Τι παίζει με τον κύριο με το πορτοκάλι;

Φεύγει ή μένει από το Μόλο Λεμεσού το εμβληματικό πορτοκάλι της πόλης;

 


Article featured image
Article featured image

Δεν έχει σημασία εάν είσαι ντόπιος ή επισκέπτης, το μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι που βρίσκεται σταθμευμένο στο Μόλο της Λεμεσού, σίγουρα το γνωρίζεις.

Το έχεις δει σε μια βόλτα σου στην επίχωση και ίσως να έχεις βγάλει και φωτογραφία μαζί με τον ιδιοκτήτη ή ακουμπώντας πάνω στην ευφάνταστη αυτή κατασκευή.

Ο κος Παύλος Χαπούπης με το πορτοκάλι του βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο για περισσότερα από 12 χρόνια –πριν ακόμη ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάπλασης του Μόλου- και αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες της πόλης λειτουργώντας εκτός από μία επιχείρηση φρέσκων χυμών και ως ατραξιόν, την οποία πολλοί χρησιμοποιούν ως φόντο για μία αναμνηστική φωτογραφία.

 

 1 person, outdoor



Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κύριος Χαπούπης, ένεκα και της άλλης του ιδιότητας ως ηθοποιός, διοργάνωνε παιδικές παραστάσεις γύρω από το πορτοκάλι ή ντύνονταν με γνωστές φιγούρες κινουμένων σχεδίων για να ψυχαγωγεί τα παιδιά.

Πριν μερικές ημέρες παρ’ όλα αυτά, μία ανάρτηση στο Facebook στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει ένα κύμα αντιδράσεων από γνωστούς και μη, Λεμεσιανούς, σχετικά με την απόφαση του Δήμου Λεμεσού να διώξει το διάσημο πορτοκάλι της πόλης από το σημείο που βρισκόταν τόσα χρόνια. 

Η ανάρτηση του κ. Χαπούπη, την προηγούμενη Πέμπτη 5 Ιουνίου, ανέφερε ότι ο Δήμος Λεμεσού του κάνει έξωση από το Μόλο, δίνοντάς του μάλιστα μόλις 4 ημέρες διορία για να εγκαταλείψει το σημείο.

 

Διαβάζοντας την ανάρτηση και παρακολουθώντας τις διάφορες αντιδράσεις στα social media ψάξαμε και βρήκαμε τον κ. Χαπούπη, την επόμενη ημέρα, για να μάθουμε τι ακριβώς είχε γίνει.

 



Πριν, όμως, επικοινωνήσουμε με τον κύριο Παύλο Χαπούπη, μιλήσαμε τόσο με τη Δημοτική Γραμματέα του Δήμου Λεμεσού κα Γιωργούλλα Λεωνίδα όσο και με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού κ. Δημήτρη Θεοτή για να μας εξηγήσουν τα γεγονότα ως άμεσα εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι.

Από την πλευρά της η κα Λεωνίδα, η οποία ήταν ενήμερη και για τις εξελίξεις και για τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, μας ανέφερε ότι αυτή ήταν μία απόφαση που είχε πάρει η αρμόδια επιτροπή του Δήμου από πέρσι. Όχι αποκλειστικά για τον κύριο Χαπούπη και το πορτοκάλι, αλλά για όλους τους πλανώδιους πωλητές του Μόλου. «Στην ουσία αυτό που αποφασίστηκε πέρσι, ήταν να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα και να μπει μια τάξη με τους πωλητές κατά μήκος του Δήμου. Για παράδειγμα υπήρχαν στους χώρους στάθμευσης αυτοκίνητα πώλησης παγωτού τα οποία δεν είχαν άδειες και συνεχώς τρέχαμε στα δικαστήρια μαζί τους. Αποφάσισε λοιπόν η επιτροπή να βγει σε προσφορές, όπως προστάζει και η ΕΕ, ούτως ώστε να δοθούν άδειες σε όλους όσοι καταφέρουν να πάρουν την προσφορά, ενώ παράλληλα να δοθεί και η ευκαιρία σε νέα πρόσωπα να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις που για πολλά χρόνια κατείχαν οι ίδιοι».

 

 2 people, people smiling, outdoor



Όπως διευκρινίζει η κα Λεωνίδα, οι μικροπωλητές του Μόλου γνώριζαν από πέρσι –άτυπα έστω- ότι φέτος ο Δήμος θα βγει με προσφορές για τα υφιστάμενα και κάποια επιπλέον πόστα και ότι θα έπρεπε να επαναδιεκδικήσουν το πόστο τους. Ήξεραν δηλαδή ότι υπήρχε η πιθανότητα να το χάσουν εάν η προσφορά τους δεν ήταν η υψηλότερη, όπως και έγινε.

Παρόλα αυτά, η κα Λεωνίδα φαίνεται να αναγνωρίζει πως στην περίπτωση του κου Χαπούπη και του πορτοκαλιού τα πράγματα δεν είναι τα ΄ίδια όπως τους υπόλοιπους μικροπωλητές, αφού το πορτοκάλι εδώ και χρόνια αποτελεί ατραξιόν και πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. «Σαφώς και αυτό ισχύει και το αναγνωρίζουμε, γι’ αυτό και το ζήτημα του πορτοκαλιού επανεξετάζεται, ούτως ώστε να  βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κος Δημήτρης Θεοτής –Προϊστάμενος του Τμήματος Υγειονομείου του Δήμου Λεμεσού. «Θεωρώ ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου μικροπωλητή, πρέπει να του δοθεί ένας χώρος στο Μόλο για να συνεχίσει αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Το εξετάζει ο Δήμος Λεμεσού και θεωρώ ότι θα υπάρξει λύση. Σίγουρα δεν μπορεί να βρίσκεται στο σημείο που ήταν, αφού αυτό έχει δοθεί πλέον στο άτομο που κέρδισε την προσφορά, αλλά σίγουρα υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτικά».



No automatic alt text available.



Τι ακριβώς προηγήθηκε;

Με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βγάλαμε σε προσφορά 13 σημεία πώλησης στον παραλιακό. 10 εντός της επίχωσης και 3 στους χώρους στάθμευσης που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Μετά τη λήξη της διαδικασίας των προσφορών, οι θέσεις επικυρώθηκαν σε αυτούς με την υψηλότερη προσφορά. Δυστυχώς ο κύριος Χαπούπης δεν ήταν μέσα σε αυτούς. Για να καταλάβετε, από τους παλιούς μόνο τρεις παραμένουν, οι υπόλοιποι είναι καινούργια πρόσωπα, τα οποία θα ξεκινήσουν εργασία από τις 15 Ιουλίου».

Όπως αναφέρει ο κ. Θοτής τα νέα αυτά πόστα θα περιλαμβάνουν 6 πάγκους για ψήσιμο φρέσκιας σιταροπούλας, 2 για φρέσκους χυμούς, δύο για pop corn και μαλλί της γριάς και 3 οχήματα πώλησης παγωτού. Όλα ελεγμένα από το υγειονομείο, με τις στολές τους, πλήρως προβλεπόμενα. «Αντιλαμβάνομαι ότι η απόφαση ενοχλεί, κυρίως λόγω της χρονικής περιόδου που γίνεται, αφού ήδη είμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά δυστυχώς οι διαδικασίες πήραν περισσότερο χρόνο έως ότου ολοκληρωθούν», συμπληρώνει ο κ. Θεοτής.

 

Τι γνώμη έχει όμως ο κύριος με το πορτοκάλι;

Σε κουβέντα που είχαμε μαζί του, ο κ. Χαπούπης έδειχνε απογοητευμένος κυρίως από τη ψυχρή στάση του Δήμου Λεμεσού απέναντί του. «Μετά από 12 χρόνια παρουσίας και προσφοράς μου εκεί, περίμενα μια πιο ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι ένα ξερό χαρτί το οποίο να μου δίνει περιθώριο 4 ημερών για να εγκαταλείψω».

Όπως αναφέρει, γνώριζε ότι θα βγουν σε προσφορές αλλά είχε εφησυχάσει αφού όποιον αρμόδιο ρωτούσε του έλεγε ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, άρα θα παραμείνει στο πόστο του. «Έκανα λοιπόν τη χαμηλότερη προσφορά, ναι, αυτή μπορούσα να δώσω άλλωστε. Αν βέβαια γνώριζα ότι διεκδικούν κι άλλοι το πόστο θα ήμουν πιο υποψιασμένος. Όπως και να έχει, αν έρχονταν και μου έλεγαν ότι πρέπει να φύγω με πιο ανθρώπινο τρόπο και μου έδινα και ένα πιο λογικό περιθώριο, δεν θα με ενοχλούσε το ίδιο. Το πορτοκάλι ήταν αξιοθέατο για το Μόλο, ξέρεις πόσοι έρχονται καθημερινά για να το φωτογραφίσουν και να φωτογραφιθούν μαζί του; Κάθε τόσο έκανα διάφορες δράσεις για τα παιδιά, δεν ήμουν μόνο πωλητής, πρόσφερα και έργο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο δήμο».

Όπως λέει ο κ. Χαπούπης στη CITY, αφού έλαβε την επιστολή ζήτησε να συναντηθεί με το Δήμαρχο της πόλης για να προσπαθήσουν να βρουν κάποια λύση. Εν τέλει, από το Δημαρχείο του ζήτησαν να προτείνει 3 νέα πόστα στα οποία θα ήθελε να στήσει το πορτοκάλι, ούτως ώστε να εξυπηρετείται και αυτός και ο κόσμος που θέλει να επισκέπτεται την κατασκευή. «Είμαι στην αναμονή και περιμένω. Έδωσα τρία σημεία και αναμένω απάντηση από το Δήμο για το πού τελικά θα πάω, αφού δεν μπορώ να μείνω στο σημείο που ήμουν τα προηγούμενα 12 χρόνια. Ελπίζω ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και ο Δήμος Λεμεσού δείξει κατανόηση».

 

 1 person, smiling, standing and outdoor

 1 person, sky, tree, ocean and outdoor

 one or more people and people standing

 3 people, including Pavlos Hapoupis, people smiling, people sitting and outdoor

 2 people, including Pavlos Hapoupis, people smiling, people sitting and outdoor


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ