Έχεις ακούσει για τα (κυπριακά) νησιά Κλείδες;

Βρίσκονται στο βορειοανατολικότερο σημείο του νησιού και εκεί συμβαίνει κάτι πολύ ιδιαίτερο.

 


Article featured image
Article featured image

Η απομακρυσμένη αλυσίδα Κλείδες, αποτελείται από μικρές βραχονησίδες που τοποθετούνται κοντά στο ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. Οι Κλείδες έχουν γεωγραφικό μήκος 35,7 γεωγραφικό πλάτος 34.6 και εκεί ζει η ανατολικότερη αναπαραγωγική αποικία Νησόγλαρων στον κόσμο.

Ένα από τα πιο κομψά και ξεχωριστά είδη γλάρων της Ευρώπης, ο Νησόγλαρος με το λευκό κεφάλι, το χαρακτηριστικό κεκλιμένο μέτωπο και το κόκκινο καμπυλωτό ράμφος, αποτελεί μια πραγματική επιτυχία δράσης προστασίας.

Στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, ο πληθυσμός του είδους αριθμούσε μόλις 1.000 άτομα, αλλά σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 65.000 Νησόγλαροι παγκοσμίως, πάνω από το 90% των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη. 

Η εντυπωσιακή ανάκαμψη του είδους ήταν δυνατή χάρη στην προστασία των περιοχών όπου φωλιάζουν και στην αύξηση της διαθεσιμότητας τροφής (απορρίψεις ψαριών από μηχανότρατες) κοντά στην κύρια αποικία στο Δέλτα του Έβρου στην Ισπανία. Παρά την επέκταση του είδους, ο Νησόγλαρος παραμένει δυνητικά ένα από τα πιο απειλούμενα θαλασσοπούλια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε τρεις μόνο αποικίες: το Δέλτα του Έβρου, τα νησιά Chafarinas στα βορειοανατολικά του Μαρόκου και τα αλοπήγια La Mata-Torrevieja στην ανατολή Ισπανία.

Στην ανατολική Μεσόγειο, η πρόσφατη πορεία του πληθυσμού του Νησόγλαρου είναι, δυστυχώς, πολύ διαφορετική.

 

 bird, sky and outdoor

 

 one or more people, ocean, sky, mountain, outdoor, water and nature



Από το 2007, κάθε Μάιο, ο Πτηνολογικός και ο τουρκοκυπριακός σύνδεσμος προστασίας πουλιών KUŞKOR διοργανώνουν από κοινού μια ετήσια έρευνα της αποικίας του Νησόγλαρου στα νησιά Κλείδες με σκάφος. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά.

Ο αριθμός των φωλιών μειώθηκε από 24 (μέρος όρος) κατά τα πρώτα έτη της έρευνας σε μόλις 8 (μέσος όρος) κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο μέσος αριθμός των ενήλικων πουλιών μειώθηκε κατά περισσότερο από το ήμισυ, από 50 κατά την περίοδο 2007-2009 σε 20 κατά τη διάρκεια του 2016-2018.

Ούτε και τα άλλα είδη που φωλιάζουν επίσης στις Κλείδες πάνε πολύ καλά. Τα νησάκια είναι επίσης οι σημαντικότερες αποικίες στην Κύπρο για τους Χωραφόγλαρους και τους Θαλασσοκόρακες.

 

 1 person, smiling, camera, beard, sky and outdoor



Οι Χωραφόγλαροι έχουν επίσης μειωθεί στις Κλείδες, αν και όχι τόσο δραματικά, από κατά μέσο όρο 150 ενήλικα πουλιά το 2007-2008 σε κατά μέσο όρο 98 το 2016-2018, ενώ ο αριθμός των Θαλασσοκόρακων παρουσιάζει διακυμάνσεις κάθε χρόνο, χωρίς σαφή τάση του πληθυσμού.

Οι λόγοι πίσω από αυτές τις μειώσεις δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί. Έχουν ήδη καταβληθεί εντούτοις προσπάθειες για την αντιμετώπιση μερικών από τα πιο προφανή προβλήματα, όπως η ενόχληση από ψαράδες και τα αλιευτικά σκάφη (η πρόσβαση στα νησάκια είναι πλέον απαγορευμένη), και η παρουσία αρουραίων σε χώρους αναπαραγωγής (ένα πρόγραμμα εξάλειψης αρουραίων πραγματοποιήθηκε από το KUŞKOR στο νησί Ζηναρίτου, το το οποίο βρίσκεται πλησιέστερα στο κυρίως νησί).

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά το αρχιπέλαγος των Κλειδών και εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι, με τη συνεχή προστασία του σημαντικότερου χώρου αναπαραγωγής των θαλάσσιων πουλιών στην Κύπρο και την εφαρμογή δράσεων διατήρησης, οι Νησόγλαροι της Κύπρου θα ανακάμψουν και θα αρχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες πληθυσμιακές τάσεις που παρατηρούνται στις αποικίες της Δυτικής Μεσογείου.

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο birdlifecyprus.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ