10 σημαντικά tips για να δηλώσετε παραίτηση με στιλ και χάρη

Μπορεί να μην είναι εύκολο και απλό, όμως με τη σωστή μέθοδο όλα μπορούν να γίνουν όπως πρέπει.

 


Article featured image
Article featured image

Λίγο μετά τις διακοπές, που όλοι λίγο πολύ βρίσκουμε χρόνο να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε και να κάνουμε μια βαθιά ενδοσκόπηση, παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το επαγγελματικό μας μέλλον.

Η σημαντικότερη, να δηλώσουμε παραίτηση και να ψαχτούμε αλλού. Είτε γιατί μας έτυχε μία καλύτερη πρόταση, είτε γιατί δεν αντέχουμε άλλο το επαγγελματικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, είτε γιατί νιώθουμε ότι έφτασε η ώρα για να αλλάξουμε ρότα και να ξαναπιάσουμε τη ζωή μας από την αρχή.

Όποια και να είναι η αιτία ωστόσο, το σημαντικότερο βήμα που προηγείται του επόμενου, είναι να ενημερώσεις το αφεντικό σου ότι θα παραιτηθείς. Ειδικά εάν είσαι άτομο το οποίο φροντίζεις να αποκτήσεις συναισθηματικούς δεσμούς με τον εργασιακό σου χώρο, τότε τα πράγματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Και παρότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να ανακοινώσεις την παραίτησή σου, δεν είναι ακατόρθωτο, χρειάζεται όμως τρόπο και μέθοδο.



Πιο κάτω διάβασε τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις τη φυγή σου όσο πιο ανώδυνη γίνεται και για εσένα και για τον εργοδότη σου:

1. Κατ' αρχάς, πώς ανακοινώνουμε ότι παραιτούμαστε; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος; 

Αν εσείς και ο εργοδότης σας μοιράζεστε το ίδιο σημείο απασχόλησης (γραφείο, μαγαζί, κ.λπ), κοινώς δεν επικοινωνείτε μαζί του εξ αποστάσεως, ζητήστε να τον δείτε, καθίστε μαζί του και πείτε του ότι θέλετε να του πείτε κάποια... νέα. Θα μπορούσατε να το πάτε κάπως έτσι: «Αλήθεια απόλαυσα το να δουλεύω εδώ, αλλά πριν από λίγο καιρό μου έκαναν μία πρόταση που δεν θα μπορούσα να αγνοήσω. Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα να τη δεχθώ, οπότε η τάδε του μηνός θα είναι η τελευταία μου μέρα εδώ». Αν πάλι το να δουλεύετε γι' αυτόν δεν ήταν κάτι που απολαύσατε ακριβώς, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το σημείο. 

Αν δεν εργάζεστε υπό την ίδια επαγγελματική στέγη, μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο τηλεφωνικά. Ωστόσο, είναι αναγκαία αυτή η πρόσωπο με πρόσωπο εξήγηση ή έστω η τηλεφωνική επαφή; Ναι, η παραίτηση δεν είναι κάτι που ανακοινώνουμε μέσω γραπτού μηνύματος ή μέιλ, εκτός κι αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έρθουμε σε επικοινωνία με τον εργοδότη μας.  

 

2. Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούμε τετ-α-τετ ή τηλεφωνικά με τον εργοδότη μας; 

Εδώ δεν χρειάζεται να περιμένετε μέρες ολόκληρες για να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία ώστε να του μιλήσετε. Ετοιμάστε ένα προσεγμένο σημείωμα και στείλτε το. Επίσης, μπορείτε να αφήσετε ένα φωνητικό μήνυμα στον τηλεφωνητή του ή να στείλετε ένα mail στο οποίο θα του εξηγείτε ότι πρέπει να τον δείτε άμεσα γιατί έχετε κάτι σοβαρό να συζητήσετε μαζί του, αν είναι δυνατόν και μέσα στην ίδια μέρα. (Ναι, θα ακουστείτε κάπως επιτακτικοί, ναι ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα υποθέσει ότι θέλετε να παραιτηθείτε, αλλά δεν έγινε και τίποτα. Ίσα - ίσα αυτά είναι νέα που οι εργοδότες πρέπει να μαθαίνουν το συντομότερο δυνατό, ειδικά αν καλύπτετε θέση ευθύνης και θα χρειαστεί να αναζητήσουν άμεσα αντικαταστάτη σας). Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε με κανέναν τρόπο να έρθετε σε επαφή μαζί του -ας υποθέσουμε ότι βρίσκεται σε διακοπές- μπορείτε να δώσετε την παραίτησή σας στο τμήμα Διαχείρισης Προσωπικού ή στον προϊστάμενό σας.

 

Image result for how to quit your job like a pro



3. Πρέπει να γράψουμε επιστολή παραίτησης;

Στις ταινίες έχετε δει τη σκηνή όπου κάποιος παραιτείται, αφήνοντας μια σχετική επιστολή στο γραφείο του εργοδότη. Ναι, στις ταινίες. Γιατί στην κανονική ζωή όλο αυτό θα ήταν κάπως άβολο. Ωστόσο, ο εργοδότης σας μετά την κουβέντα που θα κάνετε, ίσως σας ζητήσει και γραπτώς την παραίτησή σας, για νομικούς λόγους εννοείται. Αν, λοιπόν, σας ζητηθεί κάτι τέτοιο, συντάξτε ένα απλό, σύντομο και αν θέλετε σε φιλικό τόνο σημείωμα.  

Σ' αυτή την επιστολή δεν εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους παραιτηθήκατε ή τι θα μπορούσε να κάνει το αφεντικό σας για να σας πείσει να μείνετε. Είναι ένα επίσημο σημείωμα σε φιλικό τόνο. Κάτι σαν αυτό, για παράδειγμα: «Μετά από 4 χρόνια στην Χ εταιρεία, αποφάσισα να κάνω ένα νέο επαγγελματικό βήμα και αυτό το σημείωμα επιβεβαιώνει την παραίτησή μου, ενεργή από τις τάδε του μήνα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους και τη διοίκηση μόνο τα καλύτερα».

 

4. Πρέπει να είστε ειλικρινείς αναφορικά με τον λόγο παραίτησης 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερα να μην αναφερθείτε σε όλα εκείνα τα αρνητικά που σας έκαναν να αποφασίσετε να φύγετε. Ας μην αναφέρετε το ότι μισούσατε την εργασιακή πολιτική τους ή ότι σας φέρθηκαν άδικα. Όλα αυτά μπορεί να είναι απολύτως αληθή, αλλά αναφέροντας τα σε ένα πικρό σημείωμα, κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με όλα αυτά στο μέλλον.  

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν έχετε ανάγκη τη συστατική επιστολή του εργοδότη σας για την επόμενη δουλειά, οι διατυπώσεις του αναφορικά με τη δουλειά σας μπορεί να είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς... Βασικά είναι καλύτερα να αναφέρετε ότι αναζητούσαμε μια ευκαιρία που θα αναδείξει όλο το φάσμα των δεξιοτήτων σας, ότι θα θέλατε εκείνη την προαγωγή, αλλά δεν πειράζει γιατί σας προσφέρθηκε από κάποιον άλλο, ότι θα θέλατε αύξηση, αλλά να παρουσιάστηκε μια καλύτερων οικονομικών απολαβών ευκαιρία, δεν είναι ντροπή να τα αναφέρετε αυτά, εννοείται ότι τα λέτε γλυκά πλην κατηγορηματικά.   

 

Image result for how to quit your job



5. Τι κάνουμε στην περίπτωση που ο εργοδότης αντιδράσει με θυμό; 

Υπάρχει η περίπτωση ο εργοδότης σας να μην χαρεί καθόλου με τα νέα σας. Μπορεί να απογοητευθεί ή και να εξοργιστεί με την απόφασή σας να φύγετε - ναι, οι παραιτήσεις μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλο μπελά. Ωστόσο, αν ο εργοδότης είναι λογικός άνθρωπος και κυρίως επαγγελματίας θα καταλάβει ότι είναι στη φύση των ανθρώπων να κοιτούν μπροστά, να προχωρούν και να αναζητούν το καλύτερο, ακόμηυ κι αν αυτή η αναζήτηση βλάπτει τα συμφέροντά τους για λίγο. Ναι, εντάξει, υπάρχουν κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τις παραιτήσεις ως προδοσίες, που το παίρνουν πολύ προσωπικά, αλλά όλο αυτό είναι μάλλον γελοίο. Κι αν αυτό το γελοίο συμβεί σ' εσάς, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιδράσετε επαγγελματικά: μείνετε συγκεντρωμένοι σε όσα πρέπει να γίνουν, ζητήστε διευκρινίσεις για την ιεράρχηση των υποθέσεων που πρέπει να διεκπεραιώσετε μέχρι να φύγετε και αυτό είναι όλο. Βέβαια, στην περίπτωση που το αφεντικό σας περάσει κάθε κόκκινη γραμμή και ανοιχτά εχθρικό μαζί σας -συμβαίνει σπάνια, αλλά συμβαίνει- μπορείτε να πείτε κάτι σαν κι αυτό: «Θα ήθελα να μείνω για να βοηθήσω στη μετάβαση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είστε εξοργισμένος μαζί μου. Θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσω τώρα αμέσως». Αυτό μπορεί να σημάνει λογιστικής φύσεως προβλήματα, αλλά αν είστε αποφασισμένοι να φύγετε εδώ και τώρα από τη συγκεκριμένη δουλειά, προτιμήστε αυτόν τον τρόπο.

 

6. Κι αν ο εργοδότης σας προχωρήσει σε αντιπρόταση; 

Αν ο εργοδότης σας αποφασίσει να σας προσφέρει περισσότερα χρήματα ή τα προνόμια που ποτέ δεν σας έδωσε για να παραμείνετε, ίσως μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ξανά τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Βασικά, σκεφτείτε πολύ και αποφασίστε προσεκτικά τι θα επιλέξετε. Διότι για να φτάσετε να παραιτηθείτε και να ψάχνετε για άλλη δουλειά, υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι. Κι αυτοί οι λόγοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν με μία αύξηση στον μισθό σας. Επίσης, μετά την αύξηση θα πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά, πιο σκληρά κι απ' ό,τι ήδη δουλεύατε για να αποδείξετε ότι την αξίζατε. Και φυσικά αυτό θα λειτουργήσει ως εμπόδιο, όταν πραγματικά θα αξίζετε μια μεγάλη αύξηση. Η μόνιμη επωδός θα είναι ότι εσείς πήρατε αύξηση όταν πρακτικά τους βάλατε το μαχαίρι στον λαιμό ότι θα παραιτηθείτε.

 

7. Πώς και πότε ενημερώνουμε τους συναδέλφους για την παραίτησή μας;

Βασικά, καλό θα ήταν να έχετε ενημερώσει πρώτα την εργοδοσία, ώστε να μην μάθει για την παραίτησή σας από κάποιο καλοθελητή συνάδελφο. Αν πάλι έχετε ενημερώσει αρμοδίως, είστε ελεύθεροι να το πείτε όπου θέλετε. Ανάλογα με το τυπικό του γραφείου ή του εργασιακού σας περιβάλλοντος, μπορείτε να το ανακοινώσετε σε έναν - ένα ξεχωριστά -και σε κάποιους καθόλου!- ή να αποστείλετε ένα mail, ανακοινώνοντας τα νέα. Δεν χρειάζεται να αναφέρετε λεπτομέρειες για τη νέα σας δουλειά ή για τους λόγους για τους οποίους αποφασίσατε να αποχωρήσετε. Φυσικά και μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες παραπάνω με ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σας ή έγιναν φίλοι μέσα στα χρόνια.

 

Image result for how to quit your job pack your things



8. Πόσο περιθώριο δίνουμε για να βρεθεί αντικαταστάτης από τη μέρα της παραίτησής μας;

Στα περισσότερα εργασιακά περιβάλλοντα, δύο εβδομάδες είναι αρκετές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί ένα περιθώριο 3-4 εβδομάδων. Κάποιοι αρνούνται να το καταλάβουν αυτό και δίνουν αυστηρά δύο εβδομάδες. Όμως, αν πραγματικά εκτιμούσατε τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργαστήκατε για χρόνια, αν μπορείτε να ρυθμίσετε κάπως την άφιξη σας στη νέα δουλειά και αν όντως θέλετε να βοηθήσετε στη μετάβαση, ναι, ένας μήνας ίσως να μη σας φανεί υπερβολικό περιθώριο για να βρουν αντικαταστάτη. Ειδικά, αν βρισκόσασταν σε θέση ευθύνης με πολλές αρμοδιότητες.

 

9. Πώς οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε σ' αυτό το μεταβατικό στάδιο;

Πρόκειται για μια περίοδο στην οποία θα πρέπει να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες και να αφήσετε το πόστο σας σε όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη μορφή γι' αυτόν που θα αναλάβει μετά από εσάς. Θα ήταν πολύ - πολύ επαγγελματικό να αφήσετε μία λίστα με οδηγίες και τα αρχεία σας τακτοποιημένα, ώστε ο διάδοχος σας να βρεθεί αντιμέτωπος με το λιγότερο δυνατό χάος. Σκεφτείτε τι θα θέλατε να βρείτε εσείς στη νέα σας εργασία και συμπεριφερθείτε αναλόγως.

 

10. Λίγο πριν την αποχώρησή μας ενημερώνουμε επιτέλους το τμήμα HR για τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής μας;

Θα ήταν ευχής έργο όλοι οι προϊστάμενοι των Τμημάτων Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού των επιχειρήσεων να γνώριζαν τα προβλήματα των εργαζομένων, ώστε να μπορούσαν -σε κάποια φάση- να τα επιλύσουν. Καλό είναι να αναφέρετε τα μισθολογικά παράπονα, τις αδικίες σε σχέση με τα πραγματικά σας προσόντα, αλλά μην μπείτε στη διαδικασία κριτικής του μοντέλου διοίκησης. Είναι κάτι που δεν εκτιμάται και μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα στα μελλοντικά επαγγελματικά σας βήματα. Αν πάλι θεωρείτε ότι έχετε να κάνετε με ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν μία τόσο λεπτή πληροφορία και να κάνουν κάτι μ' αυτό, μιλήστε. Αν πάλι όχι, κι αν είχαν την καλή διάθεση να ακούσουν αυτά τα παράπονα, θα βρισκόσασταν εσείς στην έξοδο; Όχι, φυσικά, οπότε μελετήστε προσεκτικά τι θέλετε και τι πρέπει να αναφέρετε και πράξτε αναλόγως.   

 

Με στοιχεία από το TheCut.com/LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ