Ελλάδα
Οι 10 πιο καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν την Ελλάδα [τα τελευταία 30 χρόνια]
Το πάθημα, ακόμη δεν έγινε μάθημα και η ιστορία που επαναλαμβάνεται δεν έχει προσφέρει ούτε γνώση ούτε συμμόρφωση.
Η Ανατολική και η Δυτική Αττική φλέγονται εδώ και τρεις ημέρες, χωρίς ακόμη να γνωρίζει επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί, ενώ όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές –αν όχι η πιο καταστροφική- που έπληξαν ποτέ την Ελλάδα και από πλευράς θυμάτων και από πλευράς υλικών ζημιών και οικολογικής καταστροφής.
Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 79 ατόμων, με 187 τραυματίες κάποιοι απ’ αυτούς σοβαρά, και έναν αριθμό αγνοουμένων ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος.
Χωρίς ίχνος υπερβολής, μιλάμε για μία τραγωδία άνευ προηγουμένου, η οποία ακόμη βρίσκεται εν εξελίξει και κανείς δεν ξέρει πόσο χειρότερα μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα.
Ωστόσο, η Ελλάδα έχει βιώσει ουκ ολίγες φορές την κόλαση της φωτιάς, με αρκετές δασώδεις περιοχές να έχουν κατακαεί και χιλιάδες εκτάρια γης να έχουν αποψιλωθεί εν ριπή οφθαλμού εξ αιτίας πυρκαγιάς που προέκυψε «από ανθρώπινο λάθος».
Ιούλιος 1993, Ικαρία
Ήταν ίσως από τις πρώτες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα με μαζικούς θανάτους. Αιτία, η έλλειψη μέσων και συντονισμού. Τρεις νέοι άνθρωποι, τρία παιδιά, έσπευσαν να σώσουν τους μεγαλύτερους από τις φλόγες που «έτρεχαν» στην κοιλάδα του Αγίου Κήρυκου και το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκπνεύσουν μαζί τους. Σύνολο νεκρών: 13. H πυρκαγιά που κατέκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα γης στο νησί του Ικάρου έχει εγγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του νησιού αλλά και στη μνήμη της υπόλοιπης Ελλάδας. Ξεκίνησε από τον Άγιο Κήρυκο.
Ιούλιος 1998, Ταΰγετος
Ένα από τα πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα και όμορφα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας επλήγη από μεγάλη πυρκαγιά. Ο Μεσσηνιακός Ταΰγετος καιγόταν επί 23 ημέρες - η φωτιά είχε ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου 1998. Στάχτη έγιναν περισσότερα από 22.000 στρέμματα δασικής γης. Εκείνο το καλοκαίρι, με το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου, οι φωτιές τύλιξαν την Ελλάδα - Αυλώνας, Σαλαμίνα, Εύβοια, από Χαλκίδα ως Ερέτρια, και αλλού.
Αύγουστος 1998, Πεντέλη
Ξεκίνησε στις 20:00, βράδυ Αυγούστου, από το Κουκουνάρι, μια θέση βορειοδυτικά της Σταμάτας, πάνω στον Αφορεσμό. Αρχικά έκαιγε τοπικά μέσα σε δασική έκταση από πεύκα, όλο το βράδυ, χωρίς να κάνει κανένας τίποτε. Το πρωί ήρθαν πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά, επειδή υπήρχαν και άλλες φωτιές, έφυγαν άπρακτα. Στις 8 το πρωί σηκώθηκε πολύ δυνατός αέρας και με δύο μέτωπα έκαψε όλο το δυτικό τμήμα της Πεντέλης και έφθασε το μεσημέρι μέσα στην Παλαιά Πεντέλη, όπου έκαψε και ανθρώπους. H φωτιά ξαναέκαψε τα καμένα και πέρασε και από άλλες εκτάσεις. Κάηκε συνολικά έκταση 75.000 στρεμμάτων.
Ιούλιος 2000, Μπρόγκος Σάμου
Το καλοκαίρι του 2000 -ταυτόχρονα με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών- η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Πολλοί οικισμοί επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και κάηκαν 47 σπίτια. Συνολικά καταστράφηκαν 145.000 στρέμματα.
Ιούλιος 2000, Ξυλόκαστρο Κορινθίας
Το καλοκαίρι του 2000 βρήκε τη χώρα παραδομένη στο έλεος της φωτιάς. Ένα από τα μέτωπα που ξέσπασαν ήταν στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι που ανήκουν στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Συνολικά κάηκαν 200.000 στρέμματα, ενώ υπαίτιος θεωρήθηκε ένας κτηνοτρόφος που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό στην ίδια περιοχή.
Αύγουστος 2007, Καλλιθέα Λακωνίας
Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ, έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα και η Λακωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάηκαν συνολικά 220.000 στρέμματα.
Αύγουστος 2007, Παλαιοχώρι Ζαχάρω
Η φωτιά στη Ζαχάρω αποτελεί ίσως την πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων. 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας καταστράφηκε. Συνολικά κάηκαν 400.000 στρέμματα
Αύγουστος 2007, Βρύση Εύβοιας
Χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείς χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Οι καταστροφές λόγω των ισχυρών ανέμων ενισχύθηκαν και αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Εύβοιας, ενώ την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ιούλιος 2008, Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος
Στις 22 Ιουλίου, δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης.
Αύγουστος 2009, Σέσι Αττικής
Η φωτιά ξεκίνησε από τον παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης.
Ενισχυόμενο από τους ανέμους το μέτωπο άρχισε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη και την Παλλήνη, ενώ συνολικά κάηκαν 175.000 στρέμματα στην περιοχή του Γραμματικού.
Με πληροφορίες από CNN GREECE, Wikipedia, tovima.gr