«Οι μαύροι και οι φτωχοί θα έπρεπε να στειρώνονται…»

Η τρομακτική περίπτωση ενός υποψήφιου προέδρου με υψηλά ποσοστά.

 


Article featured image
Article featured image

Μέχρι χθες είχαμε την εντύπωση ότι ο Ντόλαντ Τράμπ ήταν ότι πιο κακό έτυχε στην ανθρωπότητα μετά τον Β’ΠΠ. Φαίνεται, όμως, ότι το βαρέλι όχι μόνο δεν έχει πάτο αλλά είναι πολύ βαθύ και ζέχνει.

Ο λόγος για τον Jair Bolsonaro, τον Ντόναλτ Τραμπ της Βραζιλίας όπως τον αποκαλούν, ο οποίος είναι μια χυδαία περίπτωση πολιτικού που ανατέλλει επικίνδυνα.

Ο πρώην στρατιωτικός, ηγέτης της ακροδεξίας και νυν υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στη Βραζιλίας, μισεί τις γυναίκες, τους μαύρους, τους gay και τους φτωχούς, αλλά τα ποσοστά του είναι υψηλά.

 



Το παρουσιαστικό, η ρητορική, οι εξάρσεις του θυμίζουν πολύ τον Αμερικανό Πρόεδρο. Η άνοδος των ποσοστών του -μετά και τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του- τρομοκρατεί πολίτες και πολιτικούς αναλυτές, καθώς στις προσεχείς εκλογές διεκδικεί την προεδρία της Βραζιλίας.   

Στις 7 Οκτωβρίου εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν στις κάλπες και ο Jair Bolsonaro δεν είναι μία τυχαία περίπτωση πολιτικού. Απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινή γνώμη με τις ρατσιστικές, ομοφοβικές, μισογυνικές δηλώσεις του.

Είναι πρώην αξιωματικός του Στρατού της Βραζιλίας, «φιλόδοξος και επιθετικός» κατά τους ανωτέρους του και νοσταλγός δικτατορικών πρακτικών, χωρίς να το κρύβει.   

Ουκ ολίγες φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Εισαγγελικών Αρχών της Βραζιλίας για ρητορική μίσους και παρακίνηση άλλων σε εγκλήματα μίσους.

Από τις πλέον ντροπιαστικές δηλώσεις του που σόκαραν κεντρική πολιτική σκηνή και κοινή γνώμη ήταν ότι ποτέ δεν θα βίαζε μία συνάδελφό του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, επειδή ήταν πολύ άσχημη για τα γούστα του..! 

 



Πρόκειται για δήλωση που έγινε δύο φορές μέσα στο κοινοβούλιο και για την οποία ανερυθρίαστα δήλωσε ότι δεν μετανοεί και δεν ανακαλεί αυτό που είπε. «Εκείνο που είπα είναι ότι δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να σε πηδήξω γιατί είσαι πολύ άσχημη. Αυτό είπα», επανέλαβε μάλιστα, για να είναι σίγουρος -όπως συμπλήρωσε- ότι οι δημοσιογράφοι θα καταγράψουν σωστά τα λεγόμενα του.  Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική χυδαία τοποθέτησή του. Πριν από λίγο καιρό είχε καταφερθεί για πολλοστή φορά εναντίον της LGBTQI+ κοινότητας, δηλώνοντας: «Θα προτιμούσα έναν νεκρό γιο σε αυτοκινητικό από έναν ομοφυλόφιλο γιο». Εκτός από τους ομοφυλόφιλους, απεχθάνεται τους μαύρους και τους φτωχούς, οι οποίοι θα έπρεπε να στειρωθούν. Έτσι, κατά την άποψή του θα λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας της χώρας...   

Ο Bolsonaro, επίσης, είναι ανοιχτά νοσταλγός του δικτατορικού καθεστώτος κάτω από το οποίο βρέθηκε η χώρα από το 1964 έως το 1985, χρόνια κατά τα οποία η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, οι δολοφονίες απλών πολιτών και ο ασφυκτικός έλεγχος της δημόσιας ζωής θεωρούνταν κανονικότητα. «Ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης του στρατού μπορούμε σήμερα να έχουμε δημοκρατία στη Βραζιλία», έχει πει και γι' αυτό ακριβώς ισχυρίζεται ότι πρέπει να υπάρχουν στρατηγοί σε μία κυβέρνηση που «σέβεται τους πολίτες της».  

 

Πώς, όμως, μετά απ' όλα αυτά ο Bolsonaro βλέπει τα ποσοστά του να απογειώνονται;

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, παρά τη χυδαία ρητορική του, o ηγέτης της ακροδεξιάς εδώ και χρόνια φροντίζει να κεφαλαιοποιεί τον θυμό των πολιτών εναντίον των διεφθαρμένων ή ανεπαρκών κυβερνήσεων και να προωθεί μέσω των social media την πόλωση.   

Ας σημειωθεί μόνο ότι η επίσημη σελίδα του στο Facebook έχει 4,8 εκατ. likes, ενώ του Λούλα ντα Σίλβα 3 εκ... Την τελευταία 4ετία έχει αποκτήσει φανατικό κοινό στο διαδίκτυο, τους αποκαλούμενους και Bolsominions: πρόκειται για τον διαδικτυακό στρατό του που φροντίζει να αναπαράγει τη δημαγωγία του και να διαδίδει τις ακραίες, συχνότατα χυδαίες θέσεις του σε αναρίθμητα γκρουπς στο Facebook, αλλά και σε άλλα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται κυρίως από νέους.  

Με πολιτική δημοσίων σχέσεων με celebrities που θυμίζει τον Τραμπ, τον Πούτιν και τον ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο Μπολσονάρου διατηρεί θερμές σχέσεις με προσωπικότητες όπως ο Ροναλντίνιο και φροντίζει να επιδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση...     


LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ