Η Τροχαία Αρχηγείου εξηγεί στη CITY τι πάει λάθος και έχουμε τόσους νεκρούς στους δρόμους

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχουν πεθάνει στο δρόμο 28 άτομα, 14 από τους οποίους ήταν οδηγοί ή επιβάτες αυτοκινήτων. Από αυτούς, οι 12 δεν έκαναν χρήση ζώνης.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα, συζητώντας με φίλους, για το πώς στην Κύπρο δεν ακολουθούμε κανένα νόμο και υποχρέωσή μας, καταλήξαμε στο ότι του Κυπραίου δεν πρέπει να του δίνεις επιλογές, ούτε να τον έχεις χαλαρά, διαφορετικά, την ίδια ώρα που θα νιώσει ότι δεν κινδυνεύει να τιμωρηθεί, θα παρανομήσει, άσχετα αν οι συνέπειες των πράξεων του δεν επηρεάζουν μόνο τον ίδιο. Και μπορεί να ακούγεται κάπως σκληρό και απόλυτο, ωστόσο, τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν.

Με διαφορά μόλις δύο εβδομάδων 4 άνθρωποι πέθαναν σε τροχαία ατυχήματα, 3 εκ των οποίων ανήλικοι οι οποίοι δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας. Γιατί; Επειδή κάθονταν στα πίσω καθίσματα και αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να τα προστατέψει από μία πιθανή σύγκρουση. Δεν είναι όμως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής και Χαρτογράφησης της Τροχαίας Αρχηγείου, το πρώτο 6μηνο του 2018, 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο, 14 εκ των οποίων ήταν επιβάτες ή συνεπιβάτες σε οχήματα. Από αυτούς τους 14, μόλις 1 άτομο έφερε ζώνη ασφαλείας.

Ενδεικτικά για το 2017, από τους 18 νεκρούς σε αυτοκινητιστικά οι 11 δεν έφεραν ζώνη, ενώ το 2016 από τους συνολικά 19 νεκρούς οδηγούς οι επιβάτες οχημάτων, οι 12 δεν έφεραν ζώνη.

Φταίει που είμαστε ξεροκέφαλοι; Φταίνε οι ελλιπείς έλεγχοι της τροχαίας και της αστυνομίας, φταίει που δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση, φταίει που είμαστε «αμπάλατοι» και θεωρούμε ότι σ’ εμάς δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ;

 

Τι φταίει τελικά κ. Ευριπίδου* και κάθε λίγες μέρες ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο θανατηφόρο, με κοινό παρονομαστή τη μη χρήση ζώνης; 

Η ευρύτερη αίσθηση της ανομίας και της ατιμωρησίας που επικρατεί στο μυαλό, όχι μόνο των Κύπριων οδηγών, αλλά όλων όσοι ζουν και οδηγούν στην Κύπρο. Έχουμε πολλά παραδείγματα Ευρωπαίων που στη χώρα τους είναι νομοταγείς και ερχόμενοι στην Κύπρο αφήνονται, επειδή βλέπουν ότι υπάρχει ελλιπής και μη συνεχής έλεγχος στους δρόμους.

 

Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος; Τι κάνετε εσείς; 

Αντιλαμβάνεστε ότι η δύναμη του αστυνομικού σώματος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν και ούτε μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο για ελέγχους 24 ώρες. Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα, και για αυτό χρειάζεται να τοποθετηθούν κάμερες στους δρόμους άμεσα. Μόνο τότε, ο οδηγός θα νιώθει ότι υπάρχει έλεγχος, θα είναι προσεκτικός και θα τηρεί τα προβλεπόμενα. Η βασική μας διαφορά με τις χώρες του εξωτερικού αυτή είναι, η έλλειψη ηλεκτρονικής αστυνόμευσης στους δρόμους. Γι’ αυτό στην Κύπρο εντοπίζουμε τόσες ατασθαλίες και παραβάσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.



Θεωρείτε δηλαδή ότι η χρήση οδικών καμερών θα είναι η λύση στο πρόβλημά μας; 

Δεν ξέρω αν θα είναι πανάκια, σίγουρα όμως θα μειώσει αρκετά το πρόβλημα. Το είχαμε δει και πριν χρόνια αυτό, όταν είχαμε χρησιμοποιήσει κάμερες στους δρόμους, πόσο είχαν βελτιωθεί τα πράγματα. Αν ο οδηγός νιώθει ότι υπάρχει έλεγχος και κινδυνεύει να τιμωρηθεί, τότε θα είναι πιο προσεκτικός, διαφορετικά έχουμε τα θλιβερά αποτελέσματα για τα οποία μιλάμε σήμερα.

 

Κάθε τόσο ανακοινώνετε εκστρατείες για το αλκοόλ, το κινητό, τη χρήση ζώνης κ.α. Θεωρείτε ότι έχουν αποτέλεσμα; Μήπως τελικά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης; 

Αντιλαμβάνομαι πώς το λέτε και σαφώς επειδή το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετά θανατηφορά που περιλαμβάνουν ανήλικους, όλο αυτό μοιάζει πιο έντονο. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων τα τελευταία χρόνια η Κύπρος σημειώνει μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, ναι μεν έχουμε αύξηση στα θανατηφόρα, αλλά τα δυστυχήματα που περιλαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν μειωθεί.

Αυτό δεν μας δικαιολογεί, ούτε μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας, είναι όμως μια πραγματικότητα. Οι εκστρατείες που πραγματοποιούμε έχουν θεωρηθεί ως κατάλληλες και από την ΕΕ. Αν καταπολεμήσεις το αλκοόλ, το κινητό, το κράνος και τώρα τα ναρκωτικά, σαφώς και θα έχεις μείωση των ατυχημάτων. Σκεφτείτε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα χωρίς αυτές τις εκστρατείες.

Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι οι ενέργειες που κάνουμε είναι οι ενδεδειγμένες έστω και αν τα αποτελέσματα ακόμη δεν είναι αυτά που επιθυμούμε. Όπως ανέφερα και πιο πριν όμως, η οδική κατάσταση στους δρόμους της Κύπρου θα βελτιωθεί όταν εφαρμοστεί η συνεχής αστυνόμευση με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων.  

 



*Ο κος Χάρης Ευριπίδου είναι ο Υποδιευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ