Γιατί ονομάστηκε Ιός του Δ. Νείλου, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και ποια τα μέτρα προστασίας;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα επιδημία που πλήττει –προς το παρόν- τη γειτονική Ελλάδα.

 


Article featured image
Article featured image

Στην Ελλάδα, ο ιός ήδη έχει σκοτώσει 3 άτομα και έχει μολύνει ακόμη 60 με την επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση. Βάσει των όσων δήλωσε χθες, 10 Αυγούστου, η Ελισάβετ Κωνσταντίνου Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα ωστόσο λόγω της περιόδου και της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, δεν είναι καθόλου απίθανο να παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, ονομάστηκε έτσι καθώς αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Πώς, όμως, μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματά του, πώς θεραπεύεται και ποια είναι τα μέτρα προστασίας;

 

Πώς μεταδίδεται;

- Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι µέσω τσιμπήματος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

- Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

- Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

 

Image result for west nile uganda

Δυτικός Νείλος, Ουγκάντα 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα. Μετά το τσίµπηµα του κουνουπιού µεσολαβούν συνήθως 2-14 ηµέρες (χρόνος επώασης) µέχρι την εµφάνιση των συµπτωµάτων.



- Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

- Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

- Σοβαρή µορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτοµα (κυρίως άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή µορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/µηνιγγίτιδα). Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, τρόµο, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.



Image result for west nile virus

 

Υπάρχει θεραπεία;

∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συµπτώµατα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

 

Πώς μπορώ να προστατεύω;

Κατ’ αρχάς φροντίζουμε να αποφεύγουμε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση κουνουπιών, όπως έλη, λίμνες, ποταμούς και δάση.

Αν όμως είναι αναγκαίο να βρεθεί κάποιος σε περιοχή όπου υπάρχουν πολλά κουνούπια, τότε θα πρέπει να ληφθούν «αντικουνουπικά μέτρα», όπως μπλούζες με μακριά μανίκια, χρήση συσκευών και αλοιφών κατά των κουνουπιών, διάφορα αντικουνουπικά και εντομοαπωθητικά σπρέι, χρήση κλιματισμού και χρήση κουνουπιέρας, όπου αυτό είναι εφικτό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ