημά σας δεν έχει ακόμη αποκτήσει παλλαϊκό χαρακτήρα ή μπορεί να μην αποκτήσει ποτέ;

[Ελεάνα]

- Ως UCN πιστεύουμε ότι εκφραζόμαστε μέσα από τη λογική. Πιστεύουμε σ’ ένα όραμα για το μέλλον στο οποίο βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Όποτε μεταφέρουμε το όραμά μας για την Κύπρο σε Κύπριους, πάντα έχουμε θετική ανταπόκριση. Εξάλλου, ενώ η παρουσία μας επί του εδάφους ήταν και θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας, πιστεύουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποκτήσουμε στήριξη και να φτάσουμε στους ανθρώπους, με ή χωρίς τη φυσική παρουσία πολιτών. Η πρωτοβουλία μας είναι πρωτοποριακή στον τρόπο που οργανώνεται. Προσπαθεί να δρα και στις δύο πλευρές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκουμε καινοτόμους και πρακτικούς τρόπους να διατηρήσουμε το κίνημα. Εξελισσόμαστε και αλλάζουμε συνεχώς. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί. Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό είναι η συνέπεια των αποφάσεων, των δηλώσεων, των θέσεων και πράξεων μας. Αυτή είναι η κινητήριος μας δύναμη. Όσο μπορούμε να διατηρούμε μία πλατφόρμα μέσα από την οποία οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζονται και να έχουμε την κοινωνική παρουσία που θεωρούμε σημαντική, τότε αυτό μετρά σε σχέση με την ευθύνη μας αυτή την περίοδο. Μέσα από τη δράση τους, ένας αριθμός ακτιβιστών μπορούν να δείξουν τον δρόμο ή να στείλουν το σωστό μήνυμα, όπως έγινε όταν ακτιβιστές της UCN συμμετείχαν στην διαδήλωση στο βορρά ενάντια στις επιθέσεις στην εφημερίδα Αφρίκα και όπως όταν έδειξαν αλληλεγγύη με τους Αμμοχωστιανούς για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας.

 




Όταν ακραίοι, εθνικιστές, άτομα προκατειλημμένα και από τις δύο πλευρές, ξεκινούν να σε κατηγορούν με τον ίδιο τρόπο και εξίσου, τότε ξέρεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο.








Υπάρχει κάτι που ακούτε να λέει ο κόσμος για εσάς και σας ενοχλεί;

[Παναγιώτης]

- Όταν εμφανίζεσαι μπροστά στους ανθρώπους και προσπαθείς να κάνεις λογικές εισηγήσεις σε αμφιλεγόμενα θέματα, έχεις διάφορες αντιδράσεις. Κάποιες θετικές, κάποιες αρνητικές. Οι θετικές αντιδράσεις μας ενθαρρύνουν. Οι αρνητικές μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι, φτάνει να είναι εποικοδομητικές. Οι ιδέες και οι απόψεις δεν μας ενοχλούν ποτέ. Οι προκαταλήψεις όμως και οι ανεδαφικοί ισχυρισμοί μας ενοχλούν. Από διαφορετικές σκοπιές μέχρι τώρα, μας έχουν κατηγορήσει ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας, της Ελλάδας, των δυτικών δυνάμεων, της Ρωσίας και η λίστα είναι μακρά. Στο αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων κάποιοι δημιουργούσαν ψέματα ενάντια στα μέλη μας ενώ κάποιοι δέχτηκαν προσωπικές επιθέσεις και απειλές διαδικτυακά, επιθέσεις βασισμένες σε ψέματα και αισχρότητες. Aυτό ναι, επηρέασε κάποιους. Στο τέλος της μέρας όμως, είμαστε οι άνθρωποι της Κύπρου. Το κάνουμε αυτό για τη χώρα. Και το μέλλον της. Όταν ακραίοι, εθνικιστές, άτομα προκατειλημμένα και από τις δύο πλευρές, ξεκινούν να σε κατηγορούν με τον ίδιο τρόπο και εξίσου, τότε ξέρεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο. Εξάλλου, αν τα πράγματα ήταν τέλεια, δεν θα χρειαζόταν να παλέψουμε για τίποτα τώρα. Το σίγουρο είναι ότι η πιθανότητα να κοιτάμε κάτω με ντροπή, όταν τα παιδιά μας, μας ρωτήσουν τι κάναμε όταν η χώρα μας οδηγείτο στην μόνιμη διχοτόμηση, μας ενοχλεί περισσότερο.

 




Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται και ενεργοποιούνται όταν είναι πεπεισμένοι ότι η λύση είναι κοντά και η συνεισφορά τους θα κάνει τη διαφορά.




Σε επίπεδο καθημερινής συμβίωσης, ποιο θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο αν λυθεί αύριο το Κυπριακό;

[Κωνσταντίνα]

- Το Κυπριακό πρόβλημα συνεχίζει να δηλητηριάζει το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων. Είναι πηγή διχασμού και απάθειας. Θα υπάρξουν δυσκολίες, ειδικά στο να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που έχουν κτιστεί στα τόσα χρόνια διαίρεσης. Γι’ αυτό είναι βασικό να ακουστεί το μήνυμα της ενότητας όσο πιο έντονα γίνεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μία συμφωνία σ’ ένα πιθανό δημοψήφισμα δεν σημαίνει την ειρήνη. Μία πολιτική συμφωνία είναι ένα σημαντικό στάδιο για χτίσουμε την ειρήνη κάτω από τον ίδιο ουρανό. Απ’ εκεί και έπειτα, εξαρτάται στο πόσο έτοιμοι θα είναι οι Κύπριοι να στηρίξουν την ομοσπονδιακή Κύπρο και πόσο αποφασισμένοι είναι να την κάνουν βιώσιμη. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για τους Κύπριους να είναι ενήμεροι και να ξέρουν πώς θα είναι διαμορφωμένη η ομοσπονδιακή Κύπρος. Αντιλαμβανόμενοι αυτό, βλέπουμε και τις ευθύνες μας για το σήμερα ως πολίτες.

 



 

Νιώθετε ποτέ απογοήτευση για την αδιαφορία που δείχνει να τηρεί η σιωπηλή πλειοψηφία;

[Ηρόδοτος]

- Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται και ενεργοποιούνται όταν είναι πεπεισμένοι ότι η λύση είναι κοντά και η συνεισφορά τους θα κάνει τη διαφορά. Δυστυχώς, το παρόν πολιτικό κλίμα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ό,τι και να κάνουν, δεν θα κάνει την διαφορά. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Φυσικά και οι υπάρχουν τοπικές, περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις που έχουν συμφέρον από το διχασμό, αλλά η αλλαγή ξεκινά ατομικά και τοπικά! Και έχει ο καθένας μας την προσωπική του ευθύνη να το δει. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά όταν μιλούμε με τον «άλλο», ακούμε, σεβόμαστε τους φόβους του, αναγνωρίζοντας και ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη μας. Έτσι μαθαίνουμε από το παρελθόν και προχωρούμε σε διαφορετικό μέλλον. Γι’ αυτό λέμε πάντα ότι εναπόκειται σε μας!

 




Το να παλεύουμε για μία ενωμένη πατρίδα για τις μελλοντικές γενιές δεν μπορεί να είναι χόμπι αλλά μία ευθύνη που χρωστούμε στα παιδιά μας.






Έχετε κατηγορηθεί ότι η χρηματοδότησή σας προέρχεται από κεφάλαια από κύκλους του εξωτερικού. Τι απαντάτε;

[Μύρια]

Δεν έχουμε δεχτεί ποτέ οικονομική βοήθεια από κανένα άτομο ή οργάνωση, ότι και αν λέγεται ανά καιρούς. Η UCN είναι αυτο-χρηματοδοτούμενη. Όλα μας τα έξοδα καλύπτονται από τους ίδιους τους ακτιβιστές, είτε πληρώνοντάς τα ο καθένας όταν προκύψει ανάγκη είτε μοιράζοντας τα έξοδα στην στιγμή. Έχουν υπάρξει όμως δύο φορές που η UCN δέχτηκε χορηγία, πάντα διαφανώς: για να ταξιδέψουμε στο Crans Montana και για τις συνεντεύξεις με τους προεδρικούς υποψηφίους του 2018. Το Stelios Foundation έδωσε απλόχερα δωρεάν εισιτήρια και δωρεάν διαμονή σε 10 ακτιβιστές της UCN για να παραβρεθούν στο Κραν Μοντανά τον Ιούνη του 2017. Όπως και με κάθε χορηγία, αυτό ανακοινώθηκε για σκοπούς διαφάνειας. Καμία χρηματική συναλλαγή δεν έγινε σε μέλη της UCN ενώ όλα τα καθημερινά έξοδα των ακτιβιστών καλύφθηκαν από τους ίδιους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί. Επίσης, η Quip Production, γενναιόδωρα δέχθηκε να βιντεογραφήσει και να ετοιμάσει τα βίντεο με τις συνεντεύξεις των προεδρικών υποψηφίων στις τελευταίες εκλογές στην ΚΔ, δωρεάν. H απάντηση σε ανεδαφικούς ισχυρισμούς και ψέματα, είναι η διαφάνεια. Θεωρούμε τη διαφάνεια στα οικονομικά μας πολύ σημαντική εξ ου και καμία χορηγία δεν μπορεί να γίνεται δεχτή χωρίς να ανακοινωθεί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ