Στο ακρωτήριο Πύλας θα βρεις απολιθώματα ιπποπόταμων, ελεφάντων και αγριόγατων

«Δεν είναι απλώς μία περιοχή, είναι ένα ολόκληρο μουσείο Φυσικής Ιστορίας».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό ήταν το σχόλιο του Χάρη Νικολάου –Λειτουργού του Τμήματος Περιβάλλοντος- σε σχέση με την εμπειρία του στο εσωτερικό του Ακρωτηρίου Πύλας που ανήκει διοικητικά στην επαρχία Λάρνακας.

Το ακρωτήριο Πύλας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της νήσου και είναι το ανατολικό όριο του κόλπου της Λάρνακας.

Το όνομά του προέρχεται από την κοντινή μεικτή κωμόπολη Πύλα που μετά την τούρκικη εισβολή του 1974 βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και διοικείται από τα Ηνωμένα έθνη.

Στην Πύλα τον μεσαίωνα υπήρχε πύργος που σε συνδυασμό με τους πύργους της Ξυλοφάγου, στο ακρωτηρίο Πύλας και Κίτι έλεγχαν τον κόλπο της Λάρνακας και όλη την περιοχή.

Ο Χάρης Νικολάου και ο Μάνος Μανώλη της Cyprus From Air, πρόσφατα βρέθηκαν στο σημείο με κανό καγιάκ για να εξερευνήσουν το εσωτερικό των σπηλιών του Ακρωτηρίου.

Όπως αναφέρουν, «πρόκειται για ένα περισπούδαστο βιβλίο της φύσης που αφηγείται το παρελθόν και το παρόν του τόπου μας, πλαισιωμένο από σπηλιές με πλούσια απολιθώματα προϊστορικών θηλαστικών, ιπποπόταμους, ελέφαντες και αγριόγατους…».

Αν η θάλασσα το επιτρέπει, μπορείς να σκαρφαλώσεις και να επισκεφθείς τη σπηλιά της Εγγλεζούς, τη σπηλιά του Νικολάτζιη, τον Μαυρόσπηλιο, τη Σπηλιά των Αγίων Σαράντα.

 



Διάβασε επίσης: Γνωρίζεις (για) τον Σπήλιο της Εγγλεζούς στην ελ. Αμμόχωστο;



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ