Εγκαταλελειμμένα βρέφη μένουν στα αζήτητα στα νοσοκομεία «Έλενα» και «Αλεξάνδρα»

Ζητούνται γονείς.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα μεγάλο ζήτημα ανέδειξε πρόσφατα το περιοδικό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο», σε σχέση με τα βρέφη που εγκαταλείπονται στα νοσοκομεία «Έλενα» και «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα, από μητέρες οι οποίες δεν έχουν αντίληψη του γονεϊκού τους ρόλου.

Σε συνέντευξή του, ο Δημήτρης Βεζυράκης ιδιοκτήτης των δύο νοσοκομείων, ανέφερε μεταξύ άλλων πως πολλά από τα παιδιά που φιλοξενούνται στα δύο νοσοκομεία έχουν έχουν γεννηθεί κυρίως από μόνες μητέρες, χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες δεν αντιλαμβάνονται το γονεϊκό τους ρόλο, από μόνες μητέρες χαμηλής νοημοσύνης και από μητέρες που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα», καταρρίπτοντας παράλληλα το μύθο ότι για το φαινόμενο αυτό οφείλεται η οικονομική κρίση και ανέχεια.   

«Υπάρχει η κακή οικονομική κατάσταση, αλλά δεν είναι ο βασικός λόγος. Τα παιδιά στα νοσοκομεία μας είναι φιλοξενούμενα παιδιά για κοινωνικούς λόγους και όχι βρέφη που έχουν εγκαταλειφθεί. Θέλω να είμαι ακριβής όταν πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Διότι η εγκατάλειψη αυτή καθαυτή είναι ένα μικρό ποσοστό», συνεχίζει.

Εγκατάλειψη, όπως αναφέρει, βλέπουμε σε περιπτώσεις ζευγαριών που γεννούν παιδιά με αναπηρία ή κάποιο σύνδρομο και στη συνέχεια το εγκαταλείπουν ή κάποια μητέρα που γεννάει το μωρό της, αλλά είναι αλλοδαπή.



Πολλά ζευγάρια θέλουν να υιοθετούν παιδιά που πληρούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά 

Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα της υιοθεσίας, ο κ. Βεζυράκης μας αντιστρέφει την συνήθη ερώτηση «πόσο χρόνο μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να υιοθετήσει ένα μωρό»; Όντως, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία χρειάζονται πολλοί μήνες και κάτι περισσότερο. Παράγοντας αποτρεπτικός για πολλά ζευγάρια. «Θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος αλλού. Δηλαδή, ένα παιδί ελεύθερο προς υιοθεσία μπορεί να υιοθετηθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

«Γιατί τότε περιμένει ένα ζευγάρι για να υιοθετήσει ένα παιδί; Η απάντηση είναι απλή. Διότι δεν υπάρχουν παιδιά επιθυμητά προς τους ενδιαφερόμενους γονείς. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές ένα ζευγάρι δεν πάει με ζέση και χαρά να υιοθετήσει ένα παιδάκι που πιθανώς να έχει αναπηρία. Άρα περιμένουν να βρεθεί το παιδί με τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε όμως και να λέμε ότι η υιοθεσία δεν είναι θεσμός ικανοποίησης αιτήσεως ζευγαριών που ζητούν παιδιά. Είναι θεσμός παιδικής προστασίας. Άρα δεν ψάχνουμε να βρούμε παιδιά για να δώσουμε σε γονείς. Ψάχνουμε γονείς για αυτά τα παιδιά», ολοκληρώνει ο κος Βεζυράκης.

 

Η Άντρη προσπάθησε να υιοθετήσει, αλλά την απέρριψαν γιατί δεν είχε σύντροφο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ