Τι να προσέξεις στο αλκοόλ αν είσαι vegan

Το να είσαι vegan μπορεί να είναι λίγο tricky, αφού πολλά πράγματα τα οποία δεν φανταζόσουν ποτέ, δεν είναι vegan.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα πράγμα που μάλλον θα πρέπει να διπλοτσεκάρεις ως αυστηρός χορτοφάγος είναι τα ποτά. Και όμως το λεγόμενο booze μπορεί να περιέχει ζωϊκά συστατικά. Ήξερες για παράδειγμα ότι το κρασί είναι συνήθως μη vegan;

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

 

Vegan κρασί

Το κρασί φτιάχνεται κυρίως από σταφύλια (και όπως όλοι ξέρουμε τα σταφύλια είναι vegan). Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο φιλτράρονται τα κρασιά δεν είναι και τόσο vegan.

Είναι ελαφρώς περίπλοκο, αλλά θα προσπαθήσω να το περιγράψω με απλά λόγια: το κρασί στην αρχική του μορφή είναι ελαφρώς θαμπό, για να γίνει καθαρό θα πρέπει να φιλτραριστεί. Και αυτό το κάνουν με συστατικά, τα οποία καθαρίζουν και σταθεροποιούν το κρασί, τα λεγόμενα «μέσα διαύγασης». Αυτά μπορεί να είναι πρωτεΐνη γάλακτος, ασπράδια αυγών, ζελατίνη και/ή πρωτεΐνη κύστης ψαριών (ιχθυόκολλα).

Αν θέλεις να είσαι σίγουρος πως το κρασί που πίνεις είναι vegan θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα, ο όρος vegan ή όροι un-fined ή/και un-filtered.

 

Vegan Μπύρα

Όπως και με το κρασί έτσι και η μπύρα είναι vegan..αλλά μέχρι ενός σημείου. Και εδώ χρησιμοποιούνται διάφορα ζωικά συστατικά, καθώς και ιχθυόκολλα. Μερικές μπύρες μπορεί να έχουν και λίγο μέλι μέσα τους.

 

Vegan Spirits

Αν σου αρέσει να πίνεις κανονικά ποτά και όχι κρασί ή μπύρα, τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα. Τα περισσότερα spirits είναι ιδανικά για vegans, εκτός βέβαια το Baileys, που όμως -στο εξωτερικό τουλάχιστον- έχει βγει και vegan, από γάλα αμυγδάλου.

 

Πώς μπορείς να τσεκάρεις αν αυτό που πίνεις είναι vegan

Υπάρχει ένα καταπληκτικό site που λέγεται Barnivore, το οποίο λειτουργεί ως εξαιρετική database με σχεδόν 40.000 κρασιά, μπύρες και spirits. Αρκεί να «χτυπήσεις» το ποτό σου και θα σου βγάλει αν είναι vegan friendly ή όχι.



 

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: 5 Κύπριοι Vegan μιλούν στη CITY


Πηγή: LadyPapaya

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ