Ο πρώην πρόεδρος της ACCEPT μόλις διορίστηκε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η θέση αφορά θέματα προώθησης της πολυπολιτισμικότητας, της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε όλα όσα δηλαδή, η κυπριακή κοινωνία σημειώνει μεγάλες αποτυχίες ελλείψεις και κενά.

Για να προλάβουμε τυχόν κακοπροαίρετους, η νέα θέση που ανέλαβε ο Κώστας Γαβριηλίδης είναι αμισθί. Η ανακοίνωση έγινε την περασμένη Κυριακή 03 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της 5ης Πορείας Υπερηφάνειας, από την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου. Ο πρώην πρόεδρος της ACCEPT Κώστας Γαβριηλίδης, με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook επιβεβαίωσε το γεγονός, ευχαριστώντας για την ευκαιρία που του δίνεται, ενώ παράλληλα ανέλυσε και το ρόλο που θα διαδραματίσει από το νέο του πόστο.

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως και ευχαριστώ που μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσω στο έργο της Κυβέρνησης για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στο σεβασμό στη διαφορετικότητα, και φυσικά στα ΛΟΑΤΙ θέματα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησα στο θέμα εδώ και χρόνια ως Πρόεδρος της Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου αλλά και της δράσης μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για ΛΟΑΤΙ δικαιώματα ILGA-Europe στις Βρυξέλλες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο πως έφτασε ο χρόνος, η όποια, Κυβέρνηση της Κύπρου να αντιληφθεί την σημασία προώθησης θεμάτων στη διαφορετικότητα σε ανώτατο επίπεδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου.

Πιστεύω πως, και με την βοήθεια των κομμάτων, θα είναι πιο εύκολο τώρα να μπουν προς συζήτηση, επίσημα πια, θέματα που ακόμη και σήμερα θεωρούνται ταμπού για πολλούς.

Βασικός στόχος του διορισμού, είναι να βοηθήσω στη δημιουργία της Εθνικής Επιτροπής Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, Ανεκτικότητας και Αποδοχής της Διαφορετικότητας, μέσω της οποίας θα συσταθεί και ειδική Επιτροπή για ΛΟΑΤΙ θέματα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινότητας ΛΟΑΤΙ και φυσικά της Accept.

 

No automatic alt text available.



Η εν λόγω επιτροπή θα αναλάβει την εκπόνηση σχετικού Σχεδίου Δράσης, βασισμένο στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, το οποίο:

(α) Θα προωθεί την εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινωνίας με στόχο την αντιμετώπιση των διακρίσεων, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

(β) Θα διαχειρίζεται καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΙ κοινότητα, προωθώντας, ανάμεσα σε άλλα, μέτρα δράσεων για τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία, την αστυνομία, και άλλες υπηρεσίες.

(γ) Θα προωθεί δράσεις που αφορούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων προς εργοδότες και εργοδοτούμενους αλλά και ενημέρωση των ΛΟΑΤΙ εργαζομένων για τα δικαιώματα τους.



Στόχος του διορισμού επίσης είναι να προωθηθεί μελέτη για τα όποια κενά ενδεχομένως παρουσιάζονται στον υφιστάμενο νόμο για την ρητορική μίσους, με τρόπο που να τον καθιστά πιο λειτουργικό, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει προώθηση πρωτοβουλιών που διασφαλίζουν τα δικαιώματα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή όλων των ζευγαριών.

Τέλος, μέσα και από την προσωπική μου ευαισθησία και κατανόηση για την ανάγκη προώθησης σωστής ενημέρωσης σε ιατρικά θέματα που αφορούν και στους ΛΟΑΤΙ, ανάμεσα σε άλλους, στόχος είναι η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού για θέματα όπως ο HIV με ταυτόχρονη μελέτη χειρισμού επιλογών όπως PrEP, που θα γίνει και με τη συνεργασία ΜΚΟ.

Οι αβάσιμες πλέον φοβίες που περιτριγυρίζουν τον ιό δυσκολεύουν εξαιρετικά την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι αναγκάζονται να διαχειρίζονται μόνοι τους θέματα που κυρίως πηγάζουν από την άγνοια της κοινωνίας και όχι στον ιό, χωρίς να τολμούν να μιλήσουν σε ανθρώπους γύρω τους».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ