Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’: Η μεγάλη επιστροφή

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

 


Article featured image
Article featured image

Άλλωστε αυτό αποτελεί πάγια τακτική του προκαθήμενου της κυπριακής Εκκλησίας, ο οποίος αφού «καεί» από τις απανωτές δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις στα media, απομακρύνεται για λίγο, ούτως ώστε να ανακτήσει δυνάμεις και επιστρέφει δυναμικά μπαίνοντας και πάλι στο παιχνίδι της δημόσιας σφαίρας.

Μετά, λοιπόν, από μία εγχείρηση που είχε υποβληθεί προ ολίγων ημερών και έπειτα από την πλήρη ανάρρωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε το δυναμικό come back του για να απαντήσει με γραπτή του δήλωση στις ανυπόστατες, όπως υποστηρίζει, κατηγορίες ελληνικής εφημερίδας που τον εμπλέκουν σε οικονομική συνδιαλλαγή με γνωστή Μονή του Αγίου Όρους.

Το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιάννης Παπανικολάου, ημερομηνίας 5 Ιουλίου 2018, στην εφημερίδα «Βήμα Ορθοδοξίας», αναφέρει πως «ο Μακαριότατος έγινε αποδέκτης αιτήματος από ξακουστή Μονή του Αγίου Όρους για οικονομική συνδρομή». Ένα δημοσίευμα το οποίο εξόργισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει, λέγοντας: «Με την επίσκεψή μου στις επτά ιερές Μονές, κανένας δεν ζήτησε χρηματική βοήθεια από μένα. Και αυτό το οποίο λέχθηκε, σύμφωνα με εξακριβωμένες δήθεν πληροφορίες, είναι ένα ανήθικο ψέμα. Πράγματι, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν Μονές που έχουν πραγματική ανάγκη, όμως κανένας από αυτούς ζήτησε από μας βοήθεια, αν και εμείς θα είμασταν πρόθυμοι σε ένα τέτοιο αίτημα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το γεγονός ότι  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «έγινε αποδέκτης αιτήματος από ξακουστή Μονή για οικονομική συνδρομή προκάλεσε εντύπωσε στους αγιορείτες καθώς δεν συνηθίζεται να ζητείται η στήριξη από αλλοδαπή εκκλησία, βέβαια ο κ. Χρυσόστομος που είναι επιλεκτικός στα μοναστήρια που επισκέπτεται ίσως αντεπεξέλθει στο αίτημα. Άλλωστε, συνεχίζει το δημοσίευμα,  «η Αρχιεπισκοπή Κύπρου φημίζεται για την επιλεκτικότητα της… ακόμα και στην ενημέρωση που είναι δημόσιο αγαθό».

Απαντώντας στα πιο πάνω ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει ότι «απέφυγα τη Μονή Βατοπαιδίου για τους γνωστούς λόγους και συγκεκριμένα, διότι ο μακαρίτης γέροντας τους και ο νυν ηγούμενος, από το 1978 ήταν στην επαρχία Πάφου, όταν ο ίδιος ήμουν Μητροπολίτης στην Πάφο».

Και σε αυτό το σημείο η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον, αφού στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τους λόγους που δεν επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπεδίου, αποκαλύπτει το διάλογο που είχε, τότε, με τον γέροντα – ηγούμενο της Μονής, όσο αυτός ήταν ακόμα στην Πάφο.

Ένας διάλογος -μνεία στην αγάπη, την αλληλεγγύη, την αδελφικότητα, τη συναδελφοσύνη και πολλές άλλες αρετές που πρεσβεύει η χριστιανοσύνη. Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει πως όταν δέχτηκε καταγγελίες για τον ηγούμενο τον κάλεσε στο γραφείο του και απαίτησε να του πει την αλήθεια, ενώ όταν αυτός αντέδρασε ο Προκαθήμενος τον απείλησε ότι αν δεν χαμηλώσει τους τόνους, θα τον διώξει από την μπαλκονόπορτα. Ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρει ότι τελειώνοντας τη συζήτησή τους, υποσχέθηκε στον γέροντα ότι [..] θα προσεύχομαι στο Θεό, το πρόσωπό σου, να μην δει χαρά, ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη […].

 

Διαβάστε πιο κάτω αποσπάσματα της επιστολής, όπως τα αναδημοσίευσε το ΚΥΠΕ:

«Κι όταν ως τότε Μητροπολίτης έγινα δέκτης καταγγελιών από την Ιερά μονή Αγίων Αναργύρων Πάφου, που αφορούσαν το γέροντα, για να μην προσβάλω δημοσίως τον γέροντα, το κρατούσα επί μήνες μυστικό και προσπαθούσα να βρω άκρη, με συνέπεια να κλονιστεί η υγεία μου. Όταν  αποκρυστάλλωσα άποψη, και πάλι κάλεσα τον γέροντα να μου ομολογήσει έστω και τη δωδεκάτη την αλήθεια, όμως, αντ’ αυτού, είχε μία συμπεριφορά ‘διαβολική’, μου επιτέθηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και αναγκάστηκα με αυστηρότητα να του πω να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του ή θα φύγει από την μπαλκονόπορτα. Έφυγε».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο γέροντας της Μονής Βατοπαιδίου, «άρχισε τότε να χαρακώνεται πίσω από οπαδούς, που οι περισσότεροι δυστυχώς είχαν ψυχολογικά προβλήματα, έβριζαν και με απειλούσαν, και αναγκαστήκαμε στη Μητρόπολη  να διακόψουμε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές της, διότι δεν μας άφηναν ήσυχους ούτε λεπτό».

«Κάλεσα τον γέροντα για πολλοστή φορά να με απελευθερώσει από το δίλημμα που είχα, διότι όπως του είπα επί λέξη ‘αυτές τις βρωμοδουλειές’ τις κάνουν δύο και όχι ένας’. Κι όταν ο ένας λέει το έκανα, κι ο άλλος όχι, τότε βρίσκεσαι σε φοβερό αδιέξοδο’. Μετά από την τελευταία άρνησή του, αναγκάστηκα να του πω να φύγει» προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «προτού απομακρυνθεί από το γραφείο μου, του είπα για πολλοστή φορά ‘θέλω να μου πεις όλη την αλήθεια, κι εγώ δεν θα σε εκθέσω. Αν δεν μου πεις την πραγματική αλήθεια και θα παραμείνω στο σκοτάδι, η ευχή μου για σένα θα είναι πολύ αυστηρή. Θα προσεύχομαι στο Θεό, το πρόσωπό σου, να μην δει χαρά, ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη. Θέλω να μου πεις την αλήθεια’ . Κι έφυγε δαιμονισμένος από το γραφείο».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ