Γιατί η μετακόμιση από τον Κοτσιάτη στη Κόσιη θα μας κοστίσει τόσο ακριβά;

«Είναι απλά μαθηματικά», μας είπε λειτουργός του Τμήματος Γεωργίας κι εμείς πήραμε την υπολογιστική και βγάλαμε τη σούμα για να καταλάβουμε τι πληρώνουμε.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Μιχάλης Κυπριανού

 

Από 170 ευρώ που πληρώνουμε σήμερα, οι περισσότεροι, άσχετα αν μένουμε μόνοι, κάνουμε ανακύκλωση, είμαστε 5μελής οικογένεια, έχουμε ένα απλό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου ή μία έπαυλη 1000 m2, το κόστος που θα πληρώνουμε εφεξής για τα τέλη σκυβάλων μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 240 ευρώ/ετησίως, ανάλογα με το πώς τιμολογεί ο κάθε Δήμος της Λευκωσίας την περισυλλογή και τη μεταφορά των σκυβάλων. 

Αυτή, είναι μία πρώτη χοντρική εκτίμηση, η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι η μεταφορά από τον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη στο σημείο διαχείρισης απορριμμάτων της Κόσιη, θα επιφέρει μία αύξηση στη χρέωση διαχείρισης κάθε τόνου σκουπιδιών, από τα 8 ευρώ που ήταν σήμερα, στα 40 ευρώ/τόνο. Μια συμφωνία, παρόλα αυτά, που σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας ήταν η καλύτερη δυνατή που επετεύχθη, καθώς η αρχική χρέωση ανά τόνο ανερχόταν στα 65 ευρώ.|



 



​[Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε το άρθρο] 

Μιχάλης Κυπριανού/CITY 



Στο σημείο αυτό, έχεις χαθεί μεν στα μαθηματικά και τους αριθμούς, ωστόσο μπορείς να αντιληφθείς ότι η αύξηση του κόστους οφείλεται στην επιβεβλημένη πλέον μετακόμιση και αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της πρωτεύουσας, γιατί δεν αντέχουν οι πλάτες μας άλλες καμπάνες από την ΕΕ, ένεκα της περιβαλλοντικής και οικολογικής ζημιάς που επιτελείται.

Μόνο που κάπου εκεί, το Υπουργείο Γεωργίας με δηλώσεις επί του θέματος μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης των νοικοκυριών προέρχεται από τη συλλογή των σκυβάλων και όχι από τη διαχείρισή τους.

Η ουσία βεβαίως είναι ότι το κάθε νοικοκυριό στη Λευκωσία από τούδε και στο εξής θα καλείται να πληρώνει αυξημένο κόστος σκυβάλων. Τι είναι όμως αυτό που πληρώνει εν τέλει και αφού το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος συγκομιδής και μεταφοράς, γιατί δεν γίνονται προσπάθειες μείωσής του; Υπάρχει τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο;

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Γεωργίας, θέσαμε τα πιο πάνω ερωτήματα και οι απαντήσεις που λάβαμε εκτός από κατατοπιστικές ήταν και αρκετά λογικές σε σημείο που απορήσαμε πώς γίνεται να μην υιοθετούνται και να μην εφαρμόζονται από το κράτος τέτοιες απλές λύσεις, αλλά να επιμένουμε στα πολύπλοκα.

«Θα αρχίσω κάπως αντίστροφα, λέγοντάς σας ότι υπάρχουν λύσεις για να μειωθεί το κόστος σκυβάλων, οι οποίες είναι απλές και εύκολα εφαρμόσιμες. Ενδεικτικά θα αναφέρω μία λύση που αφορά τη ‘φιλοσοφία της σακούλας’. Αυτό που εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κάθε δημαρχείο αναλαμβάνει να πουλάει στα νοικοκυριά μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα -η οποία αναγράφεται πάνω στο σακούλι μαζί με τον αντίστοιχο Δήμο- και το κόστος τους είναι γύρω στα 20 με 25 ευρώ τη μία.

 



Μιχάλης Κυπριανού/CITY

 

Αυτός ο τρόπος έχει πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, αφού θα είναι υποχρεωτική η χρήση της από κάθε νοικοκυριό και δεν θα υπάρουν εναλλακτικές, πολλοί θα στραφούν στην ανακύκλωση για να μη χρειάζεται να αγοράζουν σακούλες για τα σκουπίδια τους, οι οποίες θα κοστίζουν ακριβά. Ακολούθως, με αυτό τον τρόπο η τιμολόγηση θα αλλάξει, αφού πρώτον το Δημαρχείο θα προπληρώνεται για μέρος των εξόδων του από τα σακούλια, άρα αυτό θα αφαιρεθεί από το ετήσιο τέλος, ενώ το κάθε νοικοκυριό θα χρεώνεται ανάλογα με το βάρος των σκουπιδιών που παράγει. Αυτό είναι ένα παράδειγμα με τυχαίους αριθμούς και κόστη, απλώς για να δώσω τη γενική ιδέα».

 

Γιατί δεν εφαρμόστηκε κάτι παρόμοιο έως σήμερα; 

Δεν μπορώ να ξέρω το γιατί, αυτό που ξέρω είναι ότι η λύσεις καμιά φορά βρίσκονται στα απλά κι εμείς ψάχνουμε τα πολύπλοκα και τα ανέφικτα πολλές φορές.

 

Άρα, αυτός είναι και ο λόγος που το κόστος του τέλους σκυβάλων είναι τόσο υψηλό και πλέον ακόμη υψηλότερο. 

Σαφώς. Κοιτάξτε, αν θεωρήσουμε ότι μια μέση κατοικία στη Λευκωσία πλήρωνε περί τα 170 ευρώ ετησίως για σκύβαλα. Αν αυτή η κατοικία παρήγε περίπου 2 τόνους σκουπίδια ετησίως, με 8 ευρώ/τόνο αντιστοιχούσε σε 16 ευρώ σύνολο, το υπόλοιπα 154 ήταν οι χρεώσεις του Δήμου για διοικητικά και μεταφορικά έξοδα. Αυτό, λοιπόν, εννοούσαμε ότι το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα έξοδα μεταφοράς και όχι διαχείρισης, έστω και αν το 40 ευρώ ανά τόνο από τα 8 ευρώ ανά τόνο είναι μεγάλη διαφορά.

 

Image result for κόσιη σκουπίδια

Το εργοστάσιο διαχείρισης σκουπιδών στη Κόσιη



 

Οι Δήμοι δεν σκέφτονται τρόπους για να μειώσουν τα έξοδά τους; 

Αυτό που αναφέρθηκε και δημόσια από κάποιους δημάρχους της επαρχίας Λευκωσίας, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων δεδομένων, είναι ότι γίνονται σκέψεις για να δοθεί η περισυλλογή και διακομιδή των σκυβάλων σε ιδιωτικές εταιρείες των οποίων οι προσφορές είναι στο μισό κόστος.

 

Αυτό, όμως, δεν θα σημαίνει απολύσεις υπαλλήλων; 

Όχι, και αυτό διευκρινίστηκε. Στόχος είναι η αλλαγή να γίνει σταδιακά με την αφυπηρέτηση αρκετών δημοτικών υπαλλήλων, χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις, αλλά και χωρίς να γίνουν απολύσεις φυσικά από τους Δήμους.   

 

Να επιστρέψουμε λίγο στην τιμολόγηση των σκυβάλων. Το πλαφόν της βουλής στο 14% τι σημαίνει; 

Σημαίνει ότι το όριο που μπορεί να αυξηθεί το τέλος σκυβάλων για κάθε σπίτι ανέρχεται στο 14%, άσχετα με το πόσο ανεβαίνουν τα υπόλοιπα έξοδα. Άρα αν τώρα πλήρωνες 170 ευρώ, πρόσθεσε 14% επιπλέον και θα έχεις το νέο ποσό που θα πληρώνεις εφεξής.

 

Τι ακριβώς αλλάζει τώρα που μεταφερόμαστε στη Κόσιη;

Αλλάζει ολόκληρη η διαχείριση σκυβάλων. Εκεί υπάρχει εργοστάσιο το οποίο θα διαχωρίζει τα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα, σε όσα μπορούν να κοστομποποιηθούν και ό,τι περισσεύει θα θάβεται χωρίς όμως να προκαλεί ρύπανση στο περιβάλλον, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια στον Κοτσιάτη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ